Home Matkaoppaat Matkailuauto Uudessa-Seelannissa. Näin onnistut!

Matkailuauto Uudessa-Seelannissa. Näin onnistut!

by Timo Hirvonen
Matkailuauto Campervan
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Tästä kirjoituksesta löytyy tietoa, jonka avulla on helppo valita oikean kokoinen ja hintainen sekä varustelutasoiltaan sopiva matkailuauto. Lisäksi alle on kerätty muistilista tärkeistä asioista aina ajamisesta budjetointiin, joita kannattaa pohtia ennen matkailuauton buukkaamista. Postauksesta löytyy erityisesti vinkkejä Uuteen-Seelantiin, mutta tiedot ovat sovellettavissa myös muualle. Näillä neuvoilla onnistut nauttimaan matkailuauton mahdollistamista elämyksistä täysillä.

20160725-043052-NZ

Sisällysluettelo

 1. Aloita näin
 2. Minkälainen auto ja varustelu
 3. Keittiö ja kokkaaminen
 4. Pysäköinti
 5. Majoitusvaihtoehdot
 6. Lista hyvistä leirintäalueista
 7. Ajaminen matkailuautolla
 8. Muuta hyödyllistä
 9. Omia fiiliksiä ja budjetointi
 10. Muistilista
 • 20160620-110913-NZ
 • 20160611-095215-NZ
 • 20160610-090031-NZ
 • 20160609-090837-NZ

Aloita näin

20160607-131743-NZ

Useimmilla matkailuauton metsästys alkaa armottomalla nettisurffauksella, jotta palvelutarjoajista ja eri autovaihtoehdoista saa jonkinlaisen ensikäsityksen. Asiaan kannattaa siis hieman paneutua, mikäli haluaa saada rahoilleen parasta vastinetta.

Autofirmat eivät useimmiten ole parhaita paikkoja aloittaa. Me päädyimme jo ensi hetkinä lähes epätoivon partaalle, koska vaikka valikoimasta löytyi ”hyvä auto sopivaan hintaan”, lisättiin loppusummaan automaattisesti paljon ylimääräistä vakuutuksista GPS:ään ja pihakalusteisiin.

Monilla autovuokrafirmoilla ei ollut myöskään näyttää auton pohjakuvaa tai selkeää listaa auton perushintaan kuuluvista varusteista. Isoimman ahdistuksen aiheuttivat yritykset, jotka auton valinnan jälkeen heittivät eteen kolmen sivun mittaisen lisävarustelistan. Listalta piti ruksata montako pihatuolia, pöytää, nähtävyys- tai laivalippua haluaisi. Loppuhinta olikin sitten jo jotain aivan muuta.

Kokonaiskäsityksen muodostamiselle suosittelemme alkuun ehdottomasti blogeja, joihin on koottu parhaita autonvuokravinkkejä. Näistä alkaa muodostua käsitys omista tarpeista ja preferensseistä. Paras linkki, jonka itse löysimme, oli Wilderness New Zealand ”How to choose -opas”. Kirjoituksessa avattiin tarkemmin sitä, mitä kannattaa huomioida ja minkälaisiin tilanteisiin matkailuauton kanssa voi joutua. Parasta antia oli ennen kaikkea se, mitä kaikkea hyvällä matkailuautolla voi kokea enemmän kuin tavallisella autolla yhdistettynä hotellimajoitukseen. Siitähän tässä on oikeastaan kyse.

 • 20160616-090627-NZ
 • 20160607-123610-NZ
 • 20160609-072205-NZ
 • 20160613-132426-NZ

Alkuun

Minkälainen matkailuauto ja varustelu kannattaa valita?


Ota tarpeeksi iso auto, jotta sekä tavaroille ja ihmisille on tilaa.

