Home Maailman ympäri Miten 5-hengen perheellä on varaa matkustaa maailman ympäri? -Rahoitusvinkit

Miten 5-hengen perheellä on varaa matkustaa maailman ympäri? -Rahoitusvinkit

by Timo Hirvonen
rahoitusvinkit
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Miten 5-hengen perheellä on varaa matkustaa maailman ympäri? Ainakin tarvitaan suunnittelua, rohkeutta, sinnikkyyttä ja uskoa asioiden järjestymiseen. Ja sitten on se pikku juttu – nimittäin raha, josta tämä juttu kertoo. Katso parhaat rahoitusvinkit.

20160504-052502-IN

Näin pidempi irtiotto maailmalla onnistuu – rahoitusvinkit

Rahoitimme reilun neljän kuukauden maailmanympärimatkan kuudella eri tavalla:

1. säästämällä eli priorisoimalla kulutusta
2. varmistamalla tulovirran matkan aikana
3. vuokratuloilla
4. myymällä turhaa tavaraa
5. vähentämällä kuluja kotona matkan aikana
6. kilpailuttamalla ja vertailemalla

20160508-114720-IN

1. Säästäminen

Säästäjän paras työkalu ja ystävä on Excel. Merkitse siihen kaikki perheen tulot ja menot rehellisesti. Mieti mistä voisit tinkiä vähentämällä tai priorisoimalla kulutusta. Esimerkiksi kodin viihde-elektroniikka kännyköineen ja tabletteineen nielee yllättävän paljon rahaa. Oletko valmis luopumaan päivittäisestä kahvila-cappucinosta tai naistenlehdistä? Entä veisitkö töihin eväät ravintolounaan sijaan? Voisitko vähentää vaatteisiin tai sisustukseen laitettua rahaa?

Tärkeimpiä asioita säästämisessä on asettaa säästötavoite ja aikataulu sille. Paljonko haluat säästää ja missä aikataulussa? Mitä pidempi säästöaikataulu, sitä tärkeämpää on jättää tarpeeksi rahaa myös normaaliin elämiseen. Todella tiukka säästöbudjetti ei motivoi kiristämään vyötä vuositolkulla. Mitä lähemmäksi säästökohde puolestaan tulee, sitä sniidumpaa elämää jaksaa viettää. Itse emme säästäneet lasten menoista, kuten harrastuksista tai kouluun tarvittavista asioista. Kaikkein kalleimpia merkkivaatteita tai trendi-leluja ei kuitenkaan lähdetty ostamaan.

Helpointa on laittaa rahaa sivuun kuukausittain ajastetulla suoraveloituksella esimerkiksi palkkapäivänä. Silloin rahat eivät turhaan jää kummittelemaan tilille. Poissa mielestä, poissa kulutuksesta. Esimerkiksi jos molemmat vanhemmat laittaisivat 250€ sivuun kuukausittain, päätyisi matkapottiin jo 18 000€ kolmessa vuodessa plus korot.

Yritä maksimoida säästöjen tuotto-odotus maltillisella riskillä. Älä kuitenkaan panttaa rahaa normaalille käyttötilille, jonka korko on mitätön.

Veronpalaukset, lomarahat, ylityörahat, lapsilisät, päivärahat ja mahdolliset bonukset saa pienellä vaivalla suoraan siirrettyä säästötilille.

20160505-113415-IN

2. Suunnittele tulorakenne matkan aikana

Ulkomailla elää usein edullisemmin kuin Suomessa. Siksi palkalliset tai muulla tavoin tulolliset vapaat toimivat äärimmäisen hyvin. Kannattaa suosia edullisia kohdemaita esim. Kaakkois-Aasia tai Etelä-Amerikka, joissa eurolla saa hyvää katetta rahoillensa.

Pidemmän vapaan saaminen töistä tai koulusta voi olla koko projektin vaikein nakki. Jouduimme tinkimään alkuperäisestä kahdeksasta reissukuukaudesta reiluun neljään juurikin näistä syistä. Tässä kohden täytyy vain miettiä omaa tahtotilaa. Onko lyhyempi aika kuitenkin parempi kuin ei matkaa ollenkaan?

Suunnittele vapaat esim. vuorotteluvapaa, opintovapaa, äitiys- ja isyysloma, vanhempainvapaa, hoitovapaa, palkallinen vuosiloma tai ylityö/saldovapaat. Yritä minimoida palkaton tai tueton aikajakso.

