Home Aikuiset Matkustaa Saako matkalla ottaa omaa aikaa?

Saako matkalla ottaa omaa aikaa?

by Heini Hirvonen
omaa aikaa
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Saako matkalla ottaa omaa aikaa?

Mediassa kirjoitetaan tasaisin väliajoin ruuhkavuosia elävien ”omasta ajasta” ja sen tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta arjessa. Tämä kirjoitus herättelee oman ja parisuhdeajan merkitystä pidemmän irtioton, kuten maailmanympärimatkan aikana. Loppuun rohkenimme listata asioita, jotka mahdollistavat oman ajan reissussa. Mitä oma aika oikein on? Entä tarvitsetko sinä sellaista?

”Tehän olitte puoli vuotta lomamatkalla. Mihin sä sitä omaa aikaa tarvitsit?” Näin kyseli eräs tuttava kertoessani maailmanympärimatkan aikana heräilleistä yksin ja kaksin olemisen hetkistä. Toisin sanoen ajasta, jolloin ei tarvitse miettiä lasten tarpeita vaan voi keskittyä juuri siihen, mitä itseä huvittaa tehdä.

Oma aika kalskahtaa korvissa aina jotenkin väärältä: joko itsekkäältä tai epätoivoiselta. Parhaimmillaan joku sanoo, ettei ymmärrä oman ajan tarvetta laisinkaan, koska laskee ajan lasten kanssa juuri siksi omaksi ajaksi. Ah, olisipa se noin helppoa. Toisaalta tunnen monia lapsettomia pariskuntia, joista toinen lähtee jopa yksin reissuun. Miksipä ei? Valinta on jokaisen oma.

Myönnän avoimesti, että ilman omaa aikaa liikunnan, ystävien tai miehen kanssa, olisin jo hullujenhuoneella. Sama homma koskee myös pidempiä irtiottoja reissun päällä. Tämä ei kuitenkaan vähennä sen arvoa, että matkustaminen ja kokeminen perheenä on todella palkitsevaa ja siksi sitä teemmekin.

Miten sitä omaa aikaa saa napattua itselleen reissussa?

20160430-070320-IN

20160610-111639-NZ

Luo mahdollisuus omaan aikaan

Mitä on oma aika? Minulle se tarkoittaa ennen kaikkea aikaa olla joko ilman lapsia yksin, kaksin tai niin, että lapset hengaavat taustalla vähän kuin statisteina. Saakohan näin edes sanoa? Mitä pienempiä lapset ovat ja mitä useampi niitä on, sitä tärkeämpää on muistaa pitää huolta omasta jaksamisesta myös reissuissa.

Rantalomailu on ihanaa, koska se pitää usein sisällään ajatuksen paikallaan olemisesta, auringon suutelemasta ihosta ja turkoosista vedestä. Meistä ei kuitenkaan ole täysin rantalomailijoiksi, vaikka paratiisirannat houkuttavat erityisesti pimeään vuodenaikaan. Jälkeenpäin mietittynä maailmanympärimatkalla rennoimmat hetket koimme juurikin rantalomakohteissa eli Indosian Gili Airilla sekä Brasilian Jericoacoarassa. Yhteistä paikoille olivat juurikin biitsimeininki ja pidempi oleilu samassa paikassa. Ehkäpä näitä lomaa lomasta paikkoja olisi pitänyt olla useampia?

Matkustaminen paikasta toiseen on inspiroivaa. Uusien paikkojen näkeminen on ihanaa. Uuden kokemisen ilotulitus on kuitenkin hemmetin väsyttävää. Väsyttävää on vaikkapa ruokakaupassa käyminen jetlagissä tai omien ja lasten rinkkojen roudaaminen eri kulkuvälineissä. Nyt moni jo sanoisi, että nämähän ovat kokemuksia siinä missä muukin matkustaminen. Kyllä, mutta pointti onkin siinä, että pidemmän päälle paikasta toiseen siirtyminen väsyttää aikuisia tuplasti enemmän lasten kanssa kuin ilman.

Liika väsyminen taas on asia, mitä kannattaa lasten(kin) kanssa välttää. Muiden väsymisen hoitamiseen menee yllättävän paljon omaa energiaa, jolloin päällimmäisenä tunteena tykyttää ohimoilla vain se hetki, kun saa a) ruokaa b) saa heittää jalat ylös ja silmät kiinni. Ehkäpä se juoksulenkki sitten joskus toiste?

