Home Aikuiset Matkustaa Parhaat vinkit työmatkustamiseen ja siitä nauttimiseen

Parhaat vinkit työmatkustamiseen ja siitä nauttimiseen

by Heini Hirvonen
vinkit työmatkustamiseen
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Voiko työmatkustamista kutsua elämysmatkailuksi vai onko se vain loputonta siirtymistä lentokoneesta taksiin ja taksista hotellin kautta kokoukseen? Lue tästä parhaat vinkit työmatkustamiseen ja siitä nauttimiseen.

20120720-190620-SP

Suunnittele työmatka etukäteen

Työmatka on matka siinä missä muutkin. Työmatkailusta saa enemmän irti ja siitä stressaa vähemmän, kun jaksaa hieman paneutua matkustamisen suunnitteluun.

Mieti kannattaako kokouspaikalle saapua jo edellisenä iltana vai aiotko herätä neljältä aamulla ehtiäksesi kello kuuden koneeseen, vaikkapa Berliiniin. Hyvin levänneenä pystyt antamaan itsestäsi enemmän ja työnteko on huomattavasti kivempaa. Lentojen myöhästelyistäkään ei tarvitse stressata, mikäli saavut paikalle jo edellisenä iltana. Toisaalta yksi ylimääräinen yö kotona saattaa olla käänteentekevä paljon matkustavalle.

Pohdi, mikä on sinulle luontevampi tapa matkustaa: vuokraatko lentokentältä auton vai hyppäätkö mieluummin junaan. Työnantajalle on yleensä aivan sama miten liikut, jos kustannukset ovat samalla tasolla.

20120721-134309-DK

Monet yritykset käyttävät halpalentoyhtiöitä tai joutuvat valitsemaan halvimman mahdollisen lipun työmatkalaiselle. Tämä tarkoittaa useimmiten erittäin huonoja yhteyksiä tai pitkiä vaihtoaikoja. Saatat välttää huonot lentoajat, jos osaat perustella paremman vaihtoehdon. Muista, että työajalle kannattaa myös laskea vaihtoehtoiskustannus. Onko parempi jumittaa lentokentillä yhden työpäivän verran vai ostaa kenties 50€ kalliimpi lippu paremmilla lentoajoilla? Tai saapuisitko takaisin kotiin puolta päivää myöhemmin ja pidät yhden ylimääräisen etäpäivän kohteessa?

Jos yrityksesi sallii, kannattaa työmatkasta jäädä nautiskelemaan vaikka muutamaksi extrapäiväksi. Ennen lapsia matkustimme molemmat aika paljon Euroopassa, joten meille tuli tavaksi lentää työmatkalaisen perässä viikonlopuksi mukaan. Toisaalta joskus on mukava matkustaa yksin tai työkavereiden kanssa ja palata kotiin vaikka myöhemmällä koneella.

Lentoliput ovat yleensä halvempia, mitä aiemmin ne saa varattua, koska halvimmat lentoluokat täyttyvät yleensä ensimmäisenä. Buukkaa lennot siis niin aikaisin kuin mahdollista. Bisnes-matkustamisesta useimmat työmatkalaiset saavat nykypäivänä vain haaveilla. Mikäli bisnes-luokka on mahdollinen, on lentomatkustaminen erityisesti mannerten välisissä siirtymissä vallan nautinnollista.

Lentomatkustamisesta vielä sen verran, että monet yritykset antavat lentojen yhteydessä kertyneet lentomailit yksityishenkilöiden omaan käyttöön. Kannattaa siis hankkia kaikkien lentoallianssien bonuskortti. Pelkällä työmatkalentämisellä saattaa hyvinkin saada höylättyä muutamat ilmaiset lennot tai jopa upgreidata itsensä silver-tai gold-kortin haltijaksi ja loungien käyttäjäksi, mikä lisää matkustukseen ripauksen luksusta.

20130627-182620-FI

Varaa aikaa liikunnalle

Duunimatkustaminen on joka tapauksessa enemmän tai vähemmän väsyttävää suunnittelit matkasi hyvin tai et. Paras keino väsymyksen hallintaan on liikunta. Pakkaa lenkkarit mukaan ja käy juoksu- tai kävelylenkillä aamulla ennen palaveria tai kokouksen jälkeen ennen mahdollista työillallista.

20040410-191743-FR

Urheilu antaa virtaa ja erityisesti ulkona käyminen on hyvää vastapainoa tunkkaisissa kokoustiloissa jumittamiselle. Työmatkoilla tehdään sanan varsinaisessa merkityksessä aamusta iltaan töitä, joten salli itsellesi fyysisen breikin lisäksi lepoa aivoille. Jos et pääse ulos tai hotellin kuntosalille, kannattaa tehdä vaikka vartin venyttely- ja joogaharjoitus, joka vetreyttää istumisesta puutuneet lihakset.