Meidän 5-henkinen perhe olisi tullut hulluksi liian pienessä tilassa – erityisesti, kun Uudessa-Seelannissa oli talvi eikä ulkotiloja voinut käyttää samalla tavalla hyväksi kuin lämpimällä ilmalla. Hyvä vaihtoehto oli siis valita matkailuauto, jossa aikuiset ja vauva nukkuivat alakerran leveällä sängyllä ja perheen esiteinit saivat oman pakopaikan auton ylähyllylle. Molemmat tilat sai suljettua verhoilla. Tämä on erityisen kätevää, jos meinaa harrastaa minkäänlaista läheisempää kanssakäymistä puolison kanssa…

20160608-090020-NZ
20160614-162323-NZ

Valitse omavarainen auto

Meidän autovalinta oli Berth 5, joka oli strategisilta mitoiltaan 7.1m pitkä ja 3.5m korkea. Autosta löytyi istumapaikat kuudelle ja nukkumapaikat viidelle. Auto oli täysin omavarainen (self-contained vehicle) suihkulla, vessalla, lämmityksellä ja keittiöllä. Vessa ja harmaavesisäiliö ovat erityisen tärkeä pointti varustelistalla, koska näiden omaava matkailuauto saa majoittua freedom-camping -alueille. Se taas säästää camping-maksuissa. Muista siis tarkistaa, että autossa on oheinen vessamerkki, joka oikeuttaa majoittumaan vapaasti ilmaisille camping-alueille.
image-self-contained

20160621-092502-NZ

Suihkua emme viiden hengen perheenä kokeilleet kunnolla kertaakaan, koska harmaavesisäiliö olisi täyttynyt saman tien. Suihkun paine ei myöskään päätä huimannut, joten asuntoautosuihkuja ei todella suositella pitkätukkaisille. Me koimme helpommaksi käydä suihkussa camping-alueella tai paikallisissa uimaloissa, joissa kaikissa oli myös kuumavesiallas ja lapsille hauskaa vesipuuhaa. Tämä toki vaihtelee maasta toiseen. Monissa luontokohteissa on myös suihkut yleisten vessojen yhteydessä, joita kannattaa hyödyntää.

Mitä varusteita?


Meidän autopaketin lisävarusteisiin kuului kuljetukset lentokentältä ja lentokentälle, täysi vakuutus (250 € omavastuu), pihakalusteet, lastenistuin, paperikartta ja niin kutsuttu mediapaketti. Viimeisin sisälsi paikallisen puhelimen ja 3g-modeemin sekä laturin ja invertterin, GPS:n, pistorasiasovittimen sekä turistiradion. Invertteri tuli erityisen hyödylliseksi mikäli aikoo käyttää freedom camping -alueita, koska sillä pystyi hyödyntämään auton akkua muuntamalla tupakansytyttimen virran normaalilaitteille sopivaksi (kännykät, kamerat ja tietokoneet).

20160609-105917-NZ

Turistiradio on GPS:ää hyödyntävä radio joka kertoo alueiden nähtävyyksistä ja majoitusmahdollisuuksista aina, kun auto sinne asti matkaa. Tämä oli varsin hauska lisä matkustamiseen ja tarjosi hyvän kokoelman 80- ja 90-luvun hittejä, kun auton tavallinen radio päätti aloittaa suhinakonsertin keskellä radioskuggaa. Radion ainoa huono puoli oli se, että saapuessamme uuteen kaupunkiin saimme hienon selvityksen kaupungista ja seuraavana päivänä poistuessamme saman uudelleen ja uudelleen. Ensimmäisen kaksi kertaa tämä aiheutti hilpeyttä, mutta seuraavat kymmenen kertaa kasvavaa ärsytystä.

Matkailuauton tarjoajia on monia ja liikenteessä on myös monenlaista käyttäjää. Me päädyimme lopulta Eurocamper nimiseen yritykseen. Auton hinta oli hieman korkeampi kuin olimme suunnitelleet, mutta asiakaspalvelu heti ensimmäisestä sähköpostiviestistä lähtien oli erinomaista. He suhtautuivat myös ensikertalaisen huoliin asiallisesti. Ohessa lista muutamasta auton tarjoajasta Uudessa-Seelannissa:

 • 20160607-161454-NZ
 • 20160608-090242-NZ
 • 20160609-125550-NZ
 • 20160614-162602-NZ

Alkuun

Keittiön varusteet ja kokkaaminen


Ruoanlaitto asuntoautossa voi olla melkoisen hankalaa, mutta tämäkin on paljolti varustelutasosta ja auton toimivuudesta kiinni. Me koimme ruoanlaiton helpoksi, koska lapsille sai ruokaa milloin vain, kunhan ruoat ja kaupassakäynnin suunnitteli hyvin. Uusi-Seelanti on kallis maa, joten kustannussyistä teimme lähes kaikki ruoat asuntoautossa pois lukien kaupasta ostetut piknik-tarvikkeet ja muutaman käynnin kiinalaisiin ja muihin edullisiin ravintoloihin. Asuntoautolla tulee vietettyä paljon aikaa ulkona, joten lapset olivat koko ajan nälkäisiä. Samaan aikaan perheen pienin kieltäytyi syömästä lastenruokia.

