Home Eurooppa Asunnon ostaminen Ranskasta – Mitä pitää huomioida?

Asunnon ostaminen Ranskasta – Mitä pitää huomioida?

by Timo Hirvonen
Talon ostaminen Ranskasta
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Haaveiletko asunnosta Ranskassa, mutta unelma tuntuu liian vaikealta tai jopa mahdottomalta toteuttaa? Eipä hätää! Olen koonnut talokuumetta poteville tietopaketin siitä, mitä kaikkea olisi hyvä huomioida asunnon ostamisessa Ranskasta. S’il vous plait mes amies!

20190726-124739-FR

On ehkäpä jo selvää, että rakastuimme Ranskaan niin, että etsimme sieltä parasta aikaa toista kotia. Tutustu tarkemmin Ranskan kodin unelmaamme postauksesta: Talo Ranskasta – This is our happy place. Vaikka unelmointi on ihanaa, luotettavasti kootun tiedon löytäminen ei ollut helppoa -varsinkaan suomalaisesta näkökulmasta.

Oma asunnonostoprojektimme on vaiheessa kaksi eli syyskuun puolivälissä lähden Hannan kanssa kaksissa naisin katsastamaan muutamia kiinnostavia kohteita Rivieran Cannesista. Pitäkää peukkuja, että sopiva löytyy.

Mutta nyt asiaan. Asunnon ostaminen Ranskasta kannattaa pilkkoa osiin, jolloin siitä tulee saavutettavissa oleva unelmaprojekti:

Askel 1: Luo asunnolle oma unelmalista
Askel 2: Tutustu tarjontaan ja sijaintiin
Askel 3: Tarjouksen tekeminen – Offre d’achat
Askel 4: Esisopimus – Compromis de Vente
Askel 5: Kauppakirja – Acte de Vente

20190728-143939-FR

20190728-184956-FR

Askel 1: Luo asunnolle oma unelmalista

Ehkäpä hauskin vaihe asunnon ostamisessa on unelmalistan laatiminen.  Toiveet asunnon suhteen konkretisoituvat, kun ne purkaa unelmalistalle:

Sijainti

 • Mikä alue Ranskasta kiehtoo eniten?
 • Haluatko asettua maaseudulle vai kaupunkiin?
 • Pitääkö asunnon olla kaupungin keskustassa vai riittääkö lähiö?
 • Pitääkö rannan olla lähellä? Entä hiihtokeskukset tai vierailu naapurimaihin esimerkiksi Espanjaan, Italiaan, Sveitsiin, Saksaan tai Belgiaan?
 • Onko kohteeseen suorat ja säännölliset lennot Suomesta? Missä lähin lentokenttä sijaitsee? Onko kohteeseen lentoja myös lomasesongin ulkopuolella? Saako kohteeseen edullisia lentoja?
 • Vaatiiko asunnon sijainti autoa vai pärjäätkö julkisen liikenteen avulla? Paljonko julkinen yhteys lentokentältä kaupunkiin kestää ja maksaa?
 • Minkälainen sää kohteessa tulisi olla? Montako aurinkopäivää kohteessa pitäisi olla? Huomioi esimerkiksi Ranskan Rivieran mikroilmasto, jossa 20 kilometrin välillä sijaitsevilla kaupungeilla saattaa olla aurinkopäivissä eroa jopa 65 päivää vuodessa.
 • Aiotko vuokrata asuntoa ulkopuolisille esimerkiksi Airbnb:ssä? Mitä kriteereitä vuokrakohteen sijainnissa tulisi ottaa huomioon?
 • Onko sijainnille muita kriteereitä?

20190728-114409-FR

Asunnon tarkoitus

 • Onko kysymyksessä osa-aikainen loma-asunto vai pysyvä koti?
 • Teetkö etätöitä ja pendelöit Suomen ja Ranskan väliä?
 • Aiotko vuokrata asuntoa ulkopuolisille vai onko asunto vain omaan käyttöön?

20190730-082754-FR

Vaatimukset  asunnolle

 • Asunnon koko ja makuuhuoneiden lukumäärä.
 • Haluatko oman pihan tai parvekkeen?
 • Minkälainen näkymä tai ilmansuunta asunnosta tulee olla esim. merinäköala tai etelä-länsiparveke?
 • Etsitkö remontoijan unelmaa vai muuttovalmista asuntoa?
 • Vaaditko hiljaisuutta vai elämää?
 • Tarvitsetko parkkipaikkaa, kellaria tai halajatko omaa tai yhteistä uima-allasta?
 • Mitä palveluita asunnon läheisyydessä tulisi olla esimerkiksi kaupoista kouluihin? Mistä palveluista voisit tinkiä ja mitkä ovat ”must-have”?