20160514-083953-IN

3. Vuokraa

Monella suomalaisella perheellä on omistusasunto, jonka voi vuokrata helposti eteenpäin. Vuokrasopimussuhteessa alivuokralaisen ottaminen saattaa olla hankalampaa. Vuokra- tai alivuokratuloilla maksaa helposti kotimaan juoksevat kulut, kuten lainanlyhennykset, vuokran sekä sähkö-, vesi- ja jätemaksut tai vastikkeet.

Voit yrittää vuokrata asunnon itse esim. Oikotien kautta tai pyytää tarjousta Forenomilta tai muilta kalustettuja asuntoja jälleenvuokraavilta tahoilta. Mitä pidempi vuokra-aika, sitä helpompaa on löytää vuokralainen.
Vaihtoehtoisesti voit laittaa asuntolainan lyhennysvapaalle matkan ajaksi. Tämä toki ei ole paras vaihtoehto, koska se aiheuttaa lisää kuluja korkojen muodossa.

Asunnon lisäksi vuokrasimme myös auton, jolla katoimme vakuutusmaksut matkan aikana. Auton voi laittaa myös seisontavakuutukseen tai peräti myydä pois matkan ajaksi.

20160429-080041-IN

4. Myy

Konmarita trendikkäästi eli vähennä tavaraa. Myy ylimääräinen tavara vaikka nettikirppiksillä. Laadukkaat lastenvaatteet ja –tarvikkeet säilyttävät yllättävän hyvin arvon.

Mikäli omistat rahastoja tai vastaava omaisuutta, mieti voisitko lunastaa niistä osan tai kokonaan? Mikä olisi parempi kohde myydä omaisuutta kuin matkakassan kerryttäminen ja sitä kautta unelman saavuttaminen?

20160509-043202-IN

5. Vähennä kotikuluja matkan aikana

Vaihtoehtoissäästöjä syntyy harrastusten, tv-kanavapakettien, kännykkä- ja nettiliittymien, bensakulujen, bussilippujen ja muiden juoksevien kulujen osalta matkan aikana. Muista siis lopettaa lehtitilaukset ja laittaa harrastusmaksut hyllylle.

Pelkillä päivähoitomaksuillakin pärjää reissuissa yllättävän pitkälle. Kannattaa siis matkustaa silloin, kun lapset ovat pieniä. Hoitomaksuissa säästämisen lisäksi sylilasten lennot ovat käytännössä ilmaiset ja alle 11-vuotiaatkin maksavat yleensä 75% aikuisten lipun hinnasta.

20160428-121049-IN

6. Kilpailuta ja vertaa

Vertailu ja kilpailutus säästävät pitkän pennin. Muista siis kilpailuttaa sähkösopimukset, vakuutukset ja data/puhelinliittymät. Mitä enemmän perheenjäseniä, sitä tärkeämpää kilpailutus on.

Vertaile lentopakettien, asumisen ja kohdemaiden hintatasoa ruoasta nähtävyyksiin. Kannattaa matkustaa sesonkien ulkopuolella ja varata ainakin osa majoituksista tarpeeksi ajoissa ennen kuin hinnat pomppaavat ylöspäin.

Näillä tavoin me pääsimme unelmiemme matkalle. Oletko sinä valmis samaan?

Lisää vinkkejä unelmien toteuttamiseksi löydät seuraavista postauksista

10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa.
Paljonko maksaa 5-hengen matka maailman ympäri

Iltasanomat teki jutun meidän maailmanympärimatkan budjetista: Näin viisihenkinen perhe onnistui matkaamaan maailman ympäri – Heini-äiti teki tarkat laskelmat Exceliin

20160427-034724-IN

Ps. Kuvat ovat Indonesiasta maailmanympärimatkan aikana.

You may also like

2 comments

Tarinoiden taival • Mitä maksaa perhematka maailmanympäri? 4 lokakuun, 2017 - 22:34

[…] Tästä pääset vielä katsomaan maakohtaiset kulut kulutyypeittäin sekä vertailun henkilö- ja perhetasolla. Mietitkö miten matkalle lähtiessä äitiyslomalainen ja opiskelija saivat tuollaisen rahasumman kasaan? Paljastan se teille tässä nyt! Noh, suunnittelemalla ja säästämällä – ei meillä yhtään perintöä tai muutakaan lottovoittoa ollut takataskussa. lue parhaat säästövinkit jutusta: Miten 5-hengen perheellä on varaa lähteä maailmanympärimatkalle? […]

Reply
Tarinoiden taival • Maailman ympäri 110 päivässä - Meidän perhe lehti 19 marraskuun, 2017 - 22:32

[…] Miten 5-hengen perheellä on varaa lähteä maailmanympärimatkalle? […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.