Varaudu siihen, että autossa oleva kaasuliesi voi olla tehoton, kattilat liian isoja ja varusteet puutteellisia. Tarkista siis keittiön varustelu etukäteen. Meille kävi hyvä tuuri ja keittiöveitset olivat teroitetut ja siksi ruoanlaitto astetta mukavampaa. Pienet asiat, kuten viinipullonavaaja, saattavat kuitenkin puuttua.
Hienointa antia asuntoautolla matkaillessa on pysähtyä upealle paikalle kokkailemaan ja nauttimaan illallista auringon laskiessa horisonttiin. Aamiaista nautimme monta kertaa rannalla auton vieressä.

20160621-173700-NZ
Meillä pärjättiin suolalla, pippurilla, yrttisekoituksella. Älä unohda tuoreita yrttejä tai sitrusta.
Pastaa ja valmistomaattikastiketta. Lisänä voi heittää sekaan tonnikalaa tai katkarapuja.
Kanaa löytyi grillattuna jokaisesta hyvin varustellusta kaupasta hyvään hintaan. Tämä on helppo yhdistää joko salaattiin tai tehdä karavaanariversio vaikka vietnamilaisista banhmi-leivistä.
Valitse lihasi, paista pannulla ja tee oma versiosi ruskeasta kastikkeesta jauhoilla ja vedellä sekä voilla, jos raaskit sitä ostaa. Keitä riisiä kaveriksi ja lapset ovat innoissaan.
Osta hieman sieniä ja sipulia. Tee oma mausteliemi. Pilko ja paista pannulla. Ota pois levyltä ja laita edellisen päivän riisinjämät pannulla keskilämmöllä ja lisäile maustelientä. Kun riisi alkaa puuroutua heitä muut ainekset sekaan. Viimeistele juustolla.
Ja lapset tykkäävät. Meillä wrappeihin kuuluvat riisi, tomaatti, paprika, salaatti, liha, kana tai kala sekä tietysti soosit ja juusto. Avokado menee yleensä sellaisenaan limellä kasteltuna.

Alkuun

Pysäköinti


Paina mieleen auton mitat. Suurin osa parkkipaikoista ottaa vastaan maksimissaan 6m pitkiä autoja ja muutenkin kaupungeissa parkkipaikat ovat pieniä tai niitä on vähän. Osa silloista saattaa myös olla tiukkoja korkeille autoille.

Asuntoautoille löytyy omia pysäköintialueita kaupunkien ulkopuolelta, satamista ta hypermarkettien pihoista.

20160612-120206-NZ

Alkuun

Majoitusvaihtoehdot


Uudessa-Seelannissa majoituspaikat voi jakaa kolmeen kategoriaan: karavaanaripuistot (holiday park/motor park) sähköpaikalla tai ilman, Department of Conservation – leirintäalueet (DOC) ja vapaapysäköinti (freedom camping). Kappaleen lopusta löytyy tietoa jokaisesta majoitusvaihtoehdosta erikseen.

20160610-081529-NZ

Kannattaa huomata, että matkailuauton akut eivät kestä kovin pitkään. Tämä on erityisen tärkeä muistaa, jos on talvi ja virtaa käytetään lämmitykseen. Toisin sanoen matkailuauto käyttää koko ajan akkuja, mikäli sitä ei ole kytketty verkkovirtaan. Monissa autoissa alkaa olla aurinkopaneeli katolla, mutta pilvisinä päivinä niistä ei ole varsinaisesti ole hyötyä lämmitystä silmällä pitäen.

