Home EurooppaRanska Lasten kanssa Ranskaan? – TOP3 linnat

Lasten kanssa Ranskaan? – TOP3 linnat

by Heini Hirvonen
Lasten kanssa Ranskaan
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Oletko jo miettinyt ensi kesäloman kohdetta? Kiinnostaako aurinko, upeat rannat, pittoreskit pikku kaupungit, herkullinen ruoka ja maailman kauneimmat linnat? Mitäpä jos lähtisit lasten kanssa Ranskaan? Tsekkaa lopusta myös opas linna ja lapset.

20110714-145552-FR

Miksi kirjoitamme Ranskasta?

Aloitimme kirjoittamaan Tarinoiden taival –blogia maailmanympärimatkan hurmiossa 10 kuukautta sitten. Halusimme jakaa kaikki ne inspiroivat kohteet, seikkailut ja tarinat sekä livenä että näin jälkikäteen reissun jälkeen. Blogi on täynnä tarinoita maailman ääristä, mutta sieltä ei löydy yhden yhtäkään postausta eurooppalaisista matkakohteista!

Tosiasiahan on, että suurimman osan elämämme reissupäivistä olemme käyttäneet Euroopan ihmeisiin joko kaupunkilomilla, joita on kertynyt noin kolmisenkymmentä, tai kuukauden kesälomilla autoillen Saksan, Sveitsin, Italian, Espanjan ja ennen kaikkea Ranskan maaseuduilla. Ja se automatkailu jos mikä on maailman helpoin tapa matkustaa pienten lasten kanssa. Euroopan automatkailusta on tulossa pian kattava infopaketti, kunhan saamme kaikki uusimmat tiedot sinne päivitettyä.

20130701-155322-FR

Lasten kanssa Ranskaan linnabongailemaan?

Rakastamme vanhoja linnoja, emmekä toki pelkästään vain ranskalaisia sellaisia. Linnat huokuvat mennyttä elämää, kauniita yksityiskohtia, jylhiä maisemia ja historiallisia tarinoita. Tiedätkö sen hetken, kun pitkän ajomatkan jälkeen käsittämättömän hieno nähtävyys avautuu ensimmäistä kertaa silmien eteen ja suusta livahtaa tahattomastikin vuorotellen vau ja oho, onpa hieno? Meille käy näin aina linnojen kanssa.

Linnabongarin elämä tarkoittaa meille sitä, että keski-Euroopan lomamatkat suunnitellaan aina kahden teeman ympärille: linnojen ja viinitilojen. Silloin, kun nämä kaksi teemaa ovat hallussa, tulevat muut nähtävyydet ja elämykset siinä sivussa kuin itsestään. Linnojen ja viinitilojen ympärillä on aina pittoreskejä pikku kyliä, muita must-nähtävyyksiä, kaunista maalaismaisemaa ja herkullista ruokaa. Mieltymyksistä riippuen matkaan pystyy myös liittämään rantaelämää, kuten Välimeren rannikon Nizzasta aina Espanjan rajalle Collioureen sekä Biskajanlahdelta esim. Biarritzista aina Normandiaan ja Englannin kanaaliin asti. Vaihtoehtoja siis riittää, ja Loirenkin laaksosta, joka on kuuluisa linnoistaan, on vain muutama tuntia merelle.

Seuraavaksi esittelemme kolme Ranskan hienointa linnaa. Otteet teksteistä ovat vanhasta blogistamme. Jokaisen tekstin lopusta löytyy myös linkki koko linnavierailuun, jos niitä kiinnostaa enemmän lueskella. Tarinoiden tyyli on päiväkirjamainen, koska kirjoitimme niitä tuolloin vain omaksi iloksemme.

20070721-143819-FR

Ranskan hienoimmat linnat – TOP 3

1. Mont Saint Michel

20110714-181416-FR

Le Mont Saint Michelin saarelle pääsee tätä nykyä siltaa pitkin, mutta nousu- ja laskuvesi tekee saaresta edelleenkin erittäin maagisen ja melkein saavuttamattoman tuntuisen. Vesi nousee 10 km tuntivauhtia ja huipulta katsottuna keskeltä merta näkee myös pyörteen, josta vesimassat lähtevät nousemaan takaisin ympäröiden saaren ja jälleen aamulla paljastaen saaren niin, että sinne voi kävellä.

Luostarin perusta on jo vuodelta 708, mutta se nousi nykyiseen korkeuteensa 1300-luvulla. Saari on rakennettu pyramidin muotoon niin, että luostari nousee alhaalta ylöspäin kohti huippua niin, että seinämät toimivat samalla linnan muureina vihollisia vastaan. Luostarin pyhimys, arkkienkeli Mikael, kohoaa luostarin katolla kädessään miekka ja toisessa kädessä vaaka.

20110714-183320-FR

To Medieval man living in expectation and dread of the hereafter, Saint Michael was the one who led away the dead and put their souls in the balance on the day of the last judgement.