20190723-163621-FR

Budjetti ja vakuus

 • Kuinka paljon rahaa olet valmis panostamaan asuntoon? Mikä on budjettihaarukkasi?
 • Tarvitsetko asuntolainaa? Useimmat suomalaiset pankit eivät anna vakuuksia ulkomaille, joten asunnon vakuus tulisi löytyä Suomesta tavalla tai toisella. Ranskalaiset pankit antavat vakuuden paikallisiin asuntoihin.

20190716-123548-FR

Askel 2: Tutustu tarjontaan ja sijaintiin

Kannattaa käyttää aikaa asuntojen laatu- ja hintatasoon tutustumiseen. Asunnon unelmalista kohtaa tässä vaiheessa usein todellisuuden, mikä tarkoittaa, että osasta vaatimuksista täytyy tinkiä tai budjettia nostaa. Googlaaminen kannattaa laajentaa myös eri sijaintikohteisiin: mitä tapahtumia kohteessa järjestetään ja minkälaista siellä on ”ei-turistin” silmin.

Mikäli et ole ranskan kielen taitoinen tai perillä Ranskan asuntomarkkinoiden koukeroista, suosittelen lämpimästi välittäjää. Hyvä välittäjä säästää sinulta sekä aikaa että rahaa. Prosessin alkuvaiheessa olen itse kokenut välittäjän avun merkitykselliseksi, koska tapaamisissa ja puheluiden kautta olen saanut paljon arvokasta tietoa esimerkiksi alueiden hintatasosta ja arvostuksesta, laajentanut ymmärrystäni koko asunnonostoprosessista ja tietysti saanut valmiiksi sähköpostiini jo meidän tarpeisiin mietittyjä asuntovaihtoehtoja.

Välittäjä pääsee käsiksi oman toimistonsa asuntojen lisäksi myös kaikkiin yksityisten suoraan myymiin kohteisiin sekä niihin, jotka eivät koskaan tule myyntiin avoimesti. Välittäjä mahdollistaa siis ennen kaikkea hyvien vaihtoehtojen ja sen oman mansikkapaikan löytymisen. Prosessin seuraavassa vaiheessa välittäjä hoitaa asuntonäytöt sekä hoitaa itse asunnonostoon liittyvät detaljit puolestasi. Välittäjä hoitaa ja tietää, onko taloyhtiö tai alue sellainen, jonne kannattaa muuttaa ja mikä hintataso näillä on.

Ja mikä parasta, välittäjä tinkii puolestasi ja useimmiten tällä tinkimispolitiikalla saat katettua välittäjän kustannukset. Välityspalkkioihin ja yhteistyöhön palaan vielä erillisessä postauksessa. Välittäjä voi auttaa myös ranskalaisen pankin asuntolainayhteyksissä.

20190725-083519-FR

20190725-191727-FR

Askel 3: Tarjouksen tekeminen – Offre d’achat

Ennen tarjouksen tekemistä kannattaa pitää huolta, että tarvittava ostosumma on valmiina tai lainalupaus plakkarissa. En usko, että monikaan suomalainen ilman tätä etenisi tarjoukseen asti, mutta mainitsenpa sen tässä joka tapauksessa. Superherkullisista kohteista saattaa olla kiinnostuneita myös muut, joten ”mulla on rahat tässä valmiina -mentaliteetti” saattaa olla menestystekijä huippuasunnon voittamisessa.

Kun sopiva kohde on löytynyt, on vuorossa, yllätys yllätys, tarjouksen tekeminen eli Offre d’achat. Tässä on tärkeää muistaa kirjata tarjoukseen kaikki asiat, jotka kauppahintaan on tarkoitus kuulua esimerkiksi irtaimisto tai uima-allas.

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen, asunto ei ole enää näkyvillä muille potentiaalisille ostajille. Tässä vaiheessa välittäjä kokoaa detaljit alustava myyntidokumenttia varten, jota kutsutaan nimellä Compromis de Vente.

