Home Eurooppa Saint Émilion, Bordeaux – punaviinien rakastajalle

Saint Émilion, Bordeaux – punaviinien rakastajalle

by Timo Hirvonen
Saint Émilion
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Saint Émilion on täydellinen kohde laadukkaiden punaviinien rakastajalle. Bordeaux’n pikkusiskoksikin kutsuttu keskiaikainen kaupunki on täynnä viinikauppoja, kuuluisimpia vuosikertaviinejä ja se toimii lähtöpaikkana alueen viinitiloille.

20180721-165150-FR

20180721-165325-FR

Saint Émilionin kaupunki

Saint Émilion on yksi Bordeaux’n merkittävistä viininviljelyalueista. Se sijaitsee lounas-Ranskassa reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Bordeux’sta Aquitainen maakunnassa. Itse kaupungissa asuu vain parisen tuhatta asukasta, mutta turistit pitävät huolen siitä, että kadut pysyvät vilkkaina. Saint Émilion on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1999 juurikin ainutlaatuisen viininviljelyhistoriansa ja viinimaisemiensa ansiosta. Saint Émilionin ympärillä on yli 1 200 chateaux’ta eli viinitaloa.

20180721-110432-FR

Saint Émilion on itsessään nähtävyys. Sen kiertää hitaasti nautiskellen tunnissa ympäri.

20180721-113547-FR

Monoliittikirkko on kaiverrettu nimensä mukaan kallion sisälle.

20180721-172639-FR

Viiniviljelmät kaupungin ympärillä ovat pittoreskit ja ne näkee näppärästi vuokraamalla pyörän tai nousemalla Château de Roin tai kaupungin näköalatasanteelle.

20180721-111413-FR

Châteaux du Roista on jäljellä enää yksi torni.

20180721-163649-FR

Kauniita kahviloita ja ravintoloita löytyy paljon. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ruoan laadun suhteen ja googlata parhaat jo etukäteen.

Saint Émilion – historia ja legenda

Roomalaiset aloittivat viininviljelyn nykyisen Saint Émilionin alueella yli 2 000 vuotta sitten. Kaupungin nykyinen historia alkoi kuitenkin vuonna 800, jolloin benediktiiniläinen ihmeidentekijä ja munkki Emilion muutti Ascumbasiin (Saint Émilionin aiempi nimi). Emilion perusti kaupunkiin ensimmäisen uskonnollisen yhdyskunnan benediktiiniläisiä uskonperiaatteita noudattaen. Benediktiiniläismunkit rakensivat kaupungin kuuluisimman nähtävyyden eli monoliittikirkon.

Saint Émilionissa on 800-1700-luvuilla elänyt useita uskonnollisten suuntausten edustajia. Tiedetään, että Saint Émilionin sijainti pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelan varrella on ollut yksi syy uskonnollisten yhdyskuntien, kuten benediktiiniläisten, augustiinialaisten, fransiskaanien, dominikaanien ja Ursula-siskojen, syntymiselle kaupunkiin. Kirkot, kappelit ja luostarit kuvastavat hyvin kauniin kaupungin erityispiirteitä.

Nykyiset Saint Émilionin asuintalot ovat harmaata kiveä ja ovat 1700- ja 1800-luvuilta. Ne rakennettiin viiniviljelysten työntekijöille.

20180721-120525-FR

20180721-113115-FR

20180721-163743-FR

Saint Émilion ja sen viinialueet

Saint Émilionin alueelta löytyy neljää eri maaperää. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevien viljelysten maaperä on kalkkikiveä ja kumpuilevaa maastoa. Tältä alueelta löytyy 11 kaikista alueen 13 parhaiten luokitellusta viinistä. Rypälelajike Merlot dominoi tuotantoa kaupungin ympärillä.

Muut alueet ovat Dordogne-joen viereinen hiekkapohja, joka on varastoinut itseensä runsaasti vettä, kun taas maapohja kaupungista länteen on hienoa hiekkaa, joka on kulkeutunut alueelle tuulen mukana. Kauimmaisena lännessä, Pomerolin vieressä löytyy puolestaan sorapohjaa, jossa kaksi muuta korkean luokituksen saanutta chateaux’ta sijaitsee. Täällä kasvatetaan Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon -rypäleitä. Suurin osa Saint Émilionin alueen viineistä sisältää noin 12% – 13.5% alkoholia.