20110714-192324-FR

Luostari on alun perin rakennettu kahta tarkoitusta varten; rukoilua ja työn tekemistä hiljaisuudessa. Huoneita linnamaisessa rakennuksessa on useita ja lähes kaikista näkee ulos merelle. Erityisen kaunis oli ”the cloister” eli pylväikköjen reunustama puutarha. Espanjan Alhambrassa oli myös aika lailla samanlainen –tosin luonnollisesti monta kertaa suurempi. Luostarisaari toimi Sadan vuoden sodan aikana sotilaslinnoituksena ja 1800-luvulla vankilana.

20110714-192302-FR

20110714-200224-FR

Lue lisää

Meidän vanhan”päiväkirjablogin” tunnelmia 4.7.2011.
Mont Saint Michel official
Anskubcn –matkablogi Mont Saint Michel

2. Carcarssonne

20130701-155314-FR

Carcassonen tornit ja linnamuurit ovat kuin sadusta ja parhaimman näkymän linnoitukseen, La Cité:n sai Aude-joen toiselta puolen. Carcassonen sijainti oli strategisesti perustettu Atlanttin ja Välimeren sekä Iberian niemimaan ja muun Euroopan väliin. Roomalaiset perustivat linnoituksen 100-luvulla BC, mutta sen kulta-aikaa oli pimeä keskiaika. Trencavels:n suku perusti Carcassonen linnaosan Château Comtal sekä Basilique St-Nazaire –kirkon 1100-luvulla. Uskonnolliset vainot olivat erityisen julmia kathaareille, josta koko Langedoc Roussillonin alue on hyvin kuuluisa eikä vähiten upeista linnoista, joista kathaarit hakivat suojaa katolista kirkkoa ja paaveja vastaan.

20130701-120126-FR

Kathaarit (kreikan sanasta katharos) tarkoittaa puhdasta ja viittaa 1200-luvun kristittyihin, jotka perustivat oman lahkon vastalauseena korruptoituneelle katoliselle kirkolle. Kathaarit uskoivat hyvän ja pahan kahtiajakoon ja pitivät kaiken maallista materiaalia pahana. Kathaarit olivat syvästi uskonnollisia, kasvissyöjiä, ja elivät selibaatissa. Ristiretket kathaareja vastaan olivat erityisen julmia, josta syystä surullisen kuuluisa aikaa myös Carcassonen historiassa oli katolaisen kirkon inkvisitio eri muodoissaan kathaareja vastaan. Tästä ajasta Carcassonesta löytyy myös invisitiotorni, the tower of ”justice” museoineen.

20130701-120222-FR

20130701-124514-FR

20130701-113809-FR

20130701-124420-FR

Meidän vanhan ”päiväkirjablogin” tunnelmia 1.7.2013.
Carcassonne official
Vaihda Vapaalle -matkablogi

3. Chambord

20110709-112302-FR

Chambordin linna (1519-1685) suunniteltiin aikoinaan Francis I toimesta metsästysmajaksi. Francis I ehti viettää linnassa vain 72 päivää 32 hallitsemisvuotensa aikana, eikä päässyt näkemään projektinsa valmistumista. Hänen poikansa Henry II ja Louis XIV ovat pääsääntöisesti vastuussa Chambordin tämän päivän ulkoasusta. Kerrottakoon vielä, että Chambordin linnassa määräävä tekijä on keskusrakennus kreikkalaisen ristin keskellä oleva 9 metriä leveä keskusportaikko. Portaikosta alkavat käytävät ovat myös 9 metriä leveät ja 18 metriä pitkät. Portaikko on rakennettu siis spiraalin muotoon niin, että ylöspäin tulija ei kohtaa alaspäin menijää. Vahvat huhut väittävät Leonardo Da Vincin olleen mukana inspiroimassa ja suunnittelemassa linnaa.

20110709-121121-FR

20110709-113300-FR

Linna oli todellakin upea sekä sisältä että ulkoa. Linnaa ympäröi valtava kanaali, jonka Francis I päätti rakennuttaa tuomiten samalla tuhannet työmiehet mm. malariakuolemaan, sekä laajat metsät peuroineen ja villisikoineen. Luonnollisesti myös neliskulmaisesti leikatut puut sekä ovaalinmuotoinen courty yard olivat hienot. Linnassa esillä olevat kuninkaallisten vaunujen esittely oli Ranskan laajin ja kieltämättä vaunut hopeisine lyhtyineen ja Hérmesin valmistamine kankaineen olivat hienot. Chambord on todella käymisen arvoinen eikä vähintään upean hotellimme ansiosta, josta saimme ostettua liput halvempaan hintaan ja se mahdollisti myös aikaisen linnaan pääsyn ennen turistilaumoja, jotka tulivat vastaamme lähtiessämme.