On siis tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta ja olla ahnehtimatta liikaa tajuntaa räjäyttäviä kokemuksia. Samaan hengenvetoon täytyy silti parkaista, että on äääääärimmäisen vaikeaa jumittaa hotellihuoneessa, kun kaiken maailman nähtävyydet sykkivät aivan oven takana.  Ehtisikö sitä sittenkin nukkua enemmän kotona?

20160721-174124-BR

20160526-174815-AU

Tee sitä, mistä eniten nautit

Nyt en suoranaisesti puhu lakanoiden välissä peuhaamisesta, vaikka toisille se on parhaimmillaan juuri sitä omaa aikaa. Tarkoitan ennen kaikkea niitä rakkaita harrastuksia, joita ei halua jättää tauolle reissunkaan ajaksi. Maailmalla reissatessa oma aika näyttäytyy minulle juoksemisena ja blogiin valokuvaamisena ja kirjoittamisena. Hauskinta on se, että juokseminen yhdistyy usein valokuvaamiseen ja juttujen ideointiin. Oma aika voi myös olla kahvikupin nauttimista digi-Hesarin kera ilman yhtään keskeytystä. Pienikin oma hetki antaa monin kerroin enemmän paukkuja yhdessä kokemiseen.

Timo päätti jo ennen maailmanympärimatkaa käydä pelaamassa ainakin yhden kierroksen golfia jokaisessa maassa. Tämä vaikutti myös reittisuunnitelmaamme, jotta matkan varrelle saatiin ympättyä ne must-kentät. Suunnittelemalla ja jopa etukäteen kotimaasta käsin buukkaamalla, kuten tässä golf-casessa, oma aika tulee varmasti toteutumaan. Olosuhteiden pakosta tai hyvän tuurin ansiosta lapset pääsivät esimerkiksi Uuden-Seelannin Cape Kidnappersin kentällä mukaan ensimmäiselle ysille. Silloin päätähtenä eivät hyörineet lapset, vaikka saivatkin nauttia golf-kärryllä kruisailusta, eläinten bongailusta ja hienojen merimaisemien ihailusta. Päivän päätteenä oli ylitsepursuavan onnellinen mies. Tämä taas heijastuu koko perheen hyvänä fiiliksenä.

20160617-132425-NZ

20160617-115551-NZ

20160617-113229-NZ

20160617-095721-NZ

20160617-084814-NZ

Aikuisten yhteinen oma aika

Omien harrastusten ja yksinolon lisäksi ynnään omaksi ajaksi aikuisten yhteiset harrastukset. Me tykkäämme käydä paikallisilla tiloilla ja yritämme oppia mahdollisimman paljon viini- ja kahvikulttuurista tai vaikkapa paikallisen ruoan tai suklaan tekemisestä. Toinen yhteinen harrastus on tietysti bloggaaminen, jonka jakaminen on sekä hauskaa että aikaa säästävää. Toisaalta yhteinen parisuhdeaika voi matkoillakin yhtä hyvin olla simppelisti sarjojen katsomista Netflixistä ja karkin mussuttamista sohvan nurkassa.

20160614-132501-NZ

20160614-130256-NZ

20160614-134029-NZ

20160601-141538-AU

20160614-133951-NZ

Ystävien näkeminen matkan aikana on varsin palkitsevaa ja erityisen hauskaa on tavata lapsettomia ystäviä, jolloin keskustelu harvemmin vahingossakaan livahtaa lapsista puhumiseen. Oman ajan leipominen perhematkailun sisään on täysin mahdollista ja ellei jopa suotavaa. Mikä on sinun näkökulmasi tähän?

20160514-073528-IN

20160514-073654-IN

Vinkit omaan aikaan matkalla

  • Älä unohda omia rakkaita harrastuksia matkalla(kaan).
  • Muista aikuisten yhteiset harrastukset, jos niitä on.
  • Minimoi väsymys. Maksimoi jaksaminen.
  • Mieti, miten voit viettää aikaa puolison kanssa kahdestaan.
  • Suunnittele reissuohjelma etukäteen.
  • Reissaa ystävien, laajennetun perheen tai ystäväperheen kanssa. Useampi tuttu aikuinen mahdollistaa hauskan seuran lisäksi parhaat lastenhoitajat.
  • Ajattele positiivisesti, jos suunnitelmat eivät toteudukaan. Tärkeintä on hyvä fiilis.

20160520-132306-AU

Tasapuolisuuden vuoksi ohessa linkki siihen, miksi lapsiperheenä on kivaa matkustaa: Maailman ympäri lasten kanssa. Vinkit miksi ja miten.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.