20190730-125859-FR

Askel 4: Esisopimus – Compromis de Vente

Compris de Vente on laillisesti molempia osapuolia sitova dokumentti, joka on osa virallista ranskalaista asunnonostoprosessia. Se on sopimus asunnon myynnistä, joka sitoo niin myyjää kuin ostajaa. Sen voi laatia joko asunnon välittäjä tai notaari tai he yhdessä. Notaari on julkinen viranomainen, joka on valtuutettu hoitamaan asunnon osto-, myynti-, vaihto- tai vakuusasioita. On yleinen käytäntö, että notaari tukee sekä ostajaa että myyjää yhtä lailla.

20190715-151413-FR

Esisopimus sisältää käytännössä samat tiedot kuin asunnon kauppakirja:

 • Ostajan ja myyjän täydet tiedot, kuten koko nimi, syntymäaika ja -paikka, siiviilisääty jne.
 • Kohteen tiedot ja kuvaus, jotka voi itse tarkistaa Ranskan rekisteröintiviranomaiselta Cadastre:lta netistä osoitteessa https://www.cadastre.gouv.fr/scpc/accueil.do Dokumenttien kopiot ovat saatavilla myös kaupungintalolla (Mairie).
 • Vahvistus omistajuudesta.
 • Sovittu kauppahinta, välityspalkkiot ja notaarin kustannukset.
 • Notaarin haltuun maksettavan takuusumman määrä, joka on yleensä 10% kauppahinnasta.
 • Tarjouksen ehdot esimerkiksi vakuuden saaminen.
 • DDT (Dossier de Diagnotic Technique) eli eri kuntokartoitusten tulokset.
 • Lopullisen kaupan päivämäärä.
 • Kauppaan kuuluvat huonekalut tai muut asiat.
 • Vahingonkorvaus, mikäli jompikumpi osapuolista perääntyy kaupasta.

Asunnon ostoon liittyvät kustannukset

Mikäli löydät asunnon välitysyrityksen kautta, hintaan sisältyy useimmiten välittäjän palkkio. Välittäjän palkkion lisäksi ostohintaan täytyy laskea notaarin palkkio, joka on alueesta riippuen 7-10 prosenttia kauppahinnasta. Notaari hoitaa verot puolestasi ja ne sisältyvät notaarin kokonaiskustannuksiin. Itse paperityöhön ja selvityksiin kuluu noin puoli prosenttia kauppahinnasta.

Ostaja maksaa esisopimuksen yhteydessä yleensä 10% kauppahinnasta vakuudeksi.
Mikäli ostaja ei ole ranskankielinen, vaaditaan tulkki. Osa papereista on lain mukaan käännettävä englanniksi tai ostajan omalle kielelle. Tulkin kustannuksista vastaa ostaja.

20190717-181259-FR

Kymmenen päivän harkinta-aika

Esisopimuksen jälkeen alkaa kymmenen päivän harkinta-aika, jolloin ostaja voi vielä perääntyä kaupasta ilman vahingonkorvausta. Harkinta-ajan lopussa ostaja maksaa 10% kauppahinnasta (yleinen käytäntö) notaarin tilille. Tässä vaiheessa myyjä ei voi enää perääntyä kaupasta ilman lakisääteisiä seuraamuksia.

Mikäli ostaja vaihtaa mieltään kymmenen päivän jälkeen, tulee kyseeseen vahingonkorvaus. Vahingonkorvauksen summa voi vaihdella, mutta useimmiten se on maksettu takuusumma. Ostaja saattaa joutua myös maksamaan osan tai koko välityspalkkion.

Myyjän perääntyessä kaupasta, myyjä maksaa takaisin esisopimuksen vakuudeksi maksetun takuun sekä erillisen vahingonkorvauksen.

20190715-150842-FR

Askel 5: Kauppakirja – Acte de Vente

Asunnon ostaminen Ranskasta vaatii aikaa. Tyypillisesti kauppakirjan allekirjoittamiseen kestää noin kolmisen kuukautta esisopimuksen allekirjoittamisesta. Kauppakirja allekirjoitetaan notaarin luona. Ostajan, myyjän ja notaarin tulee olla paikalla kauppakirjan allekirjoitustilanteessa. Kauppakirjan allekirjoituksen voi valtuuttaa myös lakimiehelle, mutta ei esimerkiksi kiinteistövälittäjälle. Asunnon hinta tulee olla maksettuna etukäteen notaarin tilille. Kauppahintaa ei voi maksaa kauppakirjan allekirjoituspäivänä käteisellä tai shekillä. Kauppahinnan maksamisen lisäksi asunnolla täytyy olla asuntovakuutus ennen omistajuuden siirtymistä.