 • 20160618-101514-NZ
 • 20160610-085915-NZ
 • 20160622-102050-NZ
 • 20160622-102043-NZ

Muista myös, että auton toimiessa pelkän akun varassa, mikroaaltouuni, leivänpaahdin, vedenkeitin tai pistorasiat eivät toimi. Lämmitys tarvitsee myös sähköä, vaikka se toimisikin kaasulla tai dieselillä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun akkujen varaus putoaa tarpeeksi alhaiseksi myös lämmitys lakkaa. Me yhdistelimme eri majoitusvaihtoehtoja tarpeen mukaan, koska suurin osa öistä oli todella viileitä. Kun virrat loppuvat viiden aikaan aamuyöstä ja lämpötila on muutaman asteen tienoilla, alkaa kummasti kaivata jatkuvaa verkkovirtaa. Lisäpeittokaan ei ole pahitteeksi talvella matkustettaessa.

20160607-165147-NZ

Karavaanaripuistot


Holiday Park ja Motorpark -karavaanaripuistot ovat maksullisia täyden palvelun leirintäalueita. Näissä paikoissa auton saa kytkettyä sähkövirtaan ja palveluihin kuuluu lämpimät suihkut, vessat, pyykinpesukoneet, auton vesipiste ja tyhjennyspalvelut. Osassa paikoista on myös yhteinen pelihuone, keittiö ja lasten leikkipaikka. Karavaanaripuistojen hinnat Uudessa-Seelannissa vaihtelevat 15-30NZ$ per majoittuja/yö.
 • 20160618-095901-NZ
 • 20160618-110442-NZ
 • 20160608-144941-NZ
 • 20160616-090646-NZ

Karavaanaripuistojen palvelutasossa ja laadussa on suuria eroja, joten reitin selvittyä kannattaa paneutua reitin varrelta löytyviin paikkoihin. Osassa paikoista on täysin lämmitetyt suihkutilat, lisäpalveluita ilmaisista polkupyöristä rantalavitsoihin. Toisissa on taas kylmät suihkutilat, rajoitetut suihkuajat tai pahimmillaan kolikoilla toimivat suihkut. Hintataso on hyvin pitkälle samaa luokkaa.

20160608-140620-NZ

Oma asiansa on myös sijainti, josta kannattaa maksaa. Me pääsimme pysäköimään matalan sesongin aikana merenrantapaikkoihin tai muihin upeisiin luontokohteisiin. Sesonkiaikana on suositeltavaa varata paikka reilusti etukäteen.

Monissa karavaanaripuistossa menee vastaanotto kiinni jo viiden tai kuuden maissa, joten jos et ole tehnyt varausta, niin käy ainakin lunastamassa paikkasi.

20160617-172249-NZ

Department of Conservation -leirintäalueet


Uuden-Seelannin Department of Conservation eli DOC-paikat oat valtion ylläpitämiä leirintäalueita. Näissä on yleensä julkiset vessat ja joissakin jopa suihkut. Näiden hinnat vaihtelevat 10-20NZ$ välillä. DOC-alueilla ei ole sähkövirtapalveluita ja hinta karavaanariparkin hinta-palvelusuhteeseen verrattuna korkea. Useimmat paikat ovat kuitenkin todella upeissa luontokohteissa, joten sijainnistakin kannattaa maksaa, jos vapaapysäköintialueet ovat täynnä.
 • 20160607-145614-NZ
 • 20160618-091209-NZ
 • 20160608-084242-NZ
 • 20160612-121317-NZ

Vapaapysäköinti


Freedom Camping eli vapaapysäköintipaikat ovat ilmaisia paikkoja, joissa saa pysäköidä vaihdellen joko pelkästään ”Self Contained” tarran omaavilla matkailuautoilla tai sitten myös vessan omaavilla pienemmillä campervaneilla. Freedom Camping paikat vähenevät jatkuvasti, kun matkailijat väärinkäyttävät luonnonresursseja. Näille hyvä korvike on DOC (Department of Conservation) alueet.

Älä saavu freedom-camping alueille liian myöhään, koska niissä on rajoitettu määrä paikkoja.

20160609-071909-NZ
20160607-145920-NZ

Alkuun

Lista muutamista hyvistä leirintäalueista Uudessa-Seelannissa

 • 20160608-141114-NZ
 • 20160616-152709-NZ
 • 20160608-084418-NZ
 • 20160616-162229-NZ

Alkuun

Ajaminen matkailuautolla


Matkailuautolla ajaminen on samanlaista kuin isolla pakettiautolla tai pienellä kuorma-autolla. Jos näistä ei ole kokemusta, niin ei hätää. Autot on todella helppoja ajaa, kunhan muistaa pari asiaa.