20180721-172649-FR

20180721-170158-FR

20180721-084616-FR

Viinien maistaminen ja ostaminen

Saint Émilion on täynnä viinikauppoja, joten valinnanvaraa riittää. Viinejä saa maistaa maksutta, jos olet aikeissa ostaa viinejä. Muussa tapauksessa viinejä kannattaa kokeilla viinitilavierailuilla ja ravintoloissa, joissa tarjotaan paikallisista raaka-aineista tehtyä yksinkertaista ruokaa. Bordeaux’n alueella viinejä on tapana maistella paikallisen ruoan kanssa, joten valmistaudu ottamaan vähintään juustoja tai muuta pientä naposteltavaa viinien kylkeen. Usealla viininviljelijällä on oma ravintola kaupungissa. Suurimmasta osasta saa hyvää ruokaa, mutta poikkeuksiakin on ja hinnat ovat karanneet ylöspäin turistien mukana.

Päädyimme Bordeaux Classique -viinikauppaan Château Cantenac -viinitilavierailumme yhteyshenkilön suosituksesta. Tarkistimme paikan ja palvelutason myös Tripadvisorin kautta ja sadat arviot olivat järjestäen ylistäviä. Viiniasiantuntijana meille toimi australialainen Greg Standford, joka oli äärimmäisen asiantunteva ja mukava. Asiointi ja viineistä keskustelu oli helppoa englanniksi.

Greg maistatti meillä kahdeksaa eri viiniä kevyemmästä tuhdimpaan ja laadukkaampaan, kunnes jouduimme itse lopettamaan oivan maistattelusession. Hyviä viinejä tuntui vaikealta sylkäistä pois (Heini) ja siksi toisekseen omat makuhermot eivät enempää makuja olisi pystynyt erittelemään. Timo oli autolla, joten hän joutui sylkemään viinit kuppiin.

Puolivälissä maistelua tajusin, että olisi ollut hyvä tehdä muistiinpanoja ja merkata omat viinimieltymykset eri viinien kohdalla. Maistelu olisi kaivannut ruokaa kylkeen ja pidemmät tauotukset, jotta omiin suosikkeihin olisi ollut helpompi palata. Onneksi Greg muisti meidän puolestamme ne viinit, joista pidimme eniten. Lasten innostus aikuisten rupatteluun alkoi lopahtamaan viidennen viinin kohdalla ja tässä vaiheessa loput (ne parhaat) viinit menivät pikakelauksella eteenpäin.

20180721-110653-FR

20180721-130315-FR

20180721-160014-FR

Omat viiniostokset – Bordeaux Classique

Olimme erittäin tyytyväisiä tunnin keskustelu- ja maistelusessioon Bordeaux Classique -viinikaupassa, jossa opimme enemmän kuin monella viinitilavierailulla. Lopulta päädyimme ostamaan Gregiltä 23 punaviiniä Château Cantenacin vierailulta ostamamme viinien lisäksi. Alla listaa viineistä, joista joitakin ostimme useamman kappaleen. Viinien hinnat vaihtelivat 20 euron ja 85 euron välillä.

Kaikki ostetut viinit valkoviinejä lukuun ottamatta on ostettu useamman vuoden säilytykseen ja makoilevat nyt Timon vanhempien marjakellarissa eli suomalaisessa viinikellarissamme. Viinit saapuivat perille vahingoittumattomina noin viikossa. Greg lähetti samalla myös Champagnesta ostamamme shampanjat ja hoiti kaiken paperibyrokratian puolestamme.

CERTAN MARZELLE 2010 POMEROL RED14% VOL
LA SERRE 2012 SAINT-ÉMILI ON RED 13,5% VOL
LANIOTE 2016 SAINT-ÉMILION RED 14% VOL
COUVENT DES JACOBINS 2012 SAINT EMILION RED 14% VOL
LE CARILLON 2014 POMEROL RED 13,5% VOL
QUEYRON PINDEFLEURS 2010 SAINT-ÉMILION RED 14.5% VOL
PAUL KUBLER WEINGARTEN PINOT NOIR RED 2016 ALSACE
INX 2015 GRAVES RED 13,5% VOL
FERRET CLOS DES PROUGES 2016 POUILLY-FUISSE WHITE 14.5% VOL
HAUT MARAY 2016 GRAVES WHITE 13% VOL
BARBOU XVI RANGS 2016 TOURAINE OISLY WHITE 13,5% VOL
CANTENAC 2013 SAINT-ÉMILION RED 13% VOL

Shampanjoiden osalta olimme tutustuneet tiloihin ja tyyleihin jo etukäteen Suomessa, mutta bordeaux’laiset jäivät täysin edellisen illan selvittelyn varaan. Viinejä kannattaa siis maistella etukäteen, jotta tietää, että minkälainen viini omassa suussa maistuu parhaimmalta.