Niin ja palaan vielä meidän asuntounelmaan. Lähdemme katsomaan asuntoja, jotka sijaitsevat Cannesin keskustan läheisyydessä. Toiveena on löytää joko kaksio tai kolmio, etelä-länsiparvekkeella ja kauniilla näkymillä, joita jaksaa katsella talvellakin. Merinäköala taitaa tosin jäädä haaveeksi. Mikä sun asuntohaave on?

Jutun lähteinä on käytetty

Legget Immobilier
Rivieran Suomi-seura

20190726-180435-FR

You may also like

4 comments

Sanna 10 syyskuun, 2019 - 09:47

Hei
Meidän asuntohaave Rivieralla kutakuinkin toteutui miten toivoimmekin: Sijainti juuri se mitä haettiin, terassin ilmansuunta kuten toivoimme, valoisa asunto, autotalli, rauhallinen taloyhtiö ja liikenneyhteydet julkisilla toimii. Erityisen iloinen olen suuresta terassista jonne mahtuu kunnon kalusteet ja koska terassimme ns. maantasolla ( vaikkakin rinteessä) saimme kaupanpäälle sitruspuita ja sekä muita ikivihreitä pensaita.
Yksi lisämakkari olisi kiva, mutta tälläkin toistaiseksi pärjätään.
Olen myös iloinen että lentokentältä asunnolle pääsee kätevästi ja meidän nuoriso pärjää hyvin itsekseenkin julkisen liikenteen kanssa asunnolle liikuttaessa.
Itse kävin katsomassa asuntoja paikan päällä tasan kerran ja päätös asunnosta tehtiin siltä istumalta. Kannattaa huomioida että koska myyjille ei juurikaan mitään sanktioita asunnon pois myynnistä ottamisesta niin saattavat laittaa asunnot myyntiin ”huvin vuoksi” ja loppujen lopuksi ilmoittavatkin ettei asunto kuitenkaan ole myynnissä. Itsellä tarkoitus oli katsoa kuusi asuntoa ja loppupeleissä vain kolme toteutui juurikin edellä mainitun syyn takia.
Todella kattavan ja hyvän paketin olette tähän koonneet.
Happy house hunting…ja hyviä hermoja asian tiimoilta 🙂
Sanna

Reply
Tarinoiden taival • Cannes - brunsseja, kattobaareja ja asuntonäyttöjä 23 syyskuun, 2019 - 07:33

[…] erilaisia, mutta yhteistä niille oli suhteellisen sama alue, hintataso 220-240 000€:n välillä. Ranskassa kauppasumman päälle lasketaan vielä 7-10% kattavat notaarin kulut veroineen. Samalla rahalla saa kyllä kovin erilaisia asioita, mikä toki on sama juttu maasta riippumatta. […]

Reply
Tarinoiden taival • Meillä on uutisia: Rivieran asunto on nyt totta! 2 marraskuun, 2019 - 19:08

[…] Tiedättehän, Ranska on byrokratian luvattu maa ja näillä näkymin kaiken maailman notaarin vaatimia selvityksiä joudutaan hoitamaan kuukausikaupalla. Nopeimmalla aikataululla pääsemme muuttamaan tammikuussa […]

Reply
Tarinoiden taival • Ranskan asuntokaupat - Mitä meille nyt kuuluu? 16 marraskuun, 2019 - 22:03

[…] Ranskassa asiat tapahtuvat HUOMATTAVASTI verkkaisemmin ja perusteellisemmin kuin Suomessa. Esisopimusta varten meidän tuli toimittaa iso nivaska erilaisia todistuksia avioliittotodistuksesta passikopioihin. Samaan aikaan Petri haali kaikki diagnostiikkapaperit ja taloyhtiön sekä asunnon viralliset dokumentit Niitähän on toki kymmenittäin myös. Kaikki paitsi yksi dokumentti saatiin kasaan, jonka päällä istui eräs hitaamman puoleinen notaari eli virkamies. Emme siis päässeet allekirjoittamaan esisopimusta. […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.