Home AasiaHong Kong Hongkong matkabudjetti maailmanympärimatkalla

Hongkong matkabudjetti maailmanympärimatkalla

by Timo Hirvonen
Hongkong matkabudjetti
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Hongkong on yllättävän kiva kaupunkikohde lasten kanssa. Ihan oikeasti! Tästä kirjoituksesta löytyy Hongkongin matkabudjettimme maailmanympärimatkalta sekä inspiraatiota nähtävyyksien suunnitteluun.

20160422-121101-IN

Hongkong matkabudjetti – Missä kävimme?

Vietimme Hongkongissa vain vajaat 4 päivää, mutta se teki sekä aikuisiin että lapsiin lähtemättömän vaikutuksen. Hongkongia tavataan kuvata kalliiksi ja ahtaaksi väenpaljouden takia. Meidän kokemus oli päinvastainen. Kirjoitin Hongkongin sielusta ja tunnelmista maailmanympärimatkamme ensimmäisinä päivinä. Fiilikset olivat innostuneet odottavat ja Hongkongin monikulttuurinen kuhina tuntui itsessään jo maailmanympärimatkalta.

Hongkongissa riittää näkemistä, mutta me otimme iisisti, koska keräilimme voimia aikaerosta ja pitkästä lentomatkasta toipumiseen. Olimme aikatauluttaneet Hongkongin vain lyhyeksi välistopiksi matkalla Indonesiaan. Se oli tavallaan sääli, koska Hongkong olisi ehdottomasti tarvinnut viikon verran aika, jotta nähtävyyksiin ja eri kaupunginosiin olisi ehtinyt tutustua rauhassa.

Lapsikohteeksi Hongkong sopii erittäin hyvin ensinnäkin huikean hyvän ja monipuolisen ruokatarjonnan ja moninaisten nähtävyyksien osalta. Kävimme mm. ajamassa vanhalla raitiovaunulla ylös Victoria Peak -huipulle ihailemaan Hongkongin pilvenpiirtäjiä, rauhoittumassa Nan Liang puutarhan ja kauniiden temppeleiden seesteisyydessä, heilumassa köysiratasvaunulla korkeuksissa matkalla katsomaan Big Buddhaa ja Po Lin luostaria ja ihmettelemässä kukka- ja ruokatorin antia. Missään vaiheessa ei väenpaljous tai liika kaupunkimaisuus haitannut.

Tästä löydät, miten meidän perheen menot jakautuivat kulutyypeittäin ja kuinka paljon rahaa Hongkongin matkabudjetti kulutti koko maailmanympärimatkastamme.

20160422-121447-IN

Hongkong matkabudjetti – Miten menot on jaettu?

Kuten muissakin budjettipostauksissa, kaikki maailmanympärimatkan maakohtaiset menot on jaettu kahdeksaan osaan:

  1. Majoitus (yöpymiskulut lukuun ottamatta asuntoautoa)
  2. Ruoka (ruokaostokset, välipalat, ravintola- ja kahvikulut ja alkoholijuomat)
  3. Liikkuminen (julkinen ja yksityinen liikkuminen lukuun ottamatta lentoja)
  4. Ostokset (tuliaiset, vaateostokset ja pikku tavarat)
  5. Palvelut (lääkärikäynnit, lääkkeet, spa, hieronta)
  6. Urheilu (golf, ratsastus, kuntosali)
  7. Nähtävyydet (sisäänpääsymaksut)
  8. Netti (mobiililaajakaista ja hotellien maksulliset nettikulut)
 

1. Majoitus

Majoitus/pv/hlö 15€
Majoitus/pv/perhe 76€
Majoitus yhteensä 302€

Hongkongissa yöpyminen on kallista, mikäli haluaa hyvän hotellin keskeisellä sijainnilla. Surffasimme aikamme hotellisivustoilla tuloksetta, joten päätimme ottaa edullisemman majoituksen AirBnB:n kautta. Edullinen se olikin, mutta aivan täysi murju ja pahemman luokan huijaus, josta lähti kipakat palautteet AirBnB:lle. Hinta oli todella edullinen, joten päätimme joka tapauksessa sinnitellä, vaikka ensimmäinen ajatus oli kääntyä kannoilla ja kirjautua ensimmäiseen kunnon hotelliin. Toinen syy jäämiselle oli olosuhteiden pakosta, koska saavuimme paikkaan yöllä, alue näytti epäilyttävältä, ja lapset olivat väsyneitä. Lopulta ainoa vaihtoehto oli majoittua paikan päällä ainakin yksi yö.

