Home Maailman ympäri Maailman ympäri lasten kanssa? Vinkit miksi ja miten.

Maailman ympäri lasten kanssa? Vinkit miksi ja miten.

by Heini Hirvonen
around the world
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Mietitkö matkaa maailman ympäri lasten kanssa? Lue tästä miksi lasten kanssa kannattaa lähteä, budjetointivinkkejä ja mitä olisi hyvä osata huomioida suunnittelussa ja reissun päällä.

Matkalla maailman ympäri saimme yhdistää kaksi rakasta asiaa: lapset ja matkustamisen. Meille ei koskaan tullut edes mieleen, ettemmekö uskaltaisi lähteä 1-, 8- ja 9-vuotiaiden lastemme kanssa maailmanympärimatkalle. Mutta koska niin moni tätä asiaa on ihmetellyt, päätimme kirjoittaa postauksen siitä, miksi lasten kanssa erityisesti kannattaa lähteä reissuun.

20160424-081920-BR

Nauti elämäsi parhaasta seurasta

Omat lapset ovat ihan parasta matkaseuraa. Lapset ovat niin aidon uteliaita ja uudesta innostuvia, että itselläkin on koko ajan hymy herkässä. Lapset osaavat olla paljon avuksi, kun vain itse uskaltaa antaa heille vastuuta. On turha miettiä sitä, että lapset ovat vain este tai heidän kanssaan matkustaminen on liian hankalaa, kun matkustamisesta tulee itse asiassa monella tapaa rikkaampaa. Kannattaa myös miettiä sitä, milloin pystyt viettämään aikaa rakkaimpiesi kanssa ilman arkielämän kiireitä?

20160730-151725-BR

On luksusta herätä päivästä toiseen ilman aikatauluja ja nauttia hitaista hetkistä lapset kainalossa, vaikkapa keskellä paratiisisaarta. Monet parhaat hetket liittyvät upeiden paikkojen lisäksi juuri siihen yhdessäoloon ja kiireettömyyteen. Näistä hetkistä tulee koko perheen yhteisiä muistoja.

20160515-042739-BR

Kasvata lapsista maailmankansalaisia

Suvaitsevuus ja avara suhtautuminen erilaisiin ihmisiin ja omasta poikkeaviin kulttuureihin ja tapoihin elää muokkaavat lasten tapaa ajatella. On eri asia pystyä näyttämään kuin vain kertomaan tai lukemaan kirjoista siitä, miltä muualla päin maailmaa näyttää tai miten siellä ajatellaan.
20160614-134018-BR
Lapsilla on sisäänrakennettu kyky olla empaattisia ja oikeudenmukaisia muita kohtaan. Lapset haluavat myös käytännössä puuttua ympärillä oleviin epäkohtiin, jota kykyä voi ja kannattaa vahvistaa matkan jälkeenkin. Aikuisten tehtäväksi jää selittää ympäröivien asioiden syitä ja niiden merkityksiä lapsen iälle sopivalla tavalla. Näistä keskusteluista oppii koko perhe paljon.

Paikallisiin kannattaa luottaa, mutta toki varauksella. Ukottajille nauretaan, mutta paikallisille annetaan mahdollisuus auttaa, vaikka lastenvaunujen kanssa. Tästä tulee kaikille hyvä mieli. Me olemme saaneet pyyteettömästi apua kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja maailman ympäri lasten kanssa matkustaessamme. Lapset ovat myös oppineet sen, että kaikki ihmiset eivät ole avuliaita tai ajattele pelkästään hyvää. Matkustaminen opettaa vastavuoroisuutta: oletko sinä luottamuksen arvoinen?