20180721-124722-FR

20180721-142346-FR

20180721-170140-FR

Viinitilavierailu – Château Cantenac

Viinitilavierailun buukkaus jäi viime tippaan, joten tällä kertaa jouduimme tekemään kompromissin tilavierailujen kanssa. Lapsia ei saanut ottaa mukaan vierailulle turvallisuussyistä, joten jätimme tytöt isovanhempien hoitoon. A-luokan lomalla on omat lapsenvahdit siis mukana.

Château Cantenacin tilavierailua oli kehuttu valtavasti perheen amerikkalaisen enologi AJ:n eli perheen nuorimman pojan vaimon ansiosta. Meidän käydessämme AJ ei ollut paikalla ja vierailun järjesti paikan omistaja Nicole Roskam-Brunot, joka oli hurmaava madame noin seitsemissäkymmenissään. Saimme syväluotauksen perheen historiaan, nopean kierroksen viinintekoon ja tastingin hurmaavassa perheen kodissa eli Château Cantenicin sisällä yhdessä juustojen ja leipien kera.

Sisällöllisesti emme päässeet kovinkaan syvälle viinintekoon tai viinien karaktääreihin, joita olimme tulleet kuuntelemaan. Tämä oli harmi ja latisti tunnelman meidän osaltamme. Toisaalta tunnelma oli hyvin perhemäinen ja herttainen. Suosittelemme kuitenkin käymään täällä vain siinä tapauksessa, että AJ pitää kierroksen.

20180721-084559-FR

20180721-141208-FR

20180721-144153-FR

20180721-144221-FR

Pikaopas – Saint Émilion

  • Suomesta Saint Émilioniin pääsee lentäen esimerkiksi Air Balticin siivin Riikan kautta Bordeaux:n, josta kaupunkiin kestää vain puoli tuntia. Vaihtoehtoisesti suoria lentoja löytyy ainakin loma-aikoina Biarritzin 1800-luvun ylelliseen rantakaupunkiin. Päivävierailulle 240 km (noin 3h autolla) matka Biarritzista Saint-Émilioniin on liian pitkä, mutta parin päivän pyrähdys toimisi varmasti mainiosti.
  • Juna Bordeaux’sta kestää puolisen tuntia ja kävelymatka juna-asemalta Saint Émilionin keskustaan puolestaan noin vartin verran.
  • Suurin osa vierailijoista saapuu kaupunkiin omalla tai vuokra-autolla. Kaupunkiin on vain kaksi sisäänkäyntiä eikä sitä todellakaan ole suunniteltu autoiluun. Kadut ovat kapeita eikä parkkipaikkoja juuri ole. Mikäli et löydä parkkipaikkaa ensimmäisellä yrittämällä, joudut kiertämään koko kaupungin uudelleen. Eteläisen sisäänkäynnin kohdalla on muutama suurempi (n. 40 autoa) parkkipaikka ja loput kapeita kadunvarsipaikkoja. Kannattaa siis ottaa ensimmäinen vapaa paikka, jonka löydät. Etäisyydet ovat lyhyet.
  • Pyörien vuokraus on suosittu ja pyörävuokraamoista saa valmiiksi suunniteltuja reittivaihtoja lähialueille. Saint Émilionin kaupunki ei itsessään sovellu mukulakivien, kapeiden kujien ja väenpaljouden puolesta pyöräilyyn. Eri pyörävaihtoehtoja löytyy googlettamalla.
  • Linnoja alueella riittää ja osa niistä on muutettu luksushotelleiksi. Kokeile vaikkapa viiden tähden Château Grand Barrail Hotel and Spa:ta. Suunnittelemme suuntaavamme sinne ensi kesän viininhakumatkalla.
  • Kaupungin kadut ovat pientä mukulakiveä ja usein paikoin erittäin jyrkkiä. Varaa hyvät kengät ja jätä lastenvaunut autoon.
  • Saint Émilionissa saa lounasta kello 12 ja 14 välillä ja illallista yleensä kello 19 tai 19.30 jälkeen. Näiden aikojen välillä on tarjolla lähinnä kahvilapasteijoita. Aikatauluista kannattaa pitää kiinni. Parhaisiin illallispaikkoihin kannattaa varata pöytä.

20180721-113748-FR

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.