Home Eurooppa Ranskan asuntokaupat – Mitä meille nyt kuuluu?

Ranskan asuntokaupat – Mitä meille nyt kuuluu?

by Timo Hirvonen
Ranskan asuntokaupat
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Unelmat vaativat toden totta työtä ja asuntokaupat Ranskassa sen lisäksi kahmalokaupalla kärsivällisyyttä. Mitä meille nyt kuuluu?

20191115-113528-FR

20191115-113455-FR

Ranskan asuntokaupat – mitä meille nyt kuuluu?

Matkustin kolmatta kertaa Cannesiin tänä syksynä. Syynhän jo tiedättekin eli Ranskan asuntokaupat. Syyskuussa kävin tutustumassa Cannesin asuntotarjontaan yhdessä Hannan ja äitini kanssa. Ehdimme katsastaa kuutisen asuntoa muutaman päivän aikana, joista mikään ei lopulta säväyttänyt. Saimme kuitenkin tuntumaa hintatasoon ja tarjontaan. Tässä kohti meille selvisi se, että sijainnin täytyy olla lähempänä keskustaa ja että merinäköalasta emme halua tinkiä. Tämä tarkoitti lopulta asunnon ostobudjetin nostamista lähes kolmasosalla.

Lokakuussa meitä lykästi. Asunnonvälittäjämme Petri oli saanut vihiä perikunnan omistamasta asunnosta, joka täsmäsi täydellisesti kriteereihimme. Pyyntikin oli huomattavasti markkinoiden keskihintaa edullisempi.

Yhtäkkiä asiat lähtivät rullaamaan päätä huimaavalla vauhdilla. Perikunta halusi asunnosta nopeasti eroon ja meidän piti tehdä päätös yhtä vikkelästi. Muussa tapauksessa asunto singahtaisi vapaille markkinoille ja varmaa on, että siitä tulisi tarjouskilpailu. Siinä sitten valokuvien, asunnon esittelyvideon ja muutaman paperin perusteella lykkäsimme ostotarjouksen sisään. Tämä kaikki tapahtui siis ennen kuin olimme edes nähneet asuntoa! Kyllä äiti, näin tapahtui…

Lokakuussa allekirjoitimme sekä asunnon toimeksiantosopimuksen Legget Immobilierin kanssa ja ostotarjouksen unelmiemme asunnosta, jonka myyjä lopulta hyväksyi useamman hintaneuvottelukierroksen jälkeen.

Vajaa viikko ostotarjouksen hyväksymisestä lähdin Lauran kanssa Ranskaan katsomaan, että mitähän sitä tuli ostettua. Asunto oli ihana! Tulevan kodin parhaita puolia ovat upeat näkymät merelle, 150 metriä hiekkarannalle ja vain 1,5 kilometriä Cannesiin keskustaan. Lisäksi asunto on kokonaisuudessaan noin 70m2:n kokoinen kolmio autotallilla ja neljällä parvekkeella. Pystymme majoittamaan helposti seitsemän aikuista ja liudan lapsia tarvittaessa. A-luokan reissut isovanhempien tai ystäväperheen kanssa onnistuvat kolmen huoneen yöpymismahdollisuuden (kaksi makkaria ja olkkari) ansiosta. Aloimme samoin tein haaveilemaan tyttöjen kulttuuri- ja viinimatkasta ja poikain golf/skimbamatkasta. Ei hullumpaa! Nyt pitäisi vain lämäistä koko homma maaliin. Sehän onkin ihan helppo juttu se vai mitä?

20191115-112826-FR

20191115-112755-FR

20191115-112923-FR

Marraskuussa tapaamaan ranskalaista pankkia

Nyt marraskuun puolivälissä eli viime torstaina lähdin Timon ja Hannan kanssa kolmistaan hoitamaan paperiasioita eli allekirjoittamaan esisopimusta ja tapaamaan ranskalaista pankkiamme. Kaiken piti sujua kuin Strömsössä…

Ranskassa asiat tapahtuvat HUOMATTAVASTI verkkaisemmin ja perusteellisemmin kuin Suomessa. Esisopimusta varten meidän tuli toimittaa iso nivaska erilaisia todistuksia avioliittotodistuksesta passikopioihin. Samaan aikaan Petri haali kaikki diagnostiikkapaperit ja taloyhtiön sekä asunnon viralliset dokumentit. Niitähän on toki kymmenittäin myös. Kaikki paitsi yksi dokumentti saatiin kasaan, jonka päällä istui eräs hitaamman puoleinen notaari eli virkamies. Emme siis päässeet allekirjoittamaan esisopimusta.