20160712-133605-BR

Fiilistele maailman ympäri lasten kanssa

Maailmanympärimatkan tai tulevien etappien huippujuttuja kannattaa fiilistellä lasten kanssa yhdessä sekä etukäteen että tietysti matkan aikana. Ensinnäkin niistä hetkistä saa paljon hauskaa juteltavaa ja suunniteltavaa yhdessä ja toisekseen lapset sitoutuvat aamuheräämisiin tai muihin ehkä hieman enemmän ponnisteluja vaativampiin juttuihin ihan uudella tavalla.
20160616-153250-BR
Lapsille kannattaa kertoa suurin piirtein, mitä seuraavana päivänä tai lähitulevaisuudessa on tulossa tapahtumaan, jotta he osaavat suhtautua rutiinittomuuden tuomaan epävarmuuteen. Toisaalta ei ole suotavaa kertoa liian paljon tai liian yksityiskohtaisesti, koska reissun päällä suunnitelmat usein tuppaavat muuttumaan, vaikkapa sään takia. Lapset oppivat kyllä nopeasti luovimaan muutosten keskellä, kun niistä ei tee suurta numeroa ja sovitun ohjelmanumeron tilalle tulee jotain muuta odottamisen arvoista. Tässäkin asiassa asenne ratkaisee.
20160428-092524-BR

Vahvista lapsesi oma-aloitteisuutta

Matkustaminen on hyvä tapa vahvistaa lasten luottamusta omiin kykyihin ja tukea oma-aloitteisuutta. Rohkeus kokeilla uusia asioita ja mahdollisuus onnistua muokkaavat lasten itseluottamusta ja selviytymistaitoja. Vastuunantaminen ja -ottaminen matkalla vaativat jopa ehkä eniten vanhemmilta. Mieti antaisitko lapsellesi mahdollisuuden tilata itse ruoka englanniksi, vaikka se kestäisi hieman kauemmin ja menisikin vähän pieleen tilauksen osalta. Rohkeus ja uskallus heittäytyä epäonnistumisenkin varjolla ovat asioita, joita osaa arvostaa myöhemmällä iällä.
20160616-092005-BR

Ennakoi hankalat tilanteet

Hankaliin tilanteisiin kannattaa valmistautua etukäteen, mikä on ehkä ainoa asia, jonka puuttuminen saattaa tehdä maailman ympäri matkustamisesta ajoittain väsyttävää. Suurin osa näistä tilanteista liittyy ruokailuun tai siirtymisiin paikasta toiseen joko kestollisesti pitkään tai kummallisiin kellonaikoihin. Hommasta tulee helpompaa, kun tilanteet on mietitty lasten kannalta mahdollisimman hyvin etukäteen. Lapset oppivat sietämään epämukavuutta, jos aikuiset ottavat rennosti.
20160530-104735-BR
Meillä yksi rutiineista on perustaa oma ”lentokenttäleiri”, mikäli kentällä pitää odottaa pitkään. Leiriytymiseen kuuluu saronkien levittäminen maahan, joiden päällä koko jengi voi rennosti makoilla (ei siis niillä epämukavilla lentokenttäpenkeillä) sekä herkut ja erilaiset viihdykkeet. Matkustaminen muuttuu silloin odottelusta elämiseksi. Tiukasti elämisen jälkeen upgreidaus bisnekseen tai tavallista parempi hotelli tekevät matkailusta hetkellisesti luksusta.
20160421-084433-BR
Ruokailun merkitystä ei pidä vähätellä. Pidä aina mukana pienet hätäeväät esim. leipää tai kuivamuonaa. Kaupat ovat juuri silloin kiinni, kun pitäisi syödä. Isot tytöt eivät olleet järin innoissaan syödessään yöpalaksi Hong Kongin lennon jälkeen kämpillä vauvapuuroa ja hedelmäsosetta, kun kaikki lähialueen paikat olivat kiinni kahdelta aamuyöllä eikä lentokoneruoka ollut maistunut. Osta siis kentältä tai raijaa mukana kotoa jotain, mitä kaikki lapset voivat hätävarana syödä. Lennot ovat usein myöhässä.
20160422-115327-BR
Pidä uuden maan valuutat lähellä, jotta voit ostaa vaikka sitä ruokaa lentokentältä mukaan. Ei siis siellä Forexin keltaisessa pussissa tupaten täydeksi pakatun käsimatkatavararepun alimpana, kuten meillä.

