Home OseaniaAustralia Minkälaista on maailman vanhimman sademetsän rannalla? Cape Tribulation, Queensland, Australia.

Minkälaista on maailman vanhimman sademetsän rannalla? Cape Tribulation, Queensland, Australia.

by Heini Hirvonen
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Cape Tribulation Beach


Uskomaton Cape Tribulation Beach avautuu vihdoin edessämme. On unenomainen ja epätodellinen olo. Tämä on yksi odotetuimmista paikoista koko maailmanympärimatkallamme.

20160603-160414-AU
20160603-153308-AU
20160603-152912-AU

James Cook kuvaili epätoivoisia tunnelmia navigoidessaan läpi Suuren valliriutan loppumattomien matalikkojen sanoilla: ”hullu labyrintti.” Sinä päivänä Cook kirjoitti päiväkirjaansa: ”Kaikki ongelmani alkoivat täältä, joten paikka saakoon nimen Cape Tribulation.”

20160603-162225-AU

Queensland on kuuluista kahdesta asiasta: Suuren valliriutan merenalaisten sekä maailman vanhimman sademetsän Daintreen Forestin ihmeistä. Näkemistä riittää helposti kahdeksi viikoksi.

20160603-154940-AU
20160603-153814-AU

Cape Tribulation muistuttaa aivan kuin suurta amfiteatteria, jonka edessä aukeaa kimmeltävä Korallimeri. Rannan takana kuhisee sammaleenvihreä, tiheä sademetsä. Katsetta nostaessa sademetsä kohoaa ylöspäin ja muodostaa kaksi korkeaa huippua. Mount Sorrow on 850m ja Mount Hemmant 1000m korkea. Näky on valtavan kaunis. Emme tulleet turhaan.

20160603-122510-AU

Hullu valokuvausepisodi

Täällä me sitten vihdoin olimme ja tallensimme maisemia muistoiksi. Aamun sade oli kääntynyt kirkkaaksi auringoksi saapuessamme Cape Tribulation Beachille –aivan kuin meitä varten.

20160603-113101-AU

Valokuvien ja videoiden kautta pääsee elämään matkustamisen hienot hetket uudelleen. Matkojen myötä meille on tullut tärkeämmäksi ottaa se yksi hyvä kuva kuin monta muuta vähän sinne päin.

Valokuvaaminen on ihanaa ja samalla myös ihan kamalaa. Ai no miksikö kamalaa? No kun on tarkka näkemys siitä, miltä kuvan pitäisi näyttää, mutta taidot eivät aina riitä. Aidot tilanteet, eläimet, lasten ilmeet ja luonnon ihmeet vaativat nopeaa toimintaa. Joka päivä opimme uutta.

20160603-151608-AU

Hulluimman kuvaustilanteen Cape Tribulation Beachiltä voimme jakaa nyt tässä. Sademetsät ovat kuuluisia hämähäkeistään. Ne ovat todella kauniita sellaisella selkäpiitä karmivalla tavalla. Bongasimmekin pian Golden orb
–nimisen hämähäkin, joka on noin ihmisen käden kokoinen ja nimensä mukaan verkko on kullankimmeltävä. Halusimme tästä tietysti kuvan.

20160603-150036-AU

Se ei ollutkaan ihan helppoa, koska kamera tarkentaa saman tien takana olevaan monikerroksiseen lehvästöön, mikäli linssi on liian kaukana. Hämähäkki ei vain näkynyt linssin läpi sitten millään, vaikka kamera oli manuaaliasetuksilla. Verkko puolestaan oli niin ohutta, että valon piti tulla oikeassa kulmassa, jotta se näkyi kuvassa. Viimeiseksi kuvan piti saada toistamaan hämähäkin upeaa kelta-mustaa väritystä. Piti siis saada lähikuva.

20160603-150939-AU

Eipä siinä sitten muuta kuin, että minä hyppäsin Timoin olkapäille kameran kanssa ja vaappuen nousimme samalle tasolle hämähäkin ja sen kutoman valtavan verkon eteen. Paikka oli sattumoisin juuri yleisten vessojen edessä, joten ihmisiä ravasi vähän väliä naureskellen ja osoitellen meidän ohi ja hämähäkin ali. Harmi, ettei meistä tullut kuvaa. Olisitte saaneet hyvät naurut. On aika kuumottavaa olla lähes kameranmitan päässä valtavasta spideristä.

