Home Maailman ympäri 10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa

10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa

by Timo Hirvonen
Maailman ympäri lasten kanssa
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Keräsimme 10+1 yleisintä kysymystä, joita pitkää irtiottoa suunnittelevat perheet miettivät. Nappaa tästä vastaukset ennakkovalmisteluihin, säästämiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.


Pääsimme lapsimessuille 2017 puhumaan maailmanympärimatkailusta lasten kanssa. Kiitos Suomen Messuille vuoropuhelun mahdollistamisesta lukijoidemme ja matkailusta kiinnostuneiden perheiden kanssa.

Kysyimme teiltä, mikä pidemmässä irtiotossa ulkomailla lasten kanssa mietityttää ja mistä voisimme puheenvuorossamme Lapsimessuilla kertoa. Vastauksia tuli yhteensä 209 kappaletta! Suuret kiitokset kaikille vastanneille! Tässä yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia, jotka teitä pohdituttivat.

20170422-115301-FI

20170422-052740-FI

10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa

1. Mitä ennakkovalmisteluita pitää ainakin huomioida?

Ennakkovalmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin esimerkiksi 1-2 vuotta ennen matkaa. Pohdi ainakin reittivalintaa, matkan pituutta ja laatutasoa, mihin koko perhe on valmis sitoutumaan. Me suosimme edullisia majoituksia lähiöissä ja teimme suurimman osan ruoasta itse.

Turvallisuus ja terveys vaativat ennakkosuunnittelua jo pelkästään reittivalinnan, lentoaikojen tai vaikka asumissijainnin osalta. Tiesimme saapuvamme turvattomasta maineestaan kuuluisaan Rio de Janeiroon ilta-aikaan, joten buukkasimme taksikuljetuksen jo etukäteen valmiiksi.

Maailmanympärimatka ei tarkoita välttämättä työpaikan irtisanomista. Me käytimme hyväksi äitiys-, isyys- ja hoitovapaata, opintovapaata, palkallista vuosilomaa sekä palkatonta vapaata. Säästämistä helpottaa huomattavasti säännölliset palkka- tai muut tulot matkan aikana. Muista myös anoa pidemmät vapaat ajoissa lasten kouluista.

Aloita säästämään niin aikaisin kun mahdollista. Mieti, mistä voit luopua matkaunelman saavuttamiseksi.

ennakko

2. Miten kauan aikaa maailmanympärimatkaan pitää varata? Kauanko aikaa kannattaa viettää per maa tai kohde?

Matka-aika riippuu siitä, miten kauan aikaa haluaa ja voi olla pois kotoa. Ensimmäinen rajoittava tekijä on maksimivapaa töistä tai koulusta, toinen liittyy raadollisesti rahaan ja kolmas perheenjäsenten omaan ”matkakestävyyteen”. Toiset ovat valmiita lähtemään vuodeksi tai pidemmäksi aikaa, toisille neljä kuukautta tai vähemmän on riittävästi. Koti-ikävän kokeminen on henkilökohtaista.

Matkalla viihtymisen pituus riippuu myös toivereitistä ja matkustustyylistä. Lasten kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä. Suosituksena on vähemmän maita ja enemmän rauhallista menoa verrattuna maatykitykseen ja tiukkoihin aikatauluihin. Koimme itse hyväksi tavaksi vaihdella road trippejä rantalomiin, jolloin otimme tavallaan ”lomaa lomasta”.

haluan

3. Miten huolehdin lasten terveydestä ja rokotuksista?

Ilman matkavakuutusta ei kannata matkustaa. Vakuutuksia kannattaa vertailla, koska niiden korvattavuuksissa ja hinnoissa on suuria eroja. Meidän kotivakuutukseen kuului 3 kuukauden matkavakuutus koko perheelle, joten jouduimme maksamaan vain 1 kuukauden extraa.

Rokotukset pitää muistaa ottaa ajoissa, koska osa niistä vaatii useamman annostelun pidemmän aikaa ennen matkaa. Omat allergialääkkeet kannattaa ottaa mukaan tai ainakin kantaa tarvittava reservi siihen maahan asti, jonka tietää myyvän omaa allergialääkettä tai vastaavaa. Suurempi lääkemäärä saattaa vaatia tiettyihin maihin viralliset dokumentit.

