Home EurooppaKroatia Autoloma Kroatiassa – Näin onnistut!

Autoloma Kroatiassa – Näin onnistut!

by Timo Hirvonen
Autoloma Kroatiassa
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Kroatiaa mainostetaan saarihyppelyn paratiisina, mutta mikset yhdistäisi sitä autoiluun? Ota tästä talteen parhaat vinkit onnistuneeseen autolomaan Kroatiassa.

maisema

Kirjeitä Kroatiassa -juttusarjassa on tarinoita jo mm. Dubrovnikista ja Krkan luonnospuistosta, mutta nyt on aika ottaa toinen näkökulma eli katsaus siihen, miksi Kroatiassa kannattaa ottaa auto alle ja miten me autoloman suunnittelimme.

Reittisuunnittelu

Kroatia on suhteellisen pitkä, mutta kapea maa. Maa tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja pitkää tai lyhyttä reittiä hakevalle automatkailijalle. Me päätimme aloittaa etelästä, hyppiä osan matkasta lautalla ja sitten ajella lopun matkaa.

Reittisuunnittelussa kannattaa pitää mielessä oman perheen kestävyys istua autossa ja tietysti ne mieluisat kohteet. Meidän perheessämme esiteinit ovat jo tottuneita matkaajia, mutta 2-vuotias kuopus on aiheuttanut aika tavalla muutoksia ja on selvästi arvaamattomin kolmesta lapsestamme myös automatkailun osalta. Paras vinkki on kuitenkin suunnitella suhteellisen lyhyitä päivämatkoja, mikäli roadtrippailet. Vastaavasti oma kämppä tukikohtana toimii lapsiperheissä loistavasti, koska se mahdollistaa näppärät ja vähän kuormittavat ”satelliittimatkat”.

Jos päätät autoilla Kroatiassa, olet tehnyt loistavan valinnan. Kroatian maisemat ja arkkitehtuuri muuttuvat matkalla etelästä pohjoiseen tarjoten toinen toistaan hienompia nähtävyyksiä ja maisemia.

Nautiskelijoille suosittelemme Kroatian rantaa mutkittelevia pienempiä maanteitä ja nopeille siirtymille isoa tullimoottoritietä, joka vie käytännössä jokaiseen Kroatian kolkkaan: itä-länsisuunnassa Zagrebista Pulaan ja pohjois-eteläsuunnassa Rijekasta melkein koko matkan Dubrovnikiin asti.

Ohesta voit tutustua autoreittiimme sekä kohteisiin, joissa piipahdimme matkan varrella.

20170720-122613-CR

20170723-070511-CR

20170713-195442-CR

Ajaminen Kroatiassa

Ajaminen Kroatiassa on hyvin samanlaista kuin Italiassa tai Ranskassa. Paikalliset pistävät menemään hieman yli nopeusrajoitusten vähän joka tiellä ja turistit keskittyvät kaahaamaan isommilla moottoriteillä. Yhtään vaarallista tai edes ahdistavaa tilannetta ei tullut vastaan neljän viikon aikana.

Ajamisessa kannattaa muistaa, että vaikka sinä olet lomalla, niin muut eivät. Viikonloppuina teillä on enemmän liikkujia ja tietyt avainpaikat eli pullonkaulat, kuten Krk:n saaren ainokainen silta mantereelle ovat tukossa. Kroatian lomakausi alkaa heinäkuun puolessa välissä, joten voit odottaa liikenteen kasvavan sen jälkeen.

20170715-082936-CR

20170713-125606-CR

20170724-153922-CR

Mitä maksaa autoilu Kroatiassa?

Vuokrasimme auton heinäkuussa Splitistä ja palautimme sen Zagrebiin 17 päivää myöhemmin. Kokonaishinnassa on mukana yksi lastenistuin, vakuutusten nolla-omavastuu, lisämaksu saarelle viemisestä sekä yhden suunnan lisämaksu.

Autovuokra Split-Zagreb 17 päivää
Perusautovuokra yhteensä 688€ (50€/pv)
Lastenistuin yhteensä 80€ (5€/pv)
Saarimaksu 18€
Vakuutusmaksu 140€ (8€/pv)
Yhden suunnan lisämaksu 95€
Kaikki yhteensä 1021€ (60€pv)

Autovuokra Korculan saari 3 päivää
Yhteensä 150€ (50€/pv) sisältäen vuokran, lastenistuimen ja vakuutuksen (omavastuu 300€)

Auton vuokraaminen

Varasimme auton Finnairin kautta (operaattorina Rentalcars) ja saimme auton halvemmalla kuin suoraan asioimalla Kroatiaan, mikä itse asiassa tuntuu yllättävältä. Syy halvempiin hintoihin on tietysti suurempi kysyntä operaattoreiden kautta sekä yllättävän korkea vuokrataso Kroatiassa, jos vaikka vertaa Italiaan tai Espanjaan.

Parhaimman hinnan palvelun kautta tarjosi paikallinen vuokraamo. Lisäksi Rentalcarsin etuja olivat paras hinta-laatusuhde, hyvät palautteet vuokraajien taholta, joissa useat kommentoivat jopa ilmaisen autoluokan korotuksesta. Niinhän sitten meillekin kävi ja bensakoneellinen Skoda Fabia farmariauto muuttui Diesel Opel Astra farkkuun.