20160603-150118-AU

Tarinoita krokotiileista


Taisin luvata teille mehukkaita juttuja krokotiileista. Muistatteko sen naisen, joka lähti pimeällä uimaan Cape Tribulation Beachille eikä koskaan palannut? Toimittaja sisälläni hönki malttamatonta intoa, kun istuimme Beach House –ravintolan terassille aivan Cape Tribulation –rannan viereen. Olimme jutun alkulähteillä.

20160603-173847-AU

Letkeä baarimikko tuo jääkylmät pullot siideriä ja olutta ja jää jutustelemaan kanssamme. Ilta pimenee ja joka puolella sirisee ja kurnuttaa niin kuin sademetsässä on tapana. Oli pakko henkäistä: ”Mikä on se oikea tarina tämän krokotiilinaisen takana? Mitä oikeasti tapahtui? Löytyikö naista koskaan? ” Baarimikko naurahtaa ja nojaa eteenpäin: ”Kello oli 22.30, kun joukko humaltuneita lähti tästä rannalle. Nainen oli juonut muutaman drinkin liikaa ja halusi näyttää muille uskaltavansa mennä uimaan varoituskylteistä huolimatta. Hän lähti pimeyteen eikä koskaan palannut. Jos on asunut täällä pitkään eikä näe koskaan krokotiileja, voi alkaa uhmaamaan kohtaloa. Kyllä niitä siellä on. Naista tuskin koskaan löydetään.” Tässä vaiheessa kaikki hiljeni hetkeksi, kunnes jatkoimme juttelua muista tapauksista.

20160526-114720-AU

Toinen läheltä piti tilanne sattui joitain vuosia sitten samaisessa paikassa, kun muuan turistimies oli lähtenyt tökkimään pikku krokotiilia kepillä veden rajassa. Hetken päästä vihainen emo oli hyökännyt aaltojen takaa puolustamaan jälkikasvua ja haukannut kiinni miehen reidestä. Miehelle kävi lopulta hyvin, mutta iso pala reidestä jäi krokotiilin vatsaan.

20160526-114632-AU

Pian meiltä kysyttiin, että mistä maasta tulemme. Ettemme vain Saksasta? Jostain mystisestä syystä lähes kolmasosa kaikista maailman ihmisistä, jotka ovat päätyneet krokotiilien syleilyyn ovat saksalaisia. Meidän ei siis ilmeisesti kannata olla huolissamme. Ai niin ja tätä faktaa en ole muuten tarkistanut. Se on niin mehevä, että päätin kirjoittaa sen silti tähän.

20160526-115455-AU

Baarimikko sanoi, että käärmeet ja hämähäkit menettelevät, vaikka monet niistä myrkyllisiä ovatkin. Mutta krokotiilit. ”They are unpredictable.”, hän sanoi. Jatkoin juttelua seuraavana päivänä Port Douglas Beachin hengenpelastajan, Laurien kanssa.

Lifeguard Laurie, Port Douglas Beach

Laurie kertoi, että kaikilla Queenslandin pohjoisalueen rannoilla näkyy aina välillä krokotiileja. Ohjeistuksen mukaan ranta suljetaan uimiselta neljäksi tunniksi, mikäli krokotiili nähdään lähestymässä rantaa ja ihmisiä. Rantojen sulkeminen on kuitenkin erittäin harvinaista. Sitä tapahtuu vain muutaman kerran vuodessa. Sitäkin useammin melojat tai veneet näkevät krokotiileja kauempana rannasta niiden liikkuessa makean veden, kuten joen laskuvesikohtien, välillä. Varoituskyltit eivät siis ole rannoilla turhaan.

Rannoilla näkyy kuulemma suhteellisen usein myös haita, mutta ne ovat pieniä. Vaarallisia haita ei ole näkynyt lähellä uimarantoja. Kohtaamisia meduusojen kanssa on kuitenkin päivittäin, josta syystä on suositeltavaa käyttää uimavaatteita.

20160603-170800-AU

Laurien mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että joutuu liikenneonnettomuuteen kuin, että krokotiili tai vaarallisen kokoinen Box Jellyfish –meduusa osuu tielle ja se ehtii siipaista tappavan annosksen myrkkyä tarpeeksi suurelle alueelle ihoa. Lähtiäisiksi Laurie huikkaa meille: ”You need to be croco-wise. This is their home!”