Hongkongin majoituksia varatessa kannattaa huomioida asuntojen pieni koko ja korkea hintataso keskustassa. Meidän huonosta kokemuksesta huolimatta AirBnB on hyvä vaihtoehto, mikäli useamman sadan yöpymishinnat eivät sovi omaan budjettiin. Kannattaa myös olla varausten kanssa ajoissa liikkellä ja bongailla hotellisivustojen edullisia tarjouksia.

20160422-121539-IN

Alkuun

2. Ruoka

Ruoka/pv/hlö 17€
Ruoka/pv/perhe 85€
Ruoka yhteensä 341€

Ruoka ei Hongkongissa ole kallista, mutta meillä budjetti heitti häränpyllyä onnettoman asuntomme takia. Kattilat ja muut keittiövälineet olivat niin likaisia, ettei niitä voinut käyttää ruoanlaittoon. Tämä tarkoitti siis sitä, että söimme kaikki ruoat ulkona lukuunottamatta kaupasta ostettuja aamu- ja iltapaloja.

Suurimman osan ruoista ostimme herkullisista katukeittiöistä ja Hannan ruoka tuli käytännössä aina kaupan päälle ilmaiseksi. Ihanat tädit ja sedät paistoivat kananmunaa, pieniä kananpaloja ja nuudeleita aivan täysin Hannaa varten eivätkä suostuneet ottamaan maksua. Hongkongilaiset olivat järjestäen ottaen todella lapsirakkaita ja ystävällisiä perheitä kohtaan.

20160423-064606-HK

Alkuun

3. Liikkuminen

Liikkuminen/pv/hlö 5€
Liikkuminen/pv/perhe 27€
Liikkuminen yhteensä 108€

Liikkuminen Hongkongissa on helppoa julkisen liikenteen toimivuuden ansiosta. Metrolla pääsee esimerkiksi kaikkiin nähtävyyksiin ja kustannukset ovat pieniä. Tässä summassa on mukana lentokenttäkuljetukset ja metroajelut. Raitiovunuajelu Victoria’s Peakiin tai köysiratasajelu Big Buddhan luokse on luokiteltu kohtaan nähtävyydet.

20160423-075830-HK

Alkuun

4. Nähtävyydet

Nähtävyydet/pv/hlö 13€
Nähtävyydet/pv/perhe 63€
Nähtävyydet yhteensä 250€

Suurimman osan aikaa pyörimme Hongkongin keskustassa Kowloonin ja Mongkokin alueilla. Pelkästään ulkona kävely on yhtä nähtävyyttä. Yhtenä päivänä teimme retken Big Buddhan patsaalle ja Po Lin luostariin, jonka huipulle voi joko retkeillä kauniita metsäreittejä metromatkan päätteeksi tai mennä köysiratasvaunulla, kuten me teimme. Ilma oli hieman sateinen ja sumuinen, mikä nosti mystistä tunnelmaa entisestään. Tämän postauksen pääkuva on otettu juurikin tuolta Big Buddhan alapuolella sijaitsevilta kauniilta porteilta. Reissu Big Buddhalle haukkasi lähes 2/3 koko nähtävyyksien budjetistamme.

Toisena päivänä kävelimme finanssialueella ihaille valtavia pilvenpiirtäjiä ja kävimme ihailemassa Victoria’s peakin huipulta kauniita maisemia alas Hongkongiin ja merelle. Kuljetus sekä pääsymaksu tasanteelle veivät noin 1/3 nähtävyysbudjetista. Ilmaisia nähtävyyksiä olivat mm. Nan Liang Garden, josta kirjoitimme erillisen jutun sekä Flower & Food market, jotka olivat täynnä toinen toisiaan erikoisempia kukkia ja ruokatarvikkeita elävistä kaloista kuivattuihin rohtoihin.