Lue lisää:
Matkailijan terveysvinkit. Lääkäri Katri Vilkman vastaa.
Noro ei meitä pysäytä, mutta miten lapsen murtunut jalka?

4. Mitä pitää huomioida matkustusturvallisuuteen liittyen?

Vältä turhia riskejä, riskialttiita maita tai liikkumista ilta-aikaan paikoissa, joissa on vähän muita ihmisiä. Ulkoministeriön matkustustiedotteista saa ajankohtaista tietoa kohdemaan turvallisuustilanteesta.

pelkaan

5. Mitä maailmanympärimatka maksaa ja miten saa säästettyä tarpeeksi rahaa?

Maailmanympärimatkan hintaan vaikuttavat reittivalinta, aika, laatutaso, nähtävyydet, perheenjäsenten lukumäärä, lentojen/majoitusten/nähtävyyksien kilpailutus ja buukkaaminen hyvissä ajoin. Aika pitkälle pääsee budjetoimalla noin 50-100€/hlö/pv, jonka pitäisi kattaa kaikki lennoista syömiseen ja nähtävyyksiin. Kannattaa avata suunnittelubudjetti esimerkiksi Exceliin.

saastosuunnitelma

Lue lisää:
Maailmanympärilentojen hinnat, reitti ja suunnittelu.
Paljonko maksaa viiden hengen matka maailman ympäri?

6. Mitä pitää huomioida pakkaamisen osalta?

Moni pakkaa reissuun liikaa tavaraa – niin mekin teimme. Jälkikäteen ajateltuna olisimme voineet jättää lähes kolmasosan vaatteista pois. Suunnittelu kannattaa aloittaa lempivaatteista ja yhden viikon vaatemäärästä. Aina on mahdollista pestä paikan päällä tai hankkia lisää, jos tarve sitä vaatii.

Rinkka on kätevin tapa kuljettaa tavaroita, koska se jättää kädet vapaiksi. Tavaramäärän osalta kannattaa huomioida eri maiden vuodenajat ja tekeminen: pelkästään lämpimissä maissa matkaileva säästää paljon tilaa verrattuna talvi- ja kesävaatteiden yhdistämiseen. Vaeltaminen vaatii omia varusteita kuin pelkästään ranta- tai kaupunkilomailu. Matkarattailla oli kätevä liikuttaa lapsen lisäksi myös osaa matkatavaroista, jos lapsia väsytti.

20160605-105247-AU

7. Miten pitkä vapaa onnistuu aikuisten työn ja lasten koulun osalta?

Vapaita kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin. Perhevapaat mahdollistavat useamman kuukauden tai jopa vuosien poissaolon töistä ja tasaisen tulovirran. Toiset puolestaan säästävät vuosilomia ja ottavat palkatonta tai vuorotteluvapaata.

Koulut myöntävät vapaata kirjallista anomusta vastaan. Meidän matka ajoittui pääosin lasten kesäloma-aikaan, jolloin kouluasioista tarvitsi huolehtia vain 1,5 kuukautta. Yksinkertaisimmillaan vapaa-anomus meni toisen lapsen osalta päivässä läpi innokkaiden tsemppitoivotusten saattelemana. Toisen lapsen osalta anomuksia tehtiin kirjallisesti useita, vapaiden määrää väännettiin viikkotolkulla ja loppupeleissä jouduimme lyhentämään kokonaismatka-aikaa kahdeksasta kuukaudesta neljään.

Matkalla tytöt tekivät koulukirjat loppuun meidän opastuksella lisätehtäviä myöden. Monisteet ja kokeet saimme mukaan ja ne toimitettiin skannattuna opettajille. Tyttöjen arvosanat pysyivät samoina kuin koulussa ollessa. Yleissivistykseen, kulttuureihin ja maailmankatsomukseen liittyvistä asioista juteltiin aina, kun siihen tarjoutui luonnollinen tilaisuus.