Pikaopas Cape Tribulation, Daindree Rainforest, Queensland, Australia

 • Cape Tribulation Beach sijaitsee Australian Queenslandin pohjoisosassa, Daintree Rainforest –sademetsässä, joka on Unescon maailmanperintökohde. Matkaan kannattaa varata lähimmästä suuremmasta kaupungista, Port Douglasista noin 1-2h riippuen sesongista.
 • Matkalla täytyy ylittää Daintree-joki, joka kuljetaan maksullisella lautalla. Matka kestää vain noin 5 minuuttia, mutta varaudu jonottamaan. Meno-paluulippu maksaa henkilöautolta 25AUD. Lautalta on matkaa rannalle 35km ja mutkitteleva tie kulkee läpi kauniiden vuorten. Matkalla kannattaa pysähtyä Alexandra Lookout –näköalapaikalle, josta on hienot näkymät merelle ja alas laaksoon.

20160603-111122-AU

 • Cape Tribulation Beach ei sovellu uimiseen tai kahlailuun. Rannalla ei suositella myöskään kalastamista tai kalojen käsittelyä krokotiilivaaran takia.
 • Cape Tribulation on täysin luonnonvarainen ranta, jota ympäröi maailman vanhin sademetsä ja mangrovepuut. Sieltä on upeat näkymät Coral sea -merelle. Suuri Valliriutta on aivan kulman takana.
 • Rannalle voi jäädä syömään piknikille tai kokeile pohjoispäädyn takana puiden takana piilossa sijaitsevaan Beach House –ravintolaa. Ravintola ja samanniminen eco resort on ollut paikalla jo 70-luvulta ja oli jo silloin osa kuuluisaa Intia-Goa-Bali –hippi/backpacker –reittiä.
 • Cape Tribulation Beachin ympärillä on kaksi kyltein opastettua patikointireittiä: 10 minuutin Dubuji-polku magrovepuiden ja sademetsän läpi sekä Maardja botanical walk, joka mutkittelee sademetsän rantaa. Rannalta pääsee myös melomaan kajakilla, mikä antaa hienon näkymän rannalle mereltä päin.
 • Käynti Cape Tribulation Beachilla kannattaa yhdistää Daintree sademetsän eri aktiviteettien kanssa, joita on paljon jungle surfingistä krokotiilisafareihin. Itse rannalle pääsy on ilmainen. Erittäin hyvä käyntikohde on esim. Daintree Discovery Center, jossa pääsee tutustumaan sademetsän eläimiin ja kasveihin audioguiden ja opasvihkosen avulla.
 • Alueelta löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kuten eco resort, leirintäalue, backpacking-hostelli jne. Cape Tribulation on kaunis auringonnousun ja –laskun aikaan, joten kannattaa jäädä ainakin yhdeksi yöksi Daintree sademetsään. Rannan läheltä löytyy kauppa, ATM ja muita palveluita.

20160603-143412-AU

Lähteet

 • Daintree Discovery Center -audioguide.
 • Baarimikon haastattelu; Beach house Restaurant, Cape Tribulation, Australia.
 • Hengenpelastaja Johnin haastattelu; Four mile beach, Port Douglas, Australia.
20160603-143036-AU
20160603-174917-AU

You may also like

3 comments

Hanna Harjunen-Soini 8 kesäkuun, 2016 - 06:25

Kiitos taas tarinoista! Täällä Kotkassa vierailleet aussiystäväni tiesivät kertoa että se kadonnut turistinainen löytyi krokotiilin vatsasta… Ja kertoivat muitakin hurjia juttuja krokoista 😆 Kerroin teidän nyt siirtyneen Uuteen-Seelantiin ja huokaisimme kaikki helpotuksesta että selvisitte hengissä Australiasta 😉 Uudessa-Seelannissa ei kuulemma ole mitään pelättävää, vain upeita maisemia ja viinejä 😄

Reply
admin 8 kesäkuun, 2016 - 11:40

Moikka,
No niinhän sitä täällä kaikki uumoilivat, että kroko oli hänet vienyt. On tämä kyllä hurjaa! Kivaa, kun aussiystävät pääsivät käymään Suomessa 🙂

Terkut Uudesta-Seelannista!
Heini

Reply
Hanna Harjunen-Soini 8 kesäkuun, 2016 - 16:45

Te nautitte maapallon toisella puolella kaikesta, aussiystäväni nauttivat täällä myös kaikesta – top-listalla metsät, Itämeri ja sauna! Ihastuivat elämänsä ensimmäiseen saunakeikkaan niin paljon että haluaisivat oman saunan Melbourneen😄

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.