Home Eurooppa Kroatiaan lomalle, mutta minne?

Kroatiaan lomalle, mutta minne?

by Timo Hirvonen
Kroatiaan lomalle
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Väitetään, että ihminen on onnellisimmillaan juuri ennen lomamatkaa. Ei siis liene yllätys, että fiilikset ovat täällä kutkuttavan onnelliset. Lähdemme pian viideksi viikoksi Kroatiaan lomalle, mutta minne ja millaista budjettia olemme suunnitelleet?

dubrovnik
Kuva Tripadvisor

Kroatiaan lomalle

Reissun kokonaisajasta aiomme käyttää 33 päivää Kroatiassa ja 5 päivää Tsekeissä. Ai miksikö Tsekeissä? Maat eivät ole naapureita, mutta saimme sen verran mielenkiintoisen yhteistyöehdotuksen eräästä linnasta, joten päätimme pidentää kesälomaa Euroopassa ja yhdistää Tsekit Kroatian reissuun mukaan. Eikä Zagrebin ja Prahan välissä lopulta ole kuin 12 tunnin yöjuna (vähän kuin stadista Lappiin).

Pohdimme pitkään myös road trippiä Slovenian ja Itävallan kautta, mutta päätimme säästää sen erilliseen reissuun ja keskittyä maiden nähtävyyksiin kunnolla paremmalla ajalla. Halusimme olla myös loppumatkasta levänneitä, jota kiirehtiminen ei olisi edesauttanut. Näiden lisäksi junamatka tuli huomattavasti autovuokraa edullisemmaksi.

Lennämme siis Dubrovikiin, jossa vietämme pari kolme yötä. Kesäloman teemana on todellinen elbailu ja akkujen lataaminen, joten Dubrovikin jälkeen suuntaamme lautalla Korculan saarelle viikoksi, jossa meitä odottaa aivan rannalla sijaitseva lomakoti. Pystyn ehkä juuri ja juuri kävelemään sen sata metriä hiekkarannalle snorklaamaan ja takaisin kämpille riippukeinuun. Korculalta teemme ehkä muutamia päiväreissuja lähisaarille.

20170528-080350-BR

Splitin kaupunki on aivan ehdoton nähtävyys, joten vietämme siellä muutaman päivän ennen hyppäämistä vuokra-auton kyytiin. Seuraava talo meillä on vuokrattuna Trogirin lähistöltä viikoksi. Näin pääsemme kätevästi hurauttelemaan hieman sisämaan luonnonpuistoihin ja rantakaupunkeihin. Minne nyt tekeekään mieli suunnata. Trogirista jatkamme rantaa Zadariin ja Plitvicen luonnonpuistoon muutamiksi päiviksi.

Road tripin jälkeen onkin aika taas rentoutua Krk:n tai Cresin saarella viikon verran. Tarkoitus on jättää turistimassat taakse ja löytää ne salaiset poukamat ja hiekkarannat. Otamme kaikki vinkit nähtävyyksistä matkan varrelta ilomielin vastaan!

Kroatian osuus lähenee loppua, kun suuntaamme muutamaksi yöksi Zagrebiin tutustumaan kahvilakulttuuriin ja maan historiaan. Zagrebista jatkamme matkaa yöjunalla kohti Tsekkejä.

20170528-103945-BR

Kroatian budjetti 5 henkeä

Ajattelin avata budjettisuunnitelmiamme tällä kertaa jo ennen matkaa. Katsotaan sitten reissun jälkeen kuinka kävi.

Tarjouslennot (Helsinki-Dubrovik//Praha-Helsinki) 1 148€ (229€/hlö)
Asuminen 2 340€ (65€/yö/5 henkeä)
Auto Kroatia + bensat, vakuutukset ja lastenistuin 400€/10 pv
Nähtävyydet ja 4x lauttamatkat 200€/5 henkeä
Junamatka Zagreb-Praha 200€/5 henkeä
Auto Tsekit + bensat, vakuutukset ja lastenistuin 150€/5 pv
Ruoka 1 000€ (200€/vk/perhe)
Yhteensä 5 438€ (1 088€/hlö/5 viikkoa)

Kroatia vaikuttaisi ainakin näin etukäteen budjetoituna huomattavasti muita etelä-Euroopan maita edullisemmalta. Toisin sanoen yhden hengen pitäisi pärjätä reilulla parilla sadalla per viikko sisältäen kaiken asumisesta liikkumiseen ja syömiseeen (myös lennot on leivottu tähän sisään).

