Home AasiaHong Kong Onko Hong Kongilla sielua?

Onko Hong Kongilla sielua?

by Heini Hirvonen
Hong Kong - Langham Place
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Hong Kong on vastakohtien kaupunki eikä se vastannut ollenkaan ennakkokäsityksiämme. Onneksi.

20160423-075231-HK
Bank of China Tower.
20160423-064606-HK
Food Market, Mong Kok.

Supermarketin hyllyssä ja tavaratalon kosmetiikkaosastolla nököttää kaikki samat monikansalliset merkit kuin kotonakin, mutta löytääkseen aasialaisuuden ytimeen ei tarvitse kävellä kuin sata metriä ulos lasisesta kauppakeskuksesta. Värikkäiden ja rähjäisten sateenvarjojen pilkuttamalla ruokatorilla kaupitellaan kovaan ääneen kaikkea kiinalaisen lääketieteen rohdoista eläviin kaloihin ja karmivan lemuisiin dorian-hedelmiin. Olemme aina viihtyneet paikallisilla toreilla ja oli hauskaa huomata, että myös lapset olivat kuin kotonaan. Luonnollisesti muita länkkäreitä ei näillä huudeilla näkynyt, joten meidän vaaleahiuksinen esikoinen oli kaikkien ihailevien katseiden ja valokuvien kohteena.

20160423-064441-HK
Vaaleatukkainen nähtävyys.

Niistä kaloista. Sitä jotenkin unohtaa miten mutkattomasti täällä päin maailmaa hygieniastandardeihin tai ruokaan noin niin kuin ylipäänsä suhtaudutaan. Siinä ne kymmenet tai sadat erilaiset kalat uiskentelivat 50-luvun Suomi-elokuvista tutuissa pesusoikoissa. Ihan turha oli lasten kysyä, että mitä kaloja ne olivat. Ehkä vastaavia on tullut nähtyä muutaman kerran jossain BBC:n luontodokkarissa tai viime reissuilla Aasiassa. Missään vaiheessa ei tullut kuitenkaan sellaista tunnetta, etteikö näitä ruokia olisi voinut itsekin ostaa tai lapsille syöttää. Kalat ja lihat myydään joko elävinä, kuivattuina tai valtavien jäämassojen päältä. Valmistetut ruoat taas kovalla lämmöllä kuumennettuina. Kalatori oli tietysti meidän asuntomme alakerrassa, joten kalaisiin hajuihin oli tottuminen aina ulos mentäessä. On se ihmeellistä mihin kaikkeen sitä ihminen äkkiä tottuu. Juuri tästä syystä syystä matkustaminen on niin rakasta. Koskaan ei voi tietää, mitä kulman takana odottaa ja miten omat pienet ympyrät avartuvat.

20160423-064221-HK
Alakerran kalakauppa.
Huoneistomme sijaitsee 20:ssa kerroksessa, mikä tuntuu suomalaiselle verrattaen korkealta paikalta. Ikkunat aukeavat ihan tuosta aivan täpölle vain yksinkertaisella, löysällä kahvalla. Eikä puhettakaan mistään turvakaiteista tai lapsilukoista. Ilmeisesti täällä ei ole mitään ongelmaa alas tipuskelevista lapsista. Sängyt oli sijoitettu kätevästi niin, että utelias taapero pääsee tuosta vain kokeilemaan kahvojen aukeamista tai ikkunaan nojailua. Hanna siirrettiin siis ihan suosiolla nukkumaan lattialle patjalle. Ikkunoita aikansa remputettuaan isot tytöt ihmettelivät viereisen 40-kerroksisen talon rakennustelineitä, jotka oli tehty bambusta ja sidottu puolihuolimattoman näköisesti köydellä toisiinsä. Ei kyllä ihan heti tekisi mieli mennä kokeilemaan onneaan noille telineille.

20160424-041405-HK
Heppoiset ikkunat ja bambuiset rakennustelineet.