Nähtävyyksien suunnitteluun luimme blogeja, joista ehdottomasti parhaan inspiraation saimme Veera Biancan loistavasta postauksesta 7 elämystä Hongkongissa

20160424-102507-HK

20160424-080841-HK

Alkuun

5. Urheilu

Urheilu/pv/hlö 0€
Urheilu/pv/perhe 0€
Urheilu yhteensä 0€

Urheiluun ei mennyt rahaa Hongkongissa ollenkaan. Liikuntaa saa kaupunkilomilla yllin kyllin kävellen. Oman vaikeuskertoimen toi mukaan Emman murtunut jalka, joten Emma kulki Hannan rattaissa ja Hanna puolestaan kantorepussa.

Hongkong matkabudjetti

Alkuun

6. Palvelut

Palvelut/pv/hlö 0€
Palvelut/pv/perhe 0€
Palvelut yhteensä 0€

Palveluita emme tarvinneet, joten tämäkin budjettiosio on pyöreä nolla.

20160422-114028-IN

Alkuun

7. Ostokset

Ostokset/pv/hlö 0€
Ostokset/pv/perhe 0€
Ostokset yhteensä 0€

Reissun alkuvaiheessa emme tarvinneet mitään eikä tuliaisiakaan alussa tarvinnut ostaa.

20160422-121644-IN

Alkuun

8. Netti

Netti/pv/hlö 0€
Netti/pv/perhe 0€
Netti yhteensä 0€

Netti kuului asuntomme vuokraan ja julkisia verkkoja oli hyvin saatavilla.

20160424-094409-HK

Alkuun

Maailmanympärimatkan budjetti: Hongkong matkabudjetti yhteensä 1.001€

Hongkong/pv/hlö 50€
Hongkong/pv/perhe 250€
Hongkong yhteensä 1.001€

Päiväbudjettimme Hongkongissa oli 50€, mikä tarkoitti 250€/perhe ja yhteensä 1 000€ kaikki kulut huomioiden paitsi lennot. Yöpyminen oli poikkeuksellisen edullinen 15€/hlö/yö,  (76€/perhe/yö), ruoka maksoi 17€/hlö/yö (85€/perhe/pv), liikkuminen maksoi 5€/hlö/pv (25€/perhe/pv) ja nähtävyydet haukkasivat 13€/hlö/pv (63€/perhe/pv).

Hongkong on edullinen kaupunkikohde, jos löytää edullisen yöpymisen ja painottaa ilmaisia nähtävyyksiä maksullisten sijaan eikä shoppaile. Toisaalta moni kyllä saapuu Hongkongiin juurikin ostoksille laajan valikoiman takia. Meille se ei kuitenkaan ollut edes vaihtoehto sekä budjettisyistä että tilanahtaudesta rinkkojen puolesta.

Ruoka on edullista ja hyvää, kuten Aasiassa tapaa olla. Länsimaiset merkit, kuten vaikka Libero-vaipat tai Starbucks-kahvit löytyvät Hongkongista, mutta hinta on huomattavasti kalliimpi verrattuna paikalliseen tarjontaan. Tässäpä vielä erilliset pylpyrät kustannusten jakautumisesta sekä euroissa että prosenteissa.

hk-budget-total-eur
hk-budget-total-percent

20160424-081920-HK

Tutustu vertailuksi maailmanympärimatkamme lentolippupaketin hintaan sekä Indonesian, Australian, Uuden-Seelannin, Chilen ja Brasilian matkabudjetteihin.

20160422-124501-IN

Maailmanympärimatkan reitti, budjetti ja suunnittelu.

Maailmanympärimatkan budjetti – Indonesia

Australian matkabudjetti – Paljonko maksoi 3 viikkoa?

Paljonko maksaa Uusi-Seelanti – 3 viikkoa

Brasilian matkabudjetti – mitä maksoi 4 viikkoa?

Chilen matkabudjetti – 17 päivää maailmanympärimatkalla

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.