20160607-143230-NZ
 1. Pidä huoli, että kaikki tavarat ja laatikot ovat kiinni ja paikoillaan ennen liikkeelle lähtöä.
 2. Ota mutkat pidemmällä kaarella. Toisin kuin henkilöautossa, niin perä ei seuraa mutkassa keulaa vaan pyrkii oikaisemaan.
 3. Jos pysäköit seinän viereen, niin muista, että pitkä perä ottaa helposti seinään liikkeelle lähtiessä. Lähde siis loivasti eteenpäin. Tämä on erityisen tärkeää muistaa lautoissa tai muissa ahtaan paikan parkkitilanteissa.
 4. Älä innostu kurvailemaan mutkaisilla teillä, koska jossain vaiheessa auton ominaisuudet loppuvat kesken ja joudut hakemaan tilaa vastaantulevien kaistalta.
 5. Ota rauhallisesti töyssyissä. Erityisesti isommissa autoissa peräpää on jäykästi jousitettu ja tavarat pomppivat helposti ympäriinsä.
 6. Huomioi tuuliset paikat. Iso auto ottaa tuulesta vauhtia helposti ja voi yllättää.
 7. Ota automaatti ja riittävän iso moottori, jotta ei ala ahdistamaan mäkisillä osuuksilla.
 8. Muista, että vessan kansi ja luukku ovat aina kiinni, erityisesti ajaessa.

Alkuun

Muuta hyödyllistä


Campermate


Campermate on sovellus, jonka voi ladata puhelimeen. Sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa majoituspaikoista dumppauspaikkoihin. Campermate-sovelluksesta löytyy myös hyviä tarjouksia karavaanipuistoihin. Me saimme esimerkiksi ilmaista nettiaikaa ja vapaapääsyn kuumavesialtaaseen. Muista käydä avaamassa sovellus aina, kun olet netissä ja kurkkaa tarjoukset reittisi varrelta.

20160611-131846-NZ

Yhteydet internetin ihmeelliseen maailmaan


Tästä aiheesta tulee vielä erillinen kirjoitus, mutta sekä Uudessa-Seelannissa ja Australiassa mobiililaajakaistat ovat kalliita ja suurin osa, ainakin meille osuneista, hotellien tarjoamista nettiyhteyksistä olivat joko surkeita tai rajoitettu noin 100MB-500MB. Poikkeuksiakin tosin on esimerkiksi Peketa Beach:in käsittämätön 10GB:n nopea, toimiva ja ilmainen netti yhdelle laitteelle, jota pystyi kuitenkin vaihtamaan laitteiden välillä.

Muuten hyödynsimme ahkerasti kaikkia mahdollisia saatavilla olevia verkkoja. Näistä ykköstarjoaja oli kaupungin kirjastot. Jokaisessa kirjastossa oli ilmainen salasanaton wifi-yhteys saatavilla. Seuraavaksi listalle pääsivät Starbucks ja KFC.

Meillä autoon kuului 3G-modeemi Vodaphonen prepaid-yhteydellä. Se maksoi 50NZ$ per 3GB dataa, joka riitti meidän käytössä noin viiden päivän ajan (ilman Netflixiä). Tämä oli tosi kätevä saada yhteydet toimimaan tien päällä ja yllätykseksemme toimi moitteettomasti reitillämme.

20160607-161858-NZ

Alkuun

Omia fiiliksiä ja budjetointia

Sydämemme jäi Uuteen-Seelantiin eikä vähiten asuntoautoilun ansiosta. Asuntoautolla pääsimme paikkoihin, joihin ei olisi tullut muuten majoituttua tai pysähdyttyä. Elämää kannattaa katsoa välillä eri kantilta. Me opimme sen, että pari viikkoa asuntoautossa meni yllättävänkin helposti kolmen lapsen kanssa, kun auto pelitti ja Uusi-Seelanti antoi parastaan säiden puolesta. Seuraavaksi ajankohdaksi aiomme kuitenkin valita kiwien kesän, jotta maasta pääsee nauttimaan vähemmillä vaatteilla ja vaikkapa rantalomaillakin. Tämä ei suinkaan tarkoita, ettemme suosittele muuta ajankohtaa. Päinvastoin. Monet kohteista näyttävät kirkkaan viileällä ilmalla poikkeuksellisen upeilta eikä majoituspaikoissa tai luontokohteissa ole juurikaan muita turisteja. Emme kuitenkaan suosittele täyttä talvea, koska tiet saattavat olla lumiset tai täynnä mustaa jäätä, jolloin auton hallinta vaikeutuu. Monet paikat ovat talvella myös suljettuja mudan tai lumen takia. Tästä syystä mekin jätimme osan eteläsaaren nähtävyyksistä suosiolla seuraavaan kertaan.