Kannattaa muistaa, että autoluokan korotuksen yhteydessä ei kannata suostua korotettuun omavastuuseen, koska maksut voivat jopa tuplaantua eri autoluokkien välillä. Tämän lisäksi luottokorttia kuormittavan vakuuden vapautumiseen menee välillä useampi päivä auton palautuksen jälkeen, mikä on pitkällä reissulla enemmän kuin ärsyttävää.

Alkuperäisen suunnitelman lisäksi vuokrasimme auton Korculan saarella, koska liikkuminen siellä osoittautui mahdottomaksi huonon julkisen liikenteen takia. Tässä tapauksessa Rentalcars ei pystynytkään auttamaan, koska heidän yhteistyökumppaneillaan ei ollut toimipistettä saarella. Armottoman googlaamisen jälkeen löysimme kuitenkin paikallisen vuokraamon Korculan kaupungista nimeltä Korkyra-Info, josta löytyi sopivat kulkupelit ja hyvään hintaan sesonkina. Tingimme kilpailutuksella hinnasta noin 20%.

Autoa vuokratessa kannattaa huomioida mahdolliset yhden suunnan maksut. Nämä eivät ole Kroatiassa mitenkään älyttömän kovia, kuten Euroopassa muuten. Esimerkiksi meidän yhden suunnan matkalla Split-Zagreb lisämaksu oli n. 95€. Kroatiassa on myös vuokraamoja, joilla ei ole yhdensuunnan maksuja. Me emme kuitenkaan voineet hyödyntää tätä mahdolisuutta, koska tarjolla oli vain pikkuautoja.

auto

20170707-112301-CR

20170630-185110-CR

Vakuutukset ja kolhut

Olemme tulleet siihen tulokseen, että auton vuokraaminen on huomattavasti rennompaa, kun ottaa täydet vakuutukset ja nollaomavastuun, silloin kun se on mahdollista. Autosta tulee toki pidettyä hyvää huolta, mutta näissä tilanteissa ei kuitenkaan harmita niin paljon, jos jotain sattuu. Tästä esimerkkinä vaikka meidän Ranskassa harrastettu puskuriparkkeerauksesta hankittu klommo tai kaupan parkkipaikalla paikallisen mummokuskin töytäisy auton kylkeen. Muista kuitenkin aina selvittää, mitä kautta saat parhaan kokonaisvakuutuksen sisältäen omavastuun nollaukset.

Muuten hyväksikoettu Rentalcars esimerkiksi tarjoaa tähän omaa vaihtoehtoaan, mutta se vaatii paperityötä ja rahan palautumisen odottamista. Toisin sanoen maksat ensin itse ja haet korvausta sen jälkeen. Joskus harvoin on myös vuokrayrityksen oma omavastuun nollaus saattaa olla halvempi. Muista siis tarkistaa.

Kuvaa aina kaikki kolhut ja mainitse niistä vuokraamon henkilökunnalle. Kysymys siitä, että mikä naarmu maksaa ja mikä ei onkin sitten haastavampi. Käytäntöjä ja tapoja on vähintäänkin yhtä monta kuin yrityksissä työskenteleviä tarkastijia. Yksi mielenkiintoinen rahastustapa on takapuskurin takaosan naarmuuntuminen, kun matkalaukkua ottaa tai laittaa takakonttiin. Joskus saattaa käydä niin, että toinen vuokraamo ilmoittaa, että jokaisesta  naarmusta veloitetaan. Toiset vuokraamot eivät ole lähellekään yhtä kiinnostuneita asiasta.

Miksi autoloma Kroatiassa?

  • Autolla pääsee liikkeelle juuri silloin, kun itse haluaa.
  • Auto mahdollistaa paikat, jonne muuten ei pääsisi tai sinne menisi aivan liian paljon aikaa tai vaivaa muulla tavoin.
  • Autolla voi pysähtyä ottamaan sitä ”parasta” maisemakuvaa juuri silloin, kun itse haluaa tai kääntyä takaisin sitä ottamaan.
  • Autossa voi levittää lasten ja omat tavarat omalla tavalla. Autossa myös kulkee kaikki tarvittavat tavarat näppärästi eväistä vaihtovaatteisiin ja aurinkovarjoihin.
  • Kroatian julkinen liikenne ei ole maailman paras.
  • Autoilun voi yhdistää helposti saarilomailuun hyvien lauttayhteyksien ansiosta. Muista kuitenkin varata autopaikat ajoissa erityisesti sesonkina.
  • Mitä aiemmin varaat auton, sitä halvemmalla pääset. Muista mainita myös mahdollisista turvaistuimista. Yksi mahdollisuus on myös tuoda omat turvaistuimet, mikäli vuokraat auton lentokentältä ja palautat sen myös kentälle. Tällä saattaa säästää useita satoja euroja, mikäli turvaistuimellisia lapsia on vaikkapa kolme ja reissaat pidemmän aikaa.
  • Kiinnostaako asuntoautoilu? Kroatiassa voi myös asuntoautoilla ja leirintäalueet näyttivät olevan todella kauniilla paikoilla. Lue lisää vinkkejä asuntoautoiluun Uuden-Seelannin asuntoautopostauksestamme.

You may also like

1 comment

Tarinoiden taival • Vauvaloma Euroopassa - Lauran ensimmäinen matka 24 syyskuun, 2017 - 13:53

[…] Autoloma Kroatiassa – näin onnistut […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.