Home Afrikka Mauritius lasten kanssa – ensitunnelmia

Mauritius lasten kanssa – ensitunnelmia

by Timo Hirvonen
Mauritius lasten kanssa
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Halajaako mielesi perhelomalle paratiisiin? Mauritius lasten kanssa hyppäsi kertarysäyksellä meidän top 3 rantalomakohteisiin! Lue tästä miksi!

Miltä Mauritius näyttää?

Mauritius on ensikosketuksemme Afrikkaan. Äkkilähdön tuoman lyhyen varoajan ja reissua edeltävän tiukan duuniputken takia emme tavoistamme poiketen tehneet käytännössä yhtään taustatutkimusta matkakohteesta. Itse tarkistin lähinnä sijainnin ja lämpötilan. Lisäksi googlasin Mauritiuksen kauneimmat ja lapsiperheille sopivimmat rannat, jotta osasimme buukata oikeat sijainnit kämpille. Siinäpä ne etukäteisvalmistelut sitten olivatkin.

20171215-094600-MA

20171214-172718-MA

20171215-094349-MA

No, miltä täällä nyt sitten näyttää? Vehreältä ja kauniilta paratiisirannoilta olisi lyhyt vastaus. Lentokentältä kohti ensimmäistä taloa ajellessamme kasvoi teiden molemmin puolin vihreitä sokeriruoko- ja banaaniviljelmiä aivan kuin Kuubassa. Kylien matalat talot ja ravintolakylttien kirjavuus toivat mieleen puolestaan Indonesian.

20171214-113200-MA

Ihmiset näyttävät ulkomuodoltaan ennemminkin intialaisilta ja aasialaisilta kuin afrikkalaisilta. Yllätyimme todella positiivisesti kuinka ystävällisiä paikalliset ovat. Ystävällisiä ja mukavia eivät siis olleet vain muutamat paikalliset, vaan aivan kaikki kohtaamamme ihmiset autoilijoista ravintolan pitäjiin ja rannalla kaupustelijoihin. Aivan kuin ihmiset eivät olisi kyllästyneet turismiin, joka on yksi saaren pääelinkeinoista ja vaurauden tuoja. Paikallisten letkeä, vitsaileva ja iloinen elämänasenne tuo oikeastaan mieleen karibialaisen keinuvan fiiliksen. Toisaalta ei täällä örveltäviä perusturreja onneksi ole näkynytkään tai he sitten lymyävät resorttien suojissa.

Vauraudesta puheenollen, täällä ei näy roskia missään. Olettaisin sen olevan korkeamman elintason tuoma positiivinen piirre. Ihmeellisintä oli nähdä ihmisten lakaisevan jopa autotien asfaltille pöllynnyttä loputonta rantahiekkaa. Saattaa olla, että myös kulttuurilla on siisteyden kanssa jotain tekemistä.

20171214-144821-MA

20171215-095024-MA

20171215-095028-MA

Mauritius lasten kanssa

Lapset ovat tervetulleita ja monet hymyilevät ja juttelevat lapsille luonnollisesti. Täällä kukaan ei tyrkytä eikä tule liian lähelle. Lapset saavat olla omia itsejään eikä imettämistä, vauvojen paljaita peppuja tai lasten rantariemua katsota pahalla. Olemme pyörineet lähinnä paikallisten suosimilla rannoilla, jossa näin viikonloppuna kokoontuu koko suku palmujen alle ruokailemaan ja lillumaan vedessä yhdessä suuressa ringissä hauskaa pitäen.

Vuokrasimme auton heti lentokentältä, jonne sen myös parin viikon päästä palautamme. Ilman autoa en täällä lasten kanssa viettäisi aikaa, ellei olisi määräämätön summa rahaa käytössä resortin sisällä kellotteluun tai muu maailma sen ulkopuolella ei kiinnostaisi. Muille suosittelen lämpimästi autoa, jolla pääsee näppärästi ruokakauppaan, kokeilemaan uusia biitsejä ja luonnonnähtävyyksiin rantojen lisäksi. Julkista liikennettä näyttäisi olevan jotain, mutta emme jotenkin jaksaneet vaivautua sitäkään selvittämään etukäteen. Lastenistuimet kuuluvat usein autovuokraan eikä täällä ilmeisesti tunneta parkkimaksuja valtion tai paikallisten yrittäjienkään toimesta.

20171214-111342-MA

20171215-093821-MA

20171215-092723-MA

Täydellinen ilmasto ja paratiisirannat

Mauritiuksella on täydellinen ilma. Täällä ei ole liian kuuma lämpötila, liian kuiva tai kostea ilma tai liian sateista. Ilma on noin 30 astetta, taivaalla liitää poutapilviä ja välillä saattaa ripsahtaa pieni sade, jonka ansiosta joka puolella on todella vehreää ja teiden varret kasvavat loputtomiin trooppisia kukkapensaita.