20110708-224802-FR

Meidän vanhan ”päiväkirjablogin” tunnelmia 9.7.2011
Chambord official

Opas linnat ja lapset

Lapset pitävät intuitiivisesti linnoista. Linnoissa riittää paljon nähtävää ja koettavaa myös lasten silmin. Linnapäivä alkaa useimmiten ruoalla: joko hyvällä hotelliaamiaisella linnan läheisyydessä tai lounaalla aurinkovarjojen alla linnan edustalla. Linnoihin tai muihinkaan useita tunteja kestäviin nähtävyyksiin on turha lähteä verensokeri liian alhaalla.On tärkeää osallistaa ja innostaa lapset kokemaan linnat. Tässä muutama vinkki:

 • Ota piirustusvälineet mukaan. Lasten mielestä on hauska piirtää linnoja. Samalla voidaan jutella siitä, ketkä siellä asuivat ja mitä linnassa on voinut tapahtua.
 • Anna lasten valokuvata tai videoida itse. Linnoissa riittää suuria ja pieniä yksityiskohtia.
 • Ota lapsille oma audioguide, jos lapset puhuvat muutakin kuin suomea. Meillä tytöt ovat kuunnelleet (vaihtelevalla kiinnostuksella tosin) audio guide -tarinoita jo viisi vuotiaista lähtien. Monissa paikoissa on lapsille suunnatut omat tarinat.
 • Muista eväät esim. pillimehut, rusinat ja hedelmät.
 • Etene ripeästi. Lapset eivät jaksa ihastella seinävaatteita tai vanhoja penkkejä kovin pitkään.
 • Kerro lapsille ennen linnakierrosta kauanko se suurin piirtein kestää ja miten kierros etenee.
 • Ota yksityisopas tai kierrä itse. Turistikierrokset eivät useimmiten sovellu lapsiperheille, koska ne etenevät liian hitaasti ja keskittyvät asioihin, jotka eivät välttämättä kiinnosta lapsia. Ranskalaiset tulkit saattavat myös lausua englantia murtaen, joten lasten mielenkiinto herpaantuu vieläkin nopeammin.
 • Mieti panostatko ennemmin linnan sisällä kiertämiseen vai puutarhoihin? Lapsista on hauska juosta labyrinttipuutarhoissa tai ihailla kauniita kukkia, lampia ja muotoon leikattuja istutuksia.
 • Muista oikea pukeutuminen. Linnojen sisällä saattaa olla tosi viileää, vaikka ulkona on täysi helle.
 • Osta lapsille pieni matkamuisto linnamyymälästä. Ranskalaiset linnamyymälät ovat maailman ihanimpia, koska siellä myydään korttien ja kirjojen lisäksi myös linna-aiheisia leluja tai muita lapsia kiinnostavia juttuja. Ostimme mm. Chambordin linnan myymälästä todella kivan muoviastiaston lapsille teemalla ”Hyvin käyttäytyvät prinsessat”, joissa jokaisessa mukissa ja lautasessa on oma ruokapöytäohje. Ne ovat edelleenkin kymmenen vuoden jälkeen jokapäiväisessä käytössä jopa aikuisilla.
 • Palkitse kierros linnakahvilassa herkuilla. Ranskassa syöminen on niin suuri nautinto, että siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Syöminen on myös huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Kympillä saa useimmiten lounasmenun, johon kuuluu päivän muutamasta vaihtoehdosta 2-3 ruokalajia ja lasi viiniä.

20110714-191933-FR

20090713-212131-FR

You may also like

2 comments

Elina | Vaihda vapaalle 19 helmikuun, 2017 - 21:39

Ranska on kyllä upea maa linnojen ystäville. Me tykkäsimme Carcassonnesta tosi paljon. Mont Saint Michelistä olen ennenkin nähnyt kuvia ja lukenut. Se kiinnostaisi todella paljon, kun on niin eriskummallisella sijainnilla. Viimeinen linna olikin sitten uusi tuttavuus, mutta mikä jottei sekin olisi kiva nähdä livenä. 🙂 Voin hyvin uskoa, että nämä on kivoja kohteita lastenkin kanssa, vaikka esim. Carcassonne ainakaan ei ehkä ole mikään kovin helppo kohde vaunujen tai rattaiden kanssa.

Reply
Timo Hirvonen 19 helmikuun, 2017 - 22:19

Moi Elina,
Kiitos hei tosi paljon kommentista. Me digattiin ehkä eniten juuri Mont Saint Michelistä sen erilaisuuden ja kuvattavuuden ansiosta. Laskuveden pakeneminen ja palaaminen on mystistä katsottavaa. Pikku kaupat ja kahvilat ovat tosi turistoituneita, mutta silti ihania. Carcassonesta pidettiin kyllä myös paljon ja Chambord on tietysti ihan omaa luokkaansa jylhäydessään. Ranska -ah. Kaipuu nousee! 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.