Hong Kongissa asuu seitsemän miljoonaa ihmistä ja se on vain noin Lontoon kokoinen alue. Asukkaita riittää siis niin paljon, että tämä on maailman tiheimmin asuttu paikka. Ihmiset ovat ilmeisen tottuneita toisiinsa ja kanssakäyminen soljuu sujevasti. Pieniä yhteentörmäyksiä pahoitellaan heti ja metroportaissa on aina joku, joka auttaa pyytämättä vaunujen kanssa tai ohjaa paikallaan pyörivät turret metrokäytävässä oikeaan suuntaan. Ihmisten pyyteetön ystävällisyys oli ehkä suurin meidät yllättänyt asia. Aasiassa tavataan olla kohteliaita, mutta tyypilliset ennakkoluulot kiinalaisten jäyhyydestä olivat vaikuttaneet meidänkin asenteisiin. On hyvä tuulettaa omiakin asenteita välillä. Matkailu siis avartaa.

Lapsista oli hauskaa huomata naapureiden kengät oven ulkopuolella kynnysmaton päällä. Huoneistot ovat ilmeisen pieniä, joten kaikki tila käytetään hyväksi sekä sisällä ja ulkona. Aikansa kenkiä ihmeteltyään tytöt pohtivat oliko rappukäytävän minikokoiset kotialttarit suitsukkeineen barbeille vai mitä ihmettä varten. Pääsimme siis käymään luontevaa keskustelua eri uskonnoista, jota juttelua tullaan jatkamaan vielä monta kertaa matkan aikana. Ehkäpä tässä tulee opittua enemmän kuin koulun uskonnon tunneilla, kun itse kokee ja näkee eri tapoja löytää elämälle tarkoitusta.

20160422-085521-HK
Naapureiden kengät.
20160424-052723-HK
Kotialttari.

Rappukäytävän ihmeellisyyksiin kuuluivat myös huoneistojen ovikoristelut. Rautakalterioven takana sijaitsevat ulko-ovet olivat koristeltu ihmisten oman persoonan mukaisesti. Osa koristeista oli Hello Kitty –tyylisiä anime-ankkoja, kun taas toiset punaisia lyhtyjä tai muita perikiinalaisia merkkitauluja.

20160424-041121-HK
Mitä tarinoita ulko-oven animeankat kertovatkaan asukkaastaan?

Ruoasta täytyy rustata vielä ihan oma kirjoituksensa. Tässä kohtaa en kuitenkaan malta olla kertomatta, että tytöt vaativat jokaisen ravintolakokemuksen jälkeen, että tullaanhan me tänne paikkaan uudelleenkin. Erityisesti sinne, missä lapsirakas täti toi extrana Hannalle oman riisi-muna-annoksen ja vilkutteli hymyillen muun tätiarmadan kera. Ruoka on siis yksinkertaisesti hyvää ja ne tädit hurmaavan lapsirakkaita.

Erikoisia huomioita on vaikka kuinka paljon. Meidän hauskoista sattumuksista ja top-nähtävyyksistä kerromme pian lisää. Hong Kongilla on sielu ja se on värikäs. Kannattaa siis tutustua!

20160424-035710-HK
Iltapalalla hauskan päivän jälkeen.

Jos Hong Kong alkaa todella kiinnostamaan, käykää kurkkaamassa  Veera Bianca, With Huge Passion for Life sekä Tämä matka –matkablogien kirjoitukset aiheesta. Kolmikosta löytyy pikaopas Honkkariin, historiannälkäiselle tietoa oopiumsodista ja vaikkapa siitä, missä kannattaa yöpyä. Ei tarvitse sitä Lonely Planet –opasta ostaa…

You may also like

2 comments

Aino Smith 24 huhtikuun, 2016 - 06:50

Kiitos tosi mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Mikä ihanan avartava sukellus erilaisen kulttuurin ja tapojen maailmaan varmasti myös lapsille. Kuulolla ollaan – mukavia seikkailuja teile!

Reply
Heini Hirvonen 25 huhtikuun, 2016 - 15:56

Kiitos Aino! Seikkailuja on koettu jo hurjan paljon ja lapset ovat aivan silmät pyörällään koko ajan. Pitää näistäkin kirjoittaa pian, ettei unohdu! Ihania kuvia sulla Keniasta <3

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.