Home AasiaIndonesia Heimopäälliköitä ja karkailevia teinejä. Sunrise Gili Air, Indonesia.

Heimopäälliköitä ja karkailevia teinejä. Sunrise Gili Air, Indonesia.

by Heini Hirvonen
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Oli kiehtovaa päästä kuulemaan paratiisihotelli Sunrise Gili Airin elämästä kulissien takana. Eurooppalaisena ei ihan ensimmäisenä tule mieleen sapelinkalistelu heimopäälliköiden kanssa. Uskallatko lukea lisää?

Harva hotelli solahtaa suoraan ihon alle. Harva hotelli on sellainen, jossa viihtyy niin hyvin, että lähteminen tuntuu vaikealta. Halusimme tietää tästä paikasta lisää.

Istun Sunrise Gili Air -hotellin omistajarouvan Kirstenin kanssa rantabaarissa siemaillen cappucinoa. Kirsten alkaa kertomaan hotellielämästä ja kulttuurieroista länsimaalaisten ja indonesialaisten välillä.

 • 20160513-003417-IN
 • 20160511-120727-IN
 • 20160509-040947-IN
 • 20160505-062612-IN

Tarina miehistä ja naisista

Gili-saarilla turistien parissa työskentelevistä indonesialaisista silmiinpistävän suuri osa on miehiä. Tarjoilijat, työmiehet, siivoojat, kokit –lähes kaikki miehiä. Paratiisimaiset Gili saaret: Trawangan, Meno ja Gili Air sijaitsevat noin muutaman tunnin venematkan päässä vapaamielisemmältä Balilta, mutta aivan vanhoillisen Lombokin saaren vieressä. Syy miesvaltaisuuteen liittyy erityisesti Lombokissa vallitseviin vanhoillisiin asenteisiin, valtauskonto islamin vaikutukseen sekä perinteisiin. Jokainen paikallinen kuuluu omaan heimoon, jota johtaa heimopäällikkö.

Gili-saaret ovat heimopäälliköiden sekä perheen miesten mielestä paikkoja, joissa ”turistit juoksevat puolialasti”. Tälläinen ei taas ole sovelias paikka paikallisille naisille. Toisaalta saarilla asuu myös normaaliperheitä emmekä nähneet yhtään burkhaa. Osa paikallisista kyläläisistä peitti hiukset huivilla, turistien kanssa työskentelevistä muutamista naisista ei kukaan. Nämä naiset ovat järjestäen kaikki naimattomia. Häiden jälkeen työskentely loppuu käytännössä siihen, koska nainen tarvitsee aviomiehen luvan työntekoon. Arvaatte varmaan tuleeko sellaista lupaa kovin usein?

 • 20160509-043210-IN
 • 20160505-061843-IN
 • 20160505-061609-IN
 • 20160505-061020-IN

Tarina indonesialaisesta teinirakkaudesta

Lombokissa ja sen lähialueilla mennään naimisiin nuorena. Poika saa viedä tytön päivätreffeille, mutta minkäänlainen lähikontakti ei ole sopivaa. Mikäli isä kokee, että tyttö on saatettu kotiin liian myöhään, kuten vaikka puoli seitsämältä illalla, on pariskunnan mentävä naimisiin. Yökyläily ei tule kuuloonkaan ennen vihkimistä. Miten täällä sitten deittaillaan? Nuorethan ovat näppäriä keksimään, mitä vain päästäkseen ihastuksensa luokse. Tyttö voi vaikka mennä toisen tyttökaverinsa luokse yökylään ja odottaa siihen asti, kunnes vanhemmat tekevät tarkistussoiton tai kaksi. Sitten on aika livahtaa kaverilta pojan luokse ja taas nukkumaan sallituun paikkaan. Tarina ei kerro sitä, että onko pojan vanhemmat juonessa mukana…Osa avioliitoista on edelleen järjestettyjä, mutta enenevissä määrin parit solmivat rakkausliittoja.

Naisista maksetaan appivanhemmille myötäjäiset, kuten jo viime postauksessa tuli mainittua. Morsiamen vanhemmat päättävät sopivan summan, josta neuvotellaan. Eräs tapaamamme paikallinen nuori mies aloitti neuvottelut 40:stä miljoonasta rupiasta ja päätyi lopulta 6:n miljoonaan. Tämäkin on paikallisella palkkatasolla todella suuri summa ja vastaa noin neljääsataa euroa.

 • 20160509-043202-IN
 • 20160430-114621-IN
 • 20160430-105805-IN
 • 20160430-093346-IN

Tarina heimopäälliköiden voimasta

Tartuin tähän heimopäällikkökäsitteeseen, joka tuntuu vieraalta ja jotenkin niin no – afrikkalaiselta. Minkälainen valta näillä kylän vanhimmilla sitten on? Kirsten naurahtaa kuivasti, nojaa taaksepäin ja kysyy: ”Arvaatko kuinka monta hotellin 90:stä työntekijästä on ollut täällä töissä viime syyskuun jälkeen?”
20160509-041011-IN
Omistajapariskunta oli huomannut ongelmia muutamien vanhojen työntekijöiden osalta ja päättivät ottaa uuden suunnan henkilöstön motivoinnissa ja ohjauksessa. He palkkasivat todella pätevän ja tiukan naisen nimeltä Udina Javan saarelta hotellin esimieheksi. Tiukka kuri ei miellyttänyt miehiä ja he kävivät ilmoittamassa heimopäällikölle, että he eivät voi millään ottaa tälläisiä käskyjä naiselta. Heimopäällikkö ilmoitti lyhyesti hotellinomistajille, että naisen on lähdettävä. Neuvonpidon jälkeen omistajapariskunta ilmoitti, että tämä on naisiin kohdistuvaa syrjintää eivätkä he todellakaan aio irtisanoa hyvää työntekijää kyseisestä syistä.

