Home Eurooppa Château de la Napoule – Marien & Henryn ikuinen rakkaus

Château de la Napoule – Marien & Henryn ikuinen rakkaus

by Timo Hirvonen
Châtea de la Napoule
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Château de la Napoule ja ikuinen rakkaus: ”Every hundred years we will speak through the silence of the tomb: ”Are you there Marie?” And the answer will come: ”I am here, Henry, close beside you.”

20191115-153242-FR

Château de la Napoule – Ikuinen rakkaus

Koen, että romanttiset rakkaustarinat heräävät henkiin erityisesti keskiaikaisissa linnoissa. Rakastan sukeltaa satoja vuotta vanhojen ihmisten elämään ja pohtia, miltä täällä asuneet ihmiset näyttivät, tunsivat ja miten he elivät elämäänsä.

Château de la Napoule -linnassa on juuri sopivasti historiaa ja tarinoita, jotta niihin jaksaa perehtyä. Yhdessä opastekyltistä löysin seuraavan post mortum -rakkauskirjeen, jonka linnan rouva kirjoitti juuri menehtyneelle miehelleen. Aah, tämä romanttinen tarina nosti kyyneleet silmiini. Siksi haluan jakaa sen kanssanne. Vanhat linnat eivät ole linnoja vaan tarinoita. Tiedättehän, kuinka romanttista on katsoa linnatornia ja sen portaita kiipeäviä ruusuja tietäen, että torni on rakastavaisten viimeinen leposija.

”Every hundred years we will speak through the silence of the tomb: ”Are you there Marie?” And the answer will come: ”I am here, Henry, close beside you.”

And the silence will envelop us for another hundred years, except for the lapping of the waves of the blue Mediterranean, the hoot of the little owls, and the thrill of the larks and nightingales singing in the tall straight cypress trees that stand as guardians to the Tower of La Mancha, where two lovers are resting awhile, side by side, never to be separated again.”

20191115-150941-FR

Château de la Napoule – Marien ja Henryn tarina

Marie Claws, alkuperäiseltä nimeltään Elsie Whelen, syntyi 1880 Philadelphiassa varakkaaseen taiteiden hyväntekijäperheeseen. Hänen lapsuuden haaveensa oli tulla oopperalaulajaksi eikä unelma koskaan haalistunut. Myöhemmin aikuisena hän emännöi useita konsertteja ja oopperoita Ranskan Rivieralla.

Elsietä pidettiin yhtenä hurmaavimmista debytanteista Amerikassa. Hän tapasi ja meni pian naimisiin Amerikan Newportissa ensimmäisen miehensä, Robert Goeletin kanssa, joka oli yksi Amerikan rikkaimmista miehistä. Muutaman vuoden päästä Elsie tunsi kuitenkin miehensä imevän hänen taiteellisen energiansa ja sitä myöden minuutensa. Elsie jätti avioerohakemuksen.

Kun Elsie tapasi kuuluisan kuvanveistäjän Henry Clews’n, hänestä tuntui kuin olisi löytänyt kohtalonsa. Henry oli myös eronnut puolisostaan juuri ennen, kun rakastavaiset löysivät toisensa. Elsie hylkäsi glamöröösin elämänsä Amerikassa ja muutti miehensä luokse, jota hän kuvasi ikuiseksi spirituaaliseksi lähteekseen. Elsie ja Henry menivät naimisiin 1914 ja päättivät muuttaa Amerikasta taiteen keskukseen Pariisiin.

Château de la Napoule

Château de la Napoule

Elsiestä tuli Marie Henryn toiveesta. Nimen Marie sai Neitsyt Marian mukaan. Ensimmäisen poikansa, Manchan, syntymän jälkeen, Marie ja Henry jättivät sodan runteleman Pariisin.

Château de la Napoule oli rakkautta ensi silmäyksellä. Marie omaksui heti arkkitehdin ja puutarhan pääsuunnittelijan roolin. Aristokraattisesta perinnöstään huolimatta Marie sukelsi suoraan linnan jokapäiväisiin töihin lisärakennusten ja uuden puutarhan työstämisessä. Hänen elämänsä Amerikan rikkaimpana naisena ja kuuluisana debytanttina ei olisi voinut olla erilaisempi kuin pienen linnan omistajana Ranskan Rivieralla. Marie omistautui täydellisesti tukemaan, inspiroimaan ja yhteistyöhön miehensä kanssa, jota kautta he loivat yhteisen ”Once upon a time” -satutodellisuuden. Lause ”olipa kerran” on kirjoitettu Château de la Napoule -linnan etuoven yläpuolelle.

Henry kuoli 1937 ja Marie jatkoi linnan ja Henryn taiteen suojelemista sotien yli. Toisen maailmansodan aikana, saksalaiset sotilaat miehittivät linnan. Marie palveli sotilaita tekeytyen yhdeksi palvelijattarista pysyäkseen lähellä kotiaan ja miehensä muistoa. Marie kuoli 1959, jolloin hänet haudattiin pariskunnan yhdessä suunnittelemaan hautakammioon linnan toiseen torniin nimeltä Mancha. Siellä heidän hauta-arkkunsa makaavat rinta rinnan eikä ikuinen rakkaus kuole koskaan.

20191115-152201-FR

Château de la Napoule – Linna ja puutarhat

Château de la Napoule on rakennettu 1300-luvulla Villeneuven herttuan toimesta ja sitä on uudelleen rakennettu useita kertoja vuosisatojen aikana. Marie ja Henry lisäsivät mm. Venetsia-tyyppisen holvikaarten ympäröivät Sentier littoral -liuskekivikävelyreitin linnan ympäri. Holvikaaret näyttävät erityisen kauniilta mereltä päin kuvattuina.  Linnan omistaa Marien perustama La Napoule Art Foundation 1951 ja se toimii nykyään kulttuurikeskuksena ja on avoin yleisölle. Linna on täynnä Henryn tekemiä hienoja ja osittain omituisiakin pronssiveistoksia.

Château de la Napoule sijaitsee Mandeliu-de-Napoule -rantakaupungissa noin 10 minuuttia Cannesista rantaa pitkin länteen. Linnan vieressä on kaunis Mandeliu-de-Napoulen satama.

Lasten kanssa on hauska käydä täällä, koska heille on järjestetty oma aarteenetsintä. Salakylttien ja tehtävien etsiminen tavallaan pakottaa myös meidät aikuiset kiertämään koko linnan ja sen puutarhan hauskat salapiilot englantilaisesta puutarhasta ranskalaiseen sekä huomaamaan yllättäviä tekstejä veistosten vieritse.

Meillä meni koko linnapuutarhan kiertämiseen ja aartenetsintään noin vajaa tuntia leppoisasti kierrellen ja ihmetellen. Helppo kohde sekä lapsille että aikuisille.

20191115-150409-FR

20191115-151822-FR

20191115-150955-FR

20191115-153457-FR

20191115-153657-FR

20191115-152228-FR

Lähteet: Château de la Napoule paikan päällä ja viralliset nettisivut

You may also like

3 comments

Susanna 24 marraskuun, 2019 - 00:35

Mielenkiintoinen kohde

Reply
Timo Hirvonen 1 joulukuun, 2019 - 21:46

Kiitos Susanna, niin meistäkin <3
-Heini

Reply
Tarinoiden taival • Vence - lempparikylämme Ranskan Rivieran kukkuloilla 6 tammikuun, 2020 - 19:42

[…] Iltamme miljonääreinä – Hôtel du Cap Eden Roc Château de la Napoule – Marien ja Henryn ikuinen rakkaus Rivieran taitelijakaupunki Biot 5x nähtävyydet […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.