Home Eurooppa Vence – lempparikylämme Ranskan Rivieran kukkuloilla

Vence – lempparikylämme Ranskan Rivieran kukkuloilla

by Timo Hirvonen
Vence, Valbonne, Mougins
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Vence on yksi tunnelmallisimmista kukkulakaupungeista Ranskan Rivieralla ja yksi meidän ehdoton lempparikylänen! Täällä tuli leikittyä piilosta ja kröhöm -vähän hölmöiltyäkin!

20190715-151413-FR

Joulukuussa kirjoitin Ranskan Rivieran suosituimmista kaupungeista x9, jotka sijaitsevat Nizzan lähellä. Kaupunkien esittely jatkuu omalla lempparilistalla. Ensimmäisenä vuorossa on Vence, jota ei muuten pidä sekoittaman viereisellä kukkulalla sijaitsevaan ja monin verroin tunnetumpaan Saint-Paul de Venceen.

Vence ei ole kaupunkina suuren suuri, joten tänne voi piipahtaa vaikkapa vain syömään ja käyskentelemään keskiaikaisilla kujilla ilman pelkoa nähtävyysähkystä. Kauneutta ei onneksi tästäkään kylästä puutu.

20190715-150047-FR

Alpes-Maritimes ja Vence

Alpes-Maritimes tarkoittaa hallintoaluetta, joka sijaitsee etelä-Ranskassa Italian rajalta rantaa eli Côte d’Azurea pitkin takana siintäville kukkuloille. Koko alueella asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä ja määrä moninkertaistuu turistisesonkina. Vence, Nizza, Cannes, Grasse ja Antibes kuuluvat esimerkiksi tähän alueeseen, jonka pääkaupunki on Nizza. Alpes-Maritimesin alueella asuvia ihmisiä kutsutaan nimellä maralpins tai maralpines. Alpes-Maritimesin alueella pääsee saman päivän aikana sekä laskettelmaan että ottamaan aurinkoa rannalle. Tämä oli myös yksi syy sille, että valitsimme juurikin Ranskan Rivieran toiseksi kodiksemme.

Vence sijaitsee noin 20 km eli puolen tunnin ajomatkan päässä Nizzasta. Keskiaikaisten linnoituskaupunkien tapaan, Vencen kaupunginmuurit on rakennettu pyöreään muotoon suojaamaan kaupunkia. 1200-luvulla pystytetyt muurit ovat hyvässä kunnossa, koska 1600-luvulla oli mahdollista rakentaa talot nojaamaan kaupunginmuureja. Syy tähän oli se, etteivät valloittajat pystyneet muitta mutkitta pommittamaan aukkoa muureihin. Osa taloista on rakennettu myös kaupunginporttien päälle Firenzen Ponte Vecchio -sillan tyyppisesti. Samaa tyyliä löytyy myös toisesta alueen kukkulakaupungista Biotista.

Vencen kaupunkiin on rakennettu viisi kaunista kulkuporttia, jotka ovat nimeltä Porte du Peyra, Porte d’Orient, Porte du Signadour, la Pontis ja Portail Levis. Ensimmäinen ja viimeinen portti ovat tosin suljettuja, mutta muita kannattaa käydä ihailemassa. Vaikka kaupunki on suhteellisen pieni, kannattaa käydä hakemassa oma kartta turisti-infosta Place Surian’lta. Peyran portista tuli väännettyä muutamakin pikku vitsi.

Vence – nähtävyydet

Koko Vence kaupunki on yhtä nähtävyyttä, vaikka päänähtävyyksinä pidetään erityisesti Matissen suunnittelemaa Chapelle de Rosaire -kappelia, Musée de Vence -museota sekä kaupungin katedraalia. Minusta ihan parasta ajanvietettä on kuitenkin maisemien, keskiaikaisen arkkitehtuurin, taidegallerioiden sekä kirkkojen ja aukioiden ihailu sekä ulkoilmaravintoloissa istuskelu.

– Place Maréchal Juin -aukio (markkinat päivittäin)
– Place du Peyra (entinen mestausaukio)
– Place Clemenceau (nykyinen pääaukio, jossa markkinat tiistaisin)
– Chapelle des Pentitents Blancs (monivärisillä tiilillä koristeltu katto on erityisen kaunis)
– Musée de Vence – Chateau de Villeneuve
– Cathedral de Vence
Chapelle de Rosaire (taitelija Matissen suunnittelema värikäs kappeli)
Fondation Maeght (Vencen ulkopuolella sijaitseva taidekeskus täynnä patsaita ja maalauksia)

20190715-150842-FR

20190715-150214-FR

20190715-144549-FR

20190715-143309-FR

Vence ja parhaat muuvit

Vierailu Vencessa oli jälleen yksi päähänpisto viime kesältä tyyliin: ”Hmm, minne piipahdettaisiin aperoille? Mennään johonkin, missä ei ole niiiin sairaasti muita turisteja!” Vence osoittautui loistavaksi valinnaksi. Pyörimme Vencessa parisen tuntia ja piipahdimme jäätelöillä ja niillä aperitiiveilla ennen paluuta kämpille ruoanlaittoon. Ihmiset naureskelivat meidän iltahölmöilyille. Otimme mm. valokuvia muurien takaa niin, että vain päät näkyivät. Jäätelöillä harjoittelimme eri muuveja, joista parhaimmat naurut kirvoitti vanha kunnon ”puutarhaletku”, jota Emma imitoi alimmassa kuvassa.

20190715-150805-FR

20190715-145633-FR

20190715-145519-FR

20190715-155506-FR

Tutustu  muihin Nizzan lähistöllä sijaitseviin nähtävyyksiin:

Iltamme miljonääreinä – Hôtel du Cap Eden Roc
Château de la Napoule – Marien ja Henryn ikuinen rakkaus
Rivieran taitelijakaupunki Biot 5x nähtävyydet

You may also like

1 comment

Tarinoiden taival • Ranskan vaikuttavimmat nähtävyydet aluettain -Osa 1 30 huhtikuun, 2021 - 08:55

[…] lisää Ranskan Rivierasta alla olevista postauksista. Mougins Vence Ranskan Rivieran x9 ihaninta kaupunkia Cannes St Tropez […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.