Tarina muuttuu yhä erikoisemmaksi. Heimopäällikkö vastasi yksinvaltiaan elkein tähän, että jos nainen ei lähde, niin hän määrää koko muun henkilökunnan lakkoon. Kaikki 90 työntekijää lähtisi siltä istumalta, mikäli nainen ei pakkaa tavaroitaan. Näin todellakin tapahtui. 81 työntekijää marssi kotiin syyskuussa 2015 ja vain 9 lojaalia jäi pyörittämään täysin buukattua hotellia.

20160614-132659-IN
Aamupala

Kuvitelkaa tilanne, jossa 9 ihmistä tekee 90 ihmisen työt. Ravintola jouduttiin sulkemaan. Aamupalaa varten ostettiin voucherit lähiravintolasta ja jaettiin asiakkaille. Siivoaminen, hotellivaraukset ja kaikki muu hotellitoiminta pyöri siis muutaman ihmisen harteilla. Tässä vaiheessa jäljelle jääneet työntekijät alkoivat saamaan uhkausviestejä kännykkään. Viesteissä uhattiin tappaa työntekijöiden perheet, mikäli he eivät irtisanoutuisi. Todellakin. Oli kutsuttava poliisi saarten ulkopuolelta selvittämään tilannetta. Asia saatiin rauhoittumaan hetkeksi, kunnes uusi aalto alkoi. Hotellia alettiin mustamaalaamaan muun muassa islaminvastaiseksi. Poliisi pyydettiin uudelleen.
20160502-020754-IN
Miten tämä uskomaton saaga päättyi? Tavallaan hyvin. Kukaan ei kuollut, Udina jäi esimieheksi, 81 työntekijää lähti ja heidän tilalleen palkattiin pikapikaa muualta uudet ihmiset. Hotelli jatkoi pyörimistään ilman, että kukaan turisti oikeastaan huomasi mitään. Heimopäällikön kanssa on aselepo. Tilanne oli kuitenkin sen verran stressaava, että puoli vuotta tilanteen jälkeen Udina päätti lähteä saarelta ja vaihtaa työpaikkaa. Kuka siis voitti?

 • 20160502-065934-IN
 • 20160430-093827-IN
 • 20160430-065807-IN
 • 20160430-081019-IN

Tarina rahasta

Entäpä minkälaisia on työhaastattelut Indonesiassa? Kuulemma suorasukaisia. Potentiaalisilla työntekijöillä on ensimmäiseksi aina kaksi kysymystä. Ensimmäinen on se, että mikä palkka on. Jälkimmäinen puolestaan se, kuinka paljon ”food money” on. Ruoka on Indonesiassa erittäin tärkeässä roolissa ja siksi ei ole olemassa vain yhtä palkkasummaa vaan jokainen työntekijä saa joka päivä käteisenä niin kutsutun “ruokarahan”, jolla ruokaillaan sinä päivänä. Tätä rahaa ei viedä kotiin.
20160430-084417-INFollow your dreams. Näin lukee muistikirjan sivuilla, joka on kotoisin Sunrise Gili Airilta. Kuinka pitkälle sinä olet valmis seuraamaan unelmiasi ja puolustamaan niitä?

Miksi meidän valinta on Sunrise Gili Air –hotelli?

 • Kauniit bungalowit ovat tilavia, hyvällä maulla sisustettuja ja erityisesti merelle päin olevat isommat huoneistot todellista luksusta. Alakerrassa on ilmastoidut nukkumatilat. Kylpyhuone on taivaan alla ja yläkerrassa on hieno oleskelualue riippukeinuineen ja sohvineen puoliksi tähtitaivaan alla.
 • Taivaallinen aamupala. Aasialaisen nuudeliaamiaisen ja peruspaahtoleipien ja pekoneiden lisäksi on paikan päällä aamulla leivottuja croissantteja, jugurttia, mysliä ja hedelmiä.
 • Näppärä sun deck on käytännössä lähes meren päällä ja vieressä on herkullinen ravintola Le Cirque, josta saa jopa liian hyviä jälkiruokia.
 • Sunrise Gili Air on kätevä lapsiperheelle. Siellä on nopea vuorotella meren ja uima-altaiden välillä. Hotellin ruoat ovat myös sen verran hyvät, että paikan päällä tulee ruokailtua usein.
 • Koralliriutta värikkäine kaloineen on aivan hotellin edessä parhaalla paikalla. Sen kuin vain pulahtaa veteen maskin, snorkkeleiden ja räpylöiden kanssa.
 • Todella ystävällinen palvelu ja aidosti läsnä oleva henkilökunta.
 • Nimensä mukaisesti upeat auringonnousut, joita voi ihailla omasta bungalowista.
 • Hotellin kotisivut löytyvät osoitteesta: www.sunrisegiliair.com
 • Lue lisää hotellista Matkakuume.netin Miikan ja Gian loistavasta postauksesta Unelma, paratiisi ja hotelli –Sunrise Gili Air.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.