Missään vaiheessa ei ole hiki vaan koko ajan käy pieni tuulenvire ja ilmankosteuden ansiosta ei myöskään tunnu tukahduttavalta. Ilma viilenee illaksi noin 25 asteeseen ja yöksi vielä alle sen, minkä ansiosta on mukava istua ulkona iltaa eikä nukkuessakaan ole liian hiki. Ilmastointi ei ole tarpeen myöhemmin yöllä.

Sitten on ne rannat. Puuterinohutta valkoista hiekkaa, joka hyväilee jalkapohjia. Huojuvia palmuja, jotka reunustavat rantoja. Turkoosia vettä ja sateenkaarenvärisiä kaloja. Paratiisirantoja silmänkantamattomiin.

20171215-093846-MA

20171215-170555-MA

20171216-101407-MA

Hintataso, ruoka ja kieli

Yleinen hintataso oli alempi kuin osasimme odottaa. Se johtunee Mauritiuksen imagosta luksusrantaloma –ja häämatkakohteena.

Majoituksemme on buukattu AirBnB:n kautta ja majoitusvaihtoehtoja oli runsaasti, mikä ilahdutti sesonkiaikaan äkkimatkan varanneita. Vuokrasimme kaksi eri taloa, kumpaisenkin viikoksi kerrallaan. Molemmissa taloissamme on uima-allas ja joko merinäköala tai parin minuutin matka rannalle. Taloissa on yli 150m2 tilaa keittiöineen, olkkareineen, pihoineen ja useampine makkareineen. Hinta keskimäärin oli 50-100€/yö. All inclusive resorteissa olisi toki saanut palamaan satoja ja taas satoja euroja yöltä.

Ruoka on herkullista ja varsin edullista, jos osaa etsiä oikeista paikoista ja suosii paikallisia herkkuja. Rantaravintoloissa on toki kymmenkertainen hintataso verrattuna paikallisten ruokakärryihin tai perusravintoloihin sivukaduilla. Ruoka on intialaisvaikutteista ja Aasiasta tuttua nuudelia ja riisiä eri tavoilla tehtynä ja erilaisilla kasvis- tai lihavaihtoehdoilla höystettynä. Hedelmät ovat makeita ja tuorepuristettuihin mehuihin jää kiinni. Passionhedelmät ovat parhaimpia maistamiamme. Äärimmäisen herkullista ruokaa siis kaiken kaikkiaan.

Ruoan hintatasosta sen verran, että kasvisnuudeliannos maksaa 2,5 euroa, curryt eri lihavaihtoehdoilla 3-4€ ja 0,6l olut 4euroa. Hintataso on minusta varsin kohtuullinen. Toki osaamme myös valita ne edullisimmat vaihtoehdotkin. Bensa, viini, kahvi ja länsimaiset hygieniatarvikkeet ovat samaa hintatasoa kuin keski-Euroopassa.

Ihmiset puhuvat täällä äidinkielenään kreolia, mutta joutuvat opiskelemaan koulussa sekä englantia että ranskaa, joista jälkimmäistä puhutaan täällä pääkielenä. Täällä puhutaan siis todella hyvin englantia ja ranskaa. Yksi paikallinen sanoi, että pakkohan meidän on opiskella vieraita kieliä, koska kukaan ei ymmärrä kreolia. Ihan kuulostaa suomalaisen korvaan tutulta.

Kielien osaaminen saattaa toki olla myös siirtomaavallan aikaista perua, koska Mauritius on toiminut sekä Hollannin vuosina 1638-1710, Ranskan vuosina 1715-1810 että Britannian vuosina 1810-1968 siirtomaavaltana ennen itsenäistymistään.

20171216-164323-MA

20171215-094039-MA

20171214-144757-MA

Tässäpä näitä ensitunnelmia kahden päivän jälkeen. Koko päivän uiminen muuten uuvuttaa lapset tehokkaasti eikä illalla tarvitse houkutella nukkumattia. Ihan vain vinkkinä niiden lasten vanhemmille, jotka kamppailevat vaikeasti nukahtavien tai useasti heräilevien taaperoiden tai maanisesti kännyköitä räpläilevien teinien kanssa…

20171214-182018-MA

Elämämme ensimmäinen äkkilähtö – Mauritius
Kaamosloma Mauritiuksella? – Plussat ja miinukset
Lempeä joulu Mauritiuksella

You may also like

2 comments

Tarinoiden taival • Lempeä joulu Mauritiuksella 23 joulukuun, 2017 - 22:05

[…] Mauritiuksen ensitunnelmista pääset lukemaan tästä. […]

Reply
Tarinoiden taival • Kaamosloma Mauritiuksella? - Plussat ja miinukset 30 joulukuun, 2017 - 11:30

[…] Mauritius on monella tapaa loistava kaamosajan lomakohde lapsiperheille. Tsekkaa tästä paikan plussat ja miinukset. Lue tästä lisää Mauritiuksesta lapsikohteena. […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.