 • 20160612-135725-NZ
 • 20160608-094007-NZ
 • 20160612-151527-NZ
 • 20160612-093323-NZ

Reittisuunnittelu on tärkeä osa loman onnistumista. Mieti kuinka paljon autossa istumista jaksat päivittäin, koska asuntoautolla kulkeminen on hidasta. Tuntinopeudeksi voi laskea 60km ja välillä sekin on yläkanttiin. Pohdi myös paljonko epämukavuutta olet valmis sietämään. Vessan tai harmaaveden tyhjennys on oma projektinsa ja sitä joutuu henkilömäärästä johtuen tekemään aika usein.

Asuntoautoilu säästää paljon rahaa Uudessa-Seelannissa. Hotelliyöt ovat todella kalliita jopa eurooppalaisen mittapuun mukaan. Ulkona syöminen ei myöskään ole halvimmasta päästä ja etelä-Euroopasta tutut menu del díat ja muut päivän edulliset lounasvaihtoehdot loistavat poissaolollaan. Toisaalta kahvi, ruoka ja viini ovat erinomaisia. Uudessa-Seelannissa on jopa home delivery take-away kahville! Tarkempi selvitys todellisista päiväkuluista on tulossa, mutta ohessa hieman suuntaa antavaa tietoa rahapuolesta.

 • 20160613-090307-NZ
 • 20160608-084254-NZ
 • 20160607-142836-NZ
 • 20160611-153847-NZ

Meidän 5-henkisen perheen päiväbudjetti oli siis seuraava:

 • Leirintäaluemajoitukset 30€/yö sisältäen netin. Joka toinen yö majoituimme ilmaiseksi ja käytimme nettiin hot spotteja ja kävimme kuumavesialtaissa tai uimahalleissa pulikoimassa. Leirintäalueen maksu muodostuu henkilömäärän mukaan.
 • Mediapaketin modeemin nettisopimus Vodaphonen kanssa 2 x 50€. Ja kyllä – netti on kallista.
 • Ajoimme noin 2 000km kahden viikon aikana ja tankkasimme nelisen kertaa. Budjetoimme tähän 400€, mikä oli hieman yläkanttiin. Asuntoautomme oli aika uutta mallia ja vei vähemmän bensaa, mikä kannattaa myös huomioida. Parkkimaksuja ei tarvinnut maksaa kuin muutamassa nähtävyydessä joitakin dollareita. Tietulleja ei Uudessa-Seelannissa onneksi ole.
 • Ruokaan budjetoimme koko perheeltä 100€ päivä sisältäen kahvit ja pikku naposteltavat. Yksi lounaskeikka viideltä hengeltä olisi syönyt lähes koko budjetin, joten päädyimme tekemään itse ruokaa ja ostamaan valmiina vain take away -kahvia. Kahviin alkoi toki palamaan sen verran paljon rahaa, että kävimme ostamassa oman pressopannun ja teimme lopulta itse ne kahvitkin. Kannattaa tsekata kuuluuko kahvinkeitin tai jonkinlainen pannu varusteluun, mikäli tarvitset useamman kofeiiniannoksen päivässä.
 • Nähtävyyksiin saa palamaan järkyttäviä määriä rahaa. Me suosimme paljon ilmaisia luontokohteita, mutta toki Kaikouran valasbongausreissu, Rotoruan geysirit tai Waitomo Caven tuhannet kiiltomadot olivat bucket listalla ja niistä kannatti maksaa. Suosittelemmme pohtimaan sitä, mitä haluaa tehdä ja tsekata hintataso etukäteen. Uusi-Seelanti on myös hurjapäiden luvattu maa ja benjihyppyjä ja muita elämyksiä pääsee kokeilemaan, mikäli lompakko pullottaa.
 • Asuntoautomme maksoi 1500€, mikä on lopulta ihan ok hinta kahden viikon yöpymisistä ja autovuokrasta. Tällä rahalla saimme myös ison sylillisen elämyksiä, joita ei voi rahassa mitata. Asuntoautossa oli jopa sen verran paljon tilaa tavaroille, joten kaikkia kaappeja ei edes täytetty. Toki olimme vähällä tavaramäärällä liikkeellä, mutta tavaroiden säilytyspuoleen kannattaa tutustua. Vinkkinä myös, että tavarat kannattaa aina pitää samassa paikassa. Muuten hiusharjoja, taskulamppua ja muita pikku esineitä saa olla etsiskelemässä koko ajan.