20160506-074859-IN

8. Mitä pitää huomioida lasten kanssa matkustettaessa?

Tärkeää on huomioida lasten rutiinit, suunnitella matka-ajat lapsiystävällisiksi ja vähentää kaiken ylimääräisen säätämisen määrää. Mikä tahansa onnistuu, kun lapset ovat syöneet ja nukkuneet hyvin. Matkustamisesta ei kannata tehdä turhan kunnianhimoista. Mitä vähemmän reitille suunnittelee vaihtolentoja tai muita rasittavia kokemuksia, sen helpompaa matkustaminen lasten kanssa on. Välipalojen lisäksi viihdykkeet ja piirustusvälineet kannattaa pitää helposti käsillä.

9. Miksi lähditte maailmanympärimatkalle lasten kanssa? Eikös se ole hankalaa, väsyttävää ja vaivalloista?

Ei se ole. Ihan oikeasti! Lasten kanssa matkustaminen on hauskaa ja palkitsevaa. Kenen kanssa itse vietät mieluiten aikaa? Lasten kanssa matkustaminen vaatii kuitenkin etukäteissuunnittelua, kärsivällisyyttä ja positiivista ”kaikki onnistuu –asennetta”.

Suunnittelulla ja päivärutiinien noudattamisella pääsee pitkälle. Unilelut, lempikirja ja vanhempien kainalo toimivat turvallisina unirutiineina. Liian kovaa ei tosiaan saa mennä!

Lue lisää: Maailman ympäri lasten kanssa. Vinkit miksi ja miten.

10. Miten lapset jaksoivat jatkuvaa paikan vaihtumista ja iskikö matkaväsymys?

Matkaväsymys ja koti-ikävä iskivät yleensä silloin, kun odotukset ja todellisuus eivät kohdanneet. Lentokoneet olivat myöhässä, suihkuvesi oli kylmää tai jostain syystä luvatut asiat eivät onnistuneet. Matkaväsymys ja koti-ikävä helpottuivat hidastamalla, kivojen juttujen tekemisellä ja perusasioista eli ruoan, unen ja halailun huolehtimisesta.

Lue lisää: Mitä maailmalla kaipaa eniten?

10+1. Mikä oli parasta, tylsintä ja yllättävintä matkalla?

Parasta oli kiireetön aika perheen kanssa ja uusien elämysten kokeminen yhdessä. Tylsintä oli matkan lyhentäminen puolella ja hetket, jolloin kaikki olivat väsyneitä tai nälkäisiä. Yllättävintä puolestaan oli huomata lasten kanssa matkustamisen helppous. Yllätyimme myös siitä, että kotiinpaluun kynnyksellä kaikki olisivat halunneet vain jatkaa matkaa.

Ja kyllä aiomme lähteä uudelleen maailmanympärimatkalle!

20140622-211047-US

You may also like

4 comments

Tarinoiden taival • Miten 5-hengen perheellä on varaa matkustaa maailman ympäri? 21 elokuun, 2017 - 22:13

[…] Lisää vinkkejä unelmien toteuttamiseksi löydät jutusta 10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa. […]

Reply
Tarinoiden taival • Vauvaloma Euroopassa - Lauran ensimmäinen matka 24 syyskuun, 2017 - 13:42

[…] 10+1 faktaa maailmanympäri lasten kanssa […]

Reply
Tarinoiden taival • "Mitä koti oikeasti merkitsee?" kysyi tytär. 26 joulukuun, 2019 - 20:46

[…] Maailmanympärimatkan aikana koti-ikävä alkoi näkymään lapsissa aika nopeasti. Tuli ikävä ihan fyysistä kotia ja omia tavaroita, mutta ennen kaikkea tuli ikävä isovanhempia ja ystäviä. Pohdimme jo silloin yhdessä, että oliko nyt ikävä eniten kotia talona vai oliko kysymyksessä ennemminkin kaipaus tärkeiden ihmisten luo? Välillä oli ikävä tuttuutta, arkea ja rutiineja. Siispä koti-ikävä oli usein iloinen sekamelska ikävää Suomeen, ihmisiin ja arkeen. Pidempi aika pois kotoa alkoi sitä paitsi muuttamaan ajattelua kodista unenomaisen täydellisenä paikkana varsinkin silloin kuin reissatessa sattui vastoinkäymisiä. […]

Reply
Matkustaminen lasten kanssa - Seikkailijatar äitinä – Seikkailijattaret 11 joulukuun, 2021 - 21:04

[…] Maailman ympäri lasten kanssa – vinkit miksi ja miten 10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.