Tsekkaa jostain ruokasovelluksesta etukäteen ruokapaikka nähtävyyksien lähellä valmiiksi. Tai mene nälän kolkutellessa ovea siihen ensimmäiseen ravintolaan, vaikka se ei näyttäisi aivan täydelliseltä. On tärkeämpää saada ruokaa ennen kuin nälkä- tai väsykiukku iskevät kuin löytää se täydellinen tunnelma. Tunnelmaa ei ole ollenkaan, jos joku matkaseurueesta murjottaa. Kokeiltu on. Murjottaja ei aina välttämättä ole kukaan lapsista…
20160517-064820-BR
Paikallinen hintataso kannattaa selvittää etukäteen. Tällöin tietää suurin piirtein paljonko taksimatka lentokentältä hotellille maksaa ja onko suotavaa antaa tippiä. Itsehän matkaväsyneenä ja nälkäisenä sekoitin Indonesiaan saavuttaessa 100,000 ja 10,000 rupian setelit enkä ymmärtänyt, miksi pienempi seteli ei sitten mitenkään kelvannut respan kundille, joka oli yllättäen hommannut meille kyydin jonkun kaverinsa kautta. Nyt jo naurattaa.

Lopuksi haluaisin vielä mainita, että on myös varsin kätevää, kun lapset hoitavat toisiaan! Ohesta löydät vinkkejä maailmanympärilentopakettien hinnoista ja budjettisuunnitteluun.

20160802-160257-BR

Stop worrying about the potholes in the road and enjoy the journey.

Babs Hoffman

20160720-174623-BR

Matkalla parasta oli olla yhdessä koko perheenä.

Laura 9v

20160721-170414-BR

Maailman ympäri lasten kanssa. Katso video kommelluksista.

Maailman ympäri lasten kanssa. Mitä opimme ja mitä kannattaa huomioida. Lue ja katso video.

Maailman ympäri lasten kanssa – mitä opimme?

Matkailijan terveysvinkit. Lääkäri Katri Vilkman vastaa. Mitä lapsiperheen kannattaa huomioida.

Matkailijan terveysvinkit. Lääkäri Katri Vilkman vastaa.

You may also like

2 comments

Laura 9 kesäkuun, 2017 - 09:24

Hei, Eksyin blogiisi ja luin monta mielenkiintoista päivitystä maailman ympäri matkaltanne. Olen suunnittelemassa tulevaisuuteen maailman ympäri matkaa lapsen kanssa ja olisi todella mielenkiintoista lukea enemmän reissustanne. Blogi on vaan jotenkin todella sekava, pääseekö jotenkin lukemaan maailman ympäri matkanne kronologisessa järjestyksessä jotenkin? Maailman ympäri matka tagin alta löytyy joitain postauksia, osa on maittain, mutta kun ei tiedä reittiänne on vaikea löytää postaukset oikeaan järjestykseen 🙁 Vai enkö vain osaa käyttää sivustoa? Ihanan kuuloinen reissu teillä kuitenkin ollut ja ihanaa, että olette julkaisseet vinkkejä lasten kanssa reissaaville ja budjettia miettiville!

Reply
Timo Hirvonen 3 heinäkuun, 2017 - 10:35

Hei Laura,
Anteeksi myöhäinen vastaus. Olemme täällä Kroatiassa ja nettiyhteydet pätkivät aivan huolella. Siksi pääsin vasta nyt vastailemaan sinulle. Ensinnäkin kiitos ihanista kommenteista ja ihanaa, että eksyit blogiimme. Pääset lukemaan meidän postauksia aikajärjestyksessä ylänavigaation otsikosta Blog. Maailmanympärimatka alkoi huhtikuusta 2016 eli jos aloitat lukemaan ihan alusta niin pääset kyytiin meidän matkallemme. Ps. seuraava maailmanympärimatka on jo suunnitteilla 😉 Meidän reissumme järjestys oli Hongkong-Indonesia-Australia-Uusi-Seelanti-Chile-Brasilia. Ihanaa saada sinut lukijaksi <3

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.