Lisää fiiliksiä Uudesta-Seelannista löytyy postauksestamme Tee nämä 5 asiaa Kaikourassa, Uusi Seelanti.

 • 20160612-115746-NZ
 • 20160612-110628-NZ
 • 20160607-112103-NZ
 • 20160612-135524-NZ

Alkuun

Muistilista

   • Kyyti autolle ja takaisin lentokentälle tai hotellille kannattaa sisällyttää pakettiin. Monet asuntoautofirmat sijaitsevat kauempana. Erityisesti, jos palautat auton eri paikkaan, josta lähdit.
   • Muodosta alkuun kokonaiskäsitys asuntoautoiluun liittyvistä perusfaktoista.
   • Suunnittele, mitä varusteita tarvitset ja mistä kannattaa oikeasti maksaa.
   • Telkkari valintalistalla ei tarkoita, että siinä näkyy TV-kanavat. Oman netin kautta voi katsoa ohjelmia tai lataa muutama leffa sadepäivien varalle.
   • Tarkista keittiön varustelutaso etukäteen.
   • Älä ota liian pientä autoa.
   • Muista talvella lämmitys myös auton takatilaan.
   • Tarkista etukäteen, että peittoja on tarpeeksi, jos olet liikkeellä talvella ja aiot vapaaparkkeerata. Vaihtoehtoisesti muutama viltti supermarketista ei maksa paljoa. Me käytimme myös isoja pyyhkeitä muutamassa hätätilanteessa lämmikkeenä.
   • Pidä huolta, että kaasupullossa on kaasua.
   • 9kg kaasupullo kestää 5-henkisellä perheellä noin kaksi viikkoa, kun tehdään runsaasti ruokaa.
   • Suunnittele ruokalista ainakin muutamaksi päiväksi etukäteen.
   • Pidä hätävarana kuivamuonaa ja vettä. Välimatkat saattavat olla pitkiä.
   • Kaasupullo täytyy palauttaa täytenä. Kysy vuokrapaikasta lähin huoltoasema, joka tekee osatäyttöjä omaan pulloon. Toisin sanoen, että ei tarvitse ostaa täysin uutta pulloa. Tämä säästää paljon rahaa.
   • Tyhjennä (vessa ja harmaavesi) ja täytä (vesi) aina, kun siihen on mahdollisuus. Me tyhjensimme aina leirintäalueilla, joissa majailimme noin joka toinen yö.
   • Tankkaa viimeistään, kun on puoli tankkia jäljellä. Uudessa-Seelannissa voi olla pitkä matka huoltamoiden välillä.
   • Lapsien kanssa yläsänky pelastaa monta tilannetta. Se on kuin ylimääräinen huone.
   • Vakuutus on ehdoton. Älä säästele tässä.
   • Auto kannattaa peruuttaa siihen maisemaan, mitä haluaa ihailla. Useimmissa asuntoautoissa hengailuun tarkoitettu sohva- ja pöytäryhmä sekä nukkumatilat on sijoitettu auton takaosaan.
   • Mobiililaajakaistaan kannattaa panostaa, mikäli haluat käyttää tien päällä nettiä ja tehdä varauksia puhelimitse.

Alkuun

Linkit

You may also like

2 comments

Hanna Harjunen-Soini 28 heinäkuun, 2016 - 19:24

Kiitos, kylläpä oli tuhti tietopaketti 😄 Jos ikinä tulee tarvis matkailuautolle, niin varmasti palaan tämän kirjoituksen pariin!

Reply
admin 3 elokuun, 2016 - 15:18

Moikka Hanna,

Kiitos kaunis. Tykättiin kyllä kovasti Uudesta-Seelannista ja Ausseista, joihin asuntoautomatkailu sopii kuin nenä päähän 🙂

Heini

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.