Odotamme nyt viikonlopun yli, josko tuo mysteeripaperi löytäisi tiensä valoon. Onneksi voimme allekirjoittaa esisopimuksen Suomessa ja lähettää kopiot kirjattuna kirjeenä kuriirin kautta Ranskaan. Tai näin olemme tässä vaiheessa saaneet tietää. En kyllä hämmästyisi lainkaan, mikäli tämäkin asia muuttuisi hovissa.

Matkamme toinen tarkoitus oli tavata ranskalainen pankki, josta otamme osan asuntolainasta. Suomalaiset pankit, Handelsbankenia lukuun ottamatta, eivät hyväksy ulkomaisia asuntoja vakuudeksi. Lisäksi meidän pitää joka tapauksessa avata ranskalainen pankkitili vuokratuloille ja asunnon kiinteistöveroihin ja muihin juokseviin kustannuksiin liittyviin menoihin.

Tapaaminen pankin kanssa meni oikein hyvin, mutta prosessi on kovin hidas tälläkin suunnalla. Pankki nimittäin tarvitsee sen perkuleen esisopimuksen, jotta homma etenee velkakirjojen osalta. Pankkivirkailija oli oikein mukava, mutta ilmoitti vielä, että kaikki 20 erillistä dokumenttia lainan antamiseen liittyen täytyy muuten käännättää ranskaksi. Eihän meillä nyt mitään muuta tekemistä olisi ollutkaan…

20191115-110453-FR

20191115-104650-FR

20191115-104653-FR

Ranskan asuntokaupat – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Se mitä tapahtuu seuraavaksi, on vielä mysteeri. Vaihtoehtoja on monia. Paras tilanne olisi se, että notaari löytää ”kadottamansa” paperin ja saamme allekirjoitettua esisopimuksen ensi viikon aikana. Toinen mahtava juttu olisi se, että pankki hyväksyy esisopimuksen kopion postitse eikä meidän tarvitse kuljettaa sitä heille henkilökohtaisesti. Todennäköistä kuitenkin on, että notaarin kadottama paperi ei löydy ja se täytyy laatia uudelleen, jolloin esisopimuksen allekirjoitus siirtyy x aikaa eteenpäin. On myös todennäköistä, että esisopimus täytyy viedä pankille henkilökohtaisesti ja että sekä Timon että minun pitää olla paikalla fyysisesti. Valtakirjojen kanssa taitaa olla vähän niin ja näin.

Maanantaina saamme joka tapauksessa notaarilta vihdoin kaikki taloyhtiön paperit, taloyhtiön säännöt ja diagnostiikat, joita pääsemme tankkaamaan ranskaksi. Jessss, mitään parempaa en olisi pystynyt keksimäänkään… Kyllä tämä kielitaito tietysti paranee koko ajan ihan kohisten.

Pääpointti on nyt joka tapauksessa saada esisopimus allekirjoitettua, koska sen jälkeen alkaa juoksemaan kahden kuukauden lainhuudatusaika, jonka päätyttyä allekirjoitetaan varsinainen asunnon ostosopimus. Tässä vaiheessa elämme siis tammikuun puoliväliä jo. Kaikkein todennäköisintä on, että asunto on meidän ensi helmikuussa ja se tulee vaatimaan useita käyntejä Ranskassa. Unelmien eteen tehdään töitä ja sanoisinko jopa, että aika helvetin kovasti. Pardon my French!

20191115-113120-FR

20191115-113111-FR

20191115-104634-FR

Ranskan asuntokaupat – mistä iloitsen?

Iloitsen asunnonostoprosessissa tosi monista asioista. Ensinnäkin olen todella onnellinen siitä, että unelmien asunto löytyi näin nopeasti. Onneakin oli matkassa. Olemme matkalla kohti unelman täyttymistä, vaikka se onkin hidasta, hermoja raastavaa, turhauttavaa ja kovin työlästä.

Toisekseen iloitsen siitä, että meillä on ihan huippu suomalainen asunnonvälittäjä Petri Valo Leggett Immobilierista, joka bongasi talon meille, on todella asiansa osaava, rauhallinen ja pitää meidät ajan tasalla koko ajan. Ranskassa moni asia tapahtuu suhteilla ja meitä on auttaneet Petrin lisäksi myös hänen hurmaava vaimonsa Camille ja Camillen pankissa työskentelevä äiti Evelyne.

Kaikesta byrokratiasta huolimatta iloitsen siitä, että olemme ”joutuneet” käymään auringossa nyt kolmatta kertaa tälle syksylle. Tiedämme Cannesista jo monta mansikkapaikkaa ja kiinnitymme kaupunkiin joka kertaa vähän enemmän.