20170528-103249-BR

Miten saada matkahuumasta eniten irti?

  • Kohdemaan karttojen tutkiminen. Kokeile oikeaa paperista karttaa.
  • Matkakirjojen lukeminen. Maasta ja sen nähtävyyksistä kertovat romaanit, historialliset kirjat ja tietysti matkaoppaat kuuluvat etukäteislukemistoon.
  • Matkablogien lukeminen. Ajantasaista tietoa, inspiraatiota ja ideoita. Kokeile myös ulkomaisia matkablogeja.
  • Googlen kuvahaut. Kuvien kautta saa myös ideoita parhaimpiin kuvakulmiin ja kuvauspaikkoihin.
  • Hotellien ja talojen etsiminen. Tämä on yllättävän hauskaa puuhaa, jos ei ole kiire. Kivan lomakämpän kautta saattaa löytyä juuri se salaranta tai oma mansikkapaikka.
  • Nähtävyyksistä juttelu perheen kanssa. Mitä kukakin perheenjäsen haluaa tehdä ja nähdä. Yhteinen fiilistely on ehkä kaikkein parasta.

20170528-110041-BR

Lue lisää kesälomaideoita Matkahaaveilua ja lomainspiraatiota 2017

Lapsikuvaus – helppoa kuin heinänteko?

Olen jo pitkään halunnut ottaa Hannasta kesäisiä kuvituskuvia tänne blogiin. Kuvitelkaa, kun enkelikiharainen taapero nuuhkii kauniita kukkia suloiset kesävaatteet päällä. Tästäpä sain kuningasidean siitä, että kuvitan tämän jutun Hannan Kroatian matkavaatteilla. Mikäpä olisi edes ajankohdallisesti parempi kuin oman puutarhan hanami eli kirsikkapuiden valkoinen kukinta?

20170528-080612-BR

Kaikki lapsia kuvanneet tietävät, että sepä on helpommin sanottu kuin tehty. Maanitteluiden ja lahjomisen avullakaan en saanut Hannalta pipoa ja hanskoja käsistä, joihin neiti oli kovasti tykästynyt. Toisaalta Suomen suvi on tiettävästi arvoituksellinen säiden suhteen, joten eikö uimapuku ja fleece-hanskat sovi ihan kivasti yhteen? Sen verran haastavaa kuvaaminen kuitenkin oli, että päätin kuvata kukat ja lapsen erikseen.

20170528-103509-BR

20170528-103936-BR

20170528-105031-BR

Hannan vaatteet, kengät ja aurinkolasit on saatu Reimalta (pipo ja hanskat kuvausrekvisiittaa, heh). Käy tsekkaamassa aurinkosuojavaatteita ja uimapukuja Reiman nettikaupasta.

You may also like

3 comments

Sonja | FIFTYFIFTY 30 toukokuun, 2017 - 20:47

Teilläpä on ihana reissu tulossa! Toivottavasti mahdutte sisään Dubrovnikin vanhaankaupunkiin, kaksi vuotta sitten elokuussa me ei ensimmäisenä päivänä kirjaimellisesti mahduttu porteista sisään, kun siellä oli niin hurjat laumat turisteja. 😀 Reissusuunnitelu on kyllä niin ihanaa!

Reply
Timo Hirvonen 3 heinäkuun, 2017 - 10:39

Moikka Sonja,
Olet oikeassa! Dubrovnik oli kyllä aika tupaten täynnä. Laitan tänään blogiin Dubrovnikin kuulumisia ja parhaat vinkit säästää Dubrovnikissa rahaa turistihinnoittelun viidakossa sekä miten karistaa ne turistilaumat = How to hack Dubrovnik! Katsotaan ootko samoilla linjoilla? 😉 Ihania reissusuunnitelmia 🙂

Reply
Tarinoiden taival • Dubrovnik säästövinkit - Kirjeitä Kroatiasta 3 heinäkuun, 2017 - 23:24

[…] Lue lisää Kroatian suunnitelmistamme: Kroatiaan lomalle, mutta minne? […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.