20120720-104509-DK

Järkevöitä pakkaaminen

Paljon työkseen matkustavat tunnistaa jo kaukaa. Heillä ei ole liikaa tavaraa vaan juuri sopivasti. Yhden yön matkalainen ottaa mukaan vain käsimatkatavarat, jotta pääsee sujuvasti lentokentältä eteenpäin. Yhden trolleyn lisäksi moni nainen pitää mukanaan käsilaukkua, jossa on oma paikka läppärille. Iltamenoja varten kulkee näppärä kirjekuorilaukku tai clutch eli ns. pieni ja ohut ”taskulaukku”.

Itse otan usein kahdet kengät mukaan: toiset matkalle ja toiset korkeakorkoiset kengät työkäyttöön. Keskenään sopivat vaatteet säästävät tilaa. On sanomattakin selvää, että lennoille pakatessa jätetään turhat purtilot kotiin ja turvatarkastukseen soveltuvat tuotteet ja koot pakataan läpinäkyvään pussukkaan.

Työmatkalla saa nauttia

Työmatkoilla saa nauttia sellaisista ravintoloista, kahviloista tai hotelleista, joihin ei välttämättä omalla rahalla tule lähdettyä. Hyvä ruoka, herkullinen cappucino tai lasi täyteläistä punaviiniä rauhassa nautittuna ovat arjen luksusta, joita ruuhkavuosia elävä osaa todella arvostaa. Itse katson monesti lähialueen kivoimmat kahvilat ja ostoskohteet, koska puolessakin tunnissa ehtii kävellä hakemaan take away –kahvin ja nauttia hetki ulkoilmasta. Monet katsovat tauoilla niskat kenossa sähköposteja, mutta tauot voi käyttää myös toisin. Päivisin kannattaa silti syödä suhteellisen kevyesti tai iltapäivä menee torkahtelun puolelle.

20120720-125652-DK

Työmatkoilla saattaa olla hetki aikaa tehdä ostoksia joko itse kohteessa tai viimeistään lentokentällä. Monet työvaatteistani ovat peräisin juurikin vastaavilta työreissuilta. Erityisesti pidän Zürichin lentokentän vaatevalikoimasta, joka tuli vuosien aikana kovasti tutuksi. Kannattaa siis tsekata etukäteen onko kentällä omaa makua vastaava myymälävalikoima. Berliinin ikuisuusprojekti Tegelin lentokenttä puolestaan on hyvä esimerkki onnettomasta tarjonnasta, jonka varaan ei kannata jättää edes tuliaisia.

20040411-171114-BE

Madridin työmatkalla kävin Pradon taidemuseossa, Baselissa juoksin Reinin varrella, Maltalla kiertelin vanhassa kaupungissa ja New Yorkissa nautiskelin musikaalista. Joskus homma vaatii etukäteissuunnittelua ja joskus palaverin peruuntuminen paikan päällä saattaa mahdollistaa ihan uusia elämyksiä.

20050923-132752-SP

Muista levätä

Lepää aina, kun voit. Työmatkustaminen on hektistä, mutta matkalla on monta hetkeä levätä. Tyttöjen vauva-aikana meille muodostui työmatkoista lentävä lause, jonka toinen henkäisi aina haikeus äänessä:” Aaaa, sä pääset työmatkalle nukkumaan!” Tässä muutamia neuvoja, jotka auttavat sinua oikeasti lepäämään.

  • Palaa hotellihuoneeseen viimeistään kahdeltatoista. Se varmistaa, että olet aamulla myös vireystason osalta työkunnossa. Perhekin kiittää, kun et ole puolikuollut palatessasi.
  • Käytä työpäivän aikana olevat tauot happihyppelyyn tai johonkin muuhun kuin työntekoon.
  • Älä juo liikaa kahvia tai muita piristeitä. Keinotekoinen piriste väsyttää lopulta kaksin verroin enemmän.
  • Käytä lentomatkat ja lentokentällä odottelu lepäämiseen – ainakin paluumatkalla. Muista ottaa omat korvatulpat ja silmäläpät, jos tunnet halua torkkua. Muista myös omat kuulokkeet musiikinkuuntelua varten sekä valmiiksi läppärille tai tabletille ladatut leffat ja kirja, joista nautit.
  • Yritä tehdä kaikki työhön liittyvä ennakkovalmistautuminen jo ennen matkaa, jotta voit keskittyä matkalla lepäilyyn omalla tavallasi.
20120830-185717-FI

Kaikkein tärkein neuvo on kuitenkin oma positiivinen suhtautuminen ja avoin mieli. Myöhästynyt lento ei tunnu missään, jos makoilet kahvilan sohvalla lempikirja toisessa kädessä ja viinilasi toisessa.

Itse aion seuraavaksi lentää Kööpenhaminaan ja nauttia täysin siemauksin inspiroivien työkavereiden tapaamisen lisäksi kulttuuri- ja ravintolatarjonnasta.

Nautinnollisia työmatkoja! Mitkä ovat sinun parhaat vinkit työmatkustamiseen?

20120720-165157-DK

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.