Rakastan yli kaiken Côte d’Azurin merta, joka on muuten turkoosi myös marraskuussa. Rakastan valoa ja aurinkoa. Rakastan sosiaalista elämää ja kulttuuria, jossa ihmiset hymyillen sanovat ventovieraille: bonjour tai bonsoir. Ai niin ja rakastan sitä, että kaikki syöminen ja sosiaalinen elämä sykkii ulkona joko kesäauringon kuumuudessa tai lämpölamppujen oranssin valon alla talvella. Tätä kaikkea olen jo päässyt kokemaan. Seuraava matka lienee joulukuussa, jos yhtään mitään olen oppinut ranskalaisesta virkamiesbyrokratiasta.

Kaikki postauksen kuvat on muuten otettu Ranskan kodistamme ja sen edessä sijaitsevalta Plage du Midi -hiekkarannalta. Näin marraskuussa aallot olivat tosi huimat ja vedenpinta korkealla. Joka puolella näkyi surffareita märkäpuvut päällä.  Tälläisiä elämyksiä tulee pian kuulumaan meidän arkeen. Jessssssss!

20191115-113403-FR

20191116-103709-FR

You may also like

6 comments

Sanna 16 marraskuun, 2019 - 22:55

heips
I know the feeling 🙂
Meidän tapauksessa mies ei lääkärin määräyksestä päässyt koko ostoprosessian aikana kertaakaan Ranskaan joten koko prosessi jäi minun hoidettavaksi. Itse asiassa mies näki ostamamme asunnon ensi kertaa kun kannettiin mööpelit sisään. Aikamoinen luotto meikäläistä kohtaan sanoisin 🙂
Kaikki saatiin hoidettua valtakirjojen kanssa jos ongelma paikalle pääsystä. Myös ranskalaisen pankin kanssa kaikki hoidettiin pelkästään meilin välityksellä ja itseasiassa ainoa byrokraattinen pakollinen käynti Ranskassa oli viimeinen istunto notaarin kanssa kun saatiin asuntoon avaimet ja muutettiin sisään. Muutenhan teimme Ranskaan toki reissuja ostoprosessian aikana ihan vapaasta tahdosta.
Tsemppiä…
Sanna

Reply
Timo Hirvonen 17 marraskuun, 2019 - 18:07

Moikka
Ooh, kuulostaa lupaavalta eli josko ei tarvitsikaan käydä paikan päällä enää ennen lopullista ostosopimusta! Kauanko teillä meni koko prosessissa?
Terkuin,
Heini

Reply
Sanna 17 marraskuun, 2019 - 19:02

hei

Muutama vuosi sitten joulunpyhinä meni meidän tarjous läpi ja avaimet PITI saada huhti-toukokuussa. Aivan viime metreillä tuli papereiden ”uusintakierrätys ” ja lopulta muutettiin sisään heinäkuun loppupuolella…positiivistä sinänsä että saman vuoden heinäkuussa kuitenkin.
Vielä kun viimeinen päivämäärä osui lähelle ranskalaisten lomasesonkia pelättiin josko meidän notaari päättäisi jäädä sopivasti lomille ja taas mentäisiin eteenpäin….onneksi ei kuitenkaan.

Sanna

Reply
Timo Hirvonen 17 marraskuun, 2019 - 22:01

Moikka,
No ohoh, aikamoinen valta noilla not”reilla on Ranskassa. Teillä kesti siis aika huolella tuo prosessi -onneksi kuitenkin pääsitte muuttamaan ”jo” heinäkuussa 😉 Ihan tuohon verrattuna me olemme jo ihan hyvässä vauhdissa…

Reply
Tarinoiden taival • Cannes teinin kanssa - Nähtävyyksiä & Île St Marguerite 29 joulukuun, 2019 - 16:43

[…] Tällä reissulla meillä oli luksusvastaanotto: asuntovälittäjämme Petri nappasi meidät suoraan lentokentältä kyytiin. Pääsimme kurkistamaan tulevaan kotiimme ensimmäistä kertaa. Asunnon harvinaislaatuisuuden takia teimme siis kaupat näkemättä asuntoa etukäteen. Onneksi ei tarvinnut pettyä. Rakastuimme erityisesti ihanaan merimaisemaan. Muita asuntokuulumisia voi lukaista tästä. […]

Reply
Tarinoiden taival • Roadtrip + Finnlines korona-Euroopan läpi-vastuullistako? 2 elokuun, 2020 - 20:18

[…] on tietysti toinen kotimme Ranskan Cannesissa. Ostoprosessi on hiponut ennätyksiä jopa Ranskan mittapuulla. Myyjät hyväksyivät ostotarjouksemme lokakuussa 2019 eli kymmenen kuukautta sitten. Compromis de […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.