Home Aikuiset Matkustaa Matkalle ilman lapsia? Uhka vai mahdollisuus?

Matkalle ilman lapsia? Uhka vai mahdollisuus?

by Timo Hirvonen
matkalle ilman lapsia
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Saavatko tai haluavatko vanhemmat edes lähteä matkalle ilman lapsia? Lue tästä neljän matkustavan bloggaajaäidin ajatuksia aiheesta. Mitä mieltä sinä olet?

Blogimme kantava ajatus on innostaa perheitä matkustamaan ja viettämään aikaa lasten kanssa yhteisten matkaelämysten äärellä. Väitän silti, että vanhemmille tekee joskus hyvää lähteä matkalle ilman lapsia ja reissata kahdestaan tai vaikka ystävien kanssa!

Tämän kirjoituksen myötä haluan herättää ajatuksia siitä, miten aikuiset voivat kokea olevansa välillä muutakin kuin vanhempia. En siis aio ottaa kantaa siihen, kauanko vanhemmat voivat olla pois lasten luota tai mikä näkemys aiheesta on oikea. Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia: toiset eivät koe tarvitsevansa omaa aikaa tai reissuja, toiset taas pääsevät parhaiten irti arjen vaatimuksista reissaamalla joskus myös ilman lapsia.

20170430-150310-GB

Mitä olen oppinut kolmannen lapsen myötä?

Lapset ovat minulle rakkainta maailmassa. En kuitenkaan enää koe olevani yhtä hyvä äiti, jos vietän kaiken aikani lasten kanssa, kuten kotiäitinä Emman ja Lauran ollessa pieniä. Kolmekymppisenä äitinä olin hyvin musta-valkoisesti sitä mieltä, että oikeanlaista äitiyttä on olla mahdollisimman paljon lasten kanssa. Silloin jo syyllisyys yhden yön pikareissusta ystävän häissä Tallinnassa oli täysin musertava ajatus.

Kahdeksan vuotta myöhemmin sain kokea äitiyden vielä kerran uudelleen. Tiesin jo kuinka nopeasti lapset kasvavat. Sain myös omakohtaisesti kokea, ettei elämä ole ikuista. Rajallisen ajan merkityksen ymmärtäminen (saattaa johtua myös keski-ikäisyydestä) nosti esiin sen, että haluan jakaa enemmän aikaa lasten ja lähiperheen lisäksi myös ystävien kanssa. Koen lähimmät ystävät itse asiassa osaksi perhettäni. Ystävät ansaitsevat välillä läsnäoloa ilman lasten keskeytyksiä.

Kliseisesti voi kai sanoa, että koen olevani hemmetin paljon rennompi äiti nyt. Osaan ottaa omaa aikaa, enkä koe siitä enää (niin paljon) syyllisyyttä kuin nuorempana. Olen oppinut hyväksymään erilaisia tapoja olla vanhempi. Uskallan seurata unelmia kotiäitiydestä maailmanympärimatkalle. Rohkenen lähteä kerran tai kaksi vuodessa matkalle ilman lapsia puolison tai ystävien kanssa.

20160430-105642-IN

Mitä sanovat muut bloggaajaäidit?

Meitä on kuitenkin moneksi. Haastattelin aiheesta sanavalmiita ja rohkeita äitejä eli Lähiömutsin Hannea, Salamatkustajan Satua ja Project Maman Katjaa.

1. Kuka olet, mikä on blogisi nimi ja mistä kirjoitat?
2. Miksi välillä kannattaa matkustaa ilman lapsia? (Oletusarvo on siis, että jos matkustetaan niin silloin sitä tehdään lasten kanssa.)
3. Miksi välillä kannattaa matkustaa ystävien kanssa ilman lapsia?

Lähiömutsi

Olen Hanne Valtari, tarinankertoja ja ammattibloggaaja. Blogini Lähiömutsi on yksi Suomen suurimmista (perhe)blogeista. Se on ajatuskoostamo ja perheblogi, jossa pohditaan äitiyttä ja pyritään löytämään arjesta kauneutta sekä onnea.

Mä kyllä mieluiten matkustan lasten kanssa, mutta tilanne olisi varmaan eri, jos olisin vaikka ”täyspäiväinen” kotimutsi, jolloin omaa aikaa tarvitsisi ihan eri tavalla. Nyt saan omaa aikaa (ja myös perheaikaa) töissä. Toisaalta haaveillaan miehen kanssa yhteisestä yhden yön matkasta vaikka hitto Hyvinkäälle. Ei olla oltu yhdessä ilman lapsia noin pitkää aikaa sitten esikoisen syntymän reilu viisi vuotta sitten.

Yhden illan treffien perusteella sanoisin, että perhearjen keskellä tekee ihan hemmetin hyvää voida jutella kokonaisilla lauseilla, pussata intohimoisesti kuin teininä ja olla huolissaan vain omasta pissahädästään. Ja koittaa, osaako vielä nukkua yli kahdeksaan (ysi on mun ennätys ilman lapsia nukuttujen öiden jälkeen).

No tälleen olen blogissakin pahimmassa uupumusvaiheessa kirjoittanut pari vuotta takaperin: Välillä tekee hyvää lähteä reissuun ilman suunnitelmia, odotuksia ja maissinaksuja. Etenkin siinä vaiheessa, kun oma pää alkaa naksahdella ja raksahdella kuin hiljalleen sulava jää. Silloin tarvitaan esimerkiksi ystävien yhteinen skumpparetriitti Lontoossa. Hengitellään, jutellaan ajatuksia selkeiksi ja juodaan vähän kuplivaa. Sitten jää taas kestää.

Nautin sitten kuitenkin kaikista eniten just perhematkoista, oli se sitten takapihan metsään, Dubaihin, Islantiin tai Balille.

Salamatkustaja

Satu Rämö, 37, lifestyle-yrittäjä joka asuu Reykjavikissa. Kirjoitan perhe-elämästä Islannissa ja siitä mukavasta kokonaisesta arjesta, jossa työ, yrittäjyys, perhe ja harrastukset sulautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Työ on yksi tärkeä syy matkustaa ilman lapsia. Käyn työmatkoilla yksin ja välillä lähden myös ihan työntekolomalle ilman että mikään tapaaminen tai palaveri vaatii läsnäoloa. Tarvitsen aikaa keskittyä yksin hiljaa ja silloin lähden matkaan yksin.

Toinen tärkeä syy on parisuhde. Kaksi pientä lasta ja työssäkäyvät vanhemmat sekä paljon yhteistä aikaa on kombo, joka vaatii joskus sen että äiti ja isä lähtevät kaksistaan matkalle. Käymme aika usein viikonloppureissuilla kaksin (muutama kerta vuodessa) ja suunnilleen noin kerta vuodessa tai joskus kaksi vähän pidemmillä matkoilla, noin viikko kerrallaan.

Ilman lapsia reissaaminen on oikeastaan ainoa tapa nähdä ystäviä siten, että voi keskittyä vain siihen ystävien kanssa olemiseen. Ystäviä näkee tässä elämäntilanteessa aika vähän, lapset ovat niin pieniä ja arki pyörii aika tavalla kotona iltaisin ja loma-aikoina.

Kun poistuu hetkeksi kotoa kavereiden kanssa ja on poissa vähintään vuorokauden, muistaa taas millaista onkaan kun ei ole äiti tai kenenkään puoliso. Semmoiset hetket ovat välillä tarpeellisia.

Project Mama

Olen Katja Lahti. Jaan Project Mama -blogissa vertaistukea kaikille ruuhkavuosirilluttelijoille. Se sisältää keskinkertaista vanhemmuutta, rintsikoiden polttamista, vyötärön etsiskelyä, mustaa huumoria ja kaunistelematonta tilitystä arjesta ei-enää-ihan-pienten lasten kanssa.

Molempiin kysymyksiin on käytännössä sama vastaus. Mielekäs vapaa-aika tarkoittaa ihmisille ikään katsomatta eri asioita: joku haluaa käydä Tukholmassa maratonilla, joku Junibackenissa, kolmas luonnontieteellisessä museossa.

Kun reissaa komboissa, joissa intressit on samat, kukaan pitkästy (->marmata). Moneen kohteeseen voi tehdä sekä perhematkoja että aikuismatkoja.

matkalle ilman lapsia

Miksi siis matkalle ilman lapsia?

 • Yksinkertaisesti sanottuna: pää pysyy kasassa.
 • Parisuhde tarvitsee aikaa ilman lapsia muulloinkin kuin keskellä yötä.
 • Saa huolehtia vain itsestään. Saa olla jotain muutakin kuin äiti tai isä.
 • Yhteistä aikaa lasten kanssa osaa arvostaa enemmän. Välillä pieni ikävöiminen tekee hyvää perhedynamiikalle.
 • Kotiin on ihana palata, kun akut on ladattu.
 • Matkustaminen maksaa vähemmän kuin lasten kanssa. On helpompi tarttua vaikkapa edullisiin lentolipputarjouksiin tai huonompiin lentoaikoihin.

20170430-104857-GB

Matkalle ystävien kanssa (ilman lapsia)?

 • Ystävät tuntevat meidät parhaiten, joskus jopa paremmin kuin me itse.
 • Ystävät palauttavat maan pinnalle, kun oma touhu alkaa lähteä kätösistä: kun huomaat järjesteleväsi vauvanvaatteita värikoodeittain tai viettäväsi liikaa aikaa töissä.
 • Ystävätkin ansaitsevat kiireetöntä aikaa ilman lasten keskeytyksiä.
 • Ystävyyttä pitää juhlia, sitä pitää arvostaa antamalla omaa aikaa.
 • Ilman lapsia voi antaa mennä ja päästää välillä irti ohjaksista. Silloin voi hullutella, kuten tehtiin ennen lapsia
 • Ystävien kanssa tulee tehtyä erilaisia asioita kuin perheenä tai pariskuntana kahdestaan.

Ihania reissuhetkiä lasten kanssa ja ehkäpä joskus jopa ilman heitä. Mitä mieltä sinä olet? Lähtisitkö reissuun ilman lapsia?

Lue lisää aikuisten matkustamisesta: Saako matkalla ottaa omaa aikaa?

Tutustu oivaltaviin, viihdyttäviin ja kerrassaan mahtaviin perhe- ja perhematkablogeihin:

Lähiömutsi
Salamatkustaja
Project Mama

20170502-151206-GB

You may also like

1 comment

Tarinoiden taival • Tältäkö se tuntuu, rakas? Château Mcely, Praha 28 elokuun, 2017 - 22:43

[…] Matkalle ilman lapsia? Uhka vai mahdollisuus? […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.