Home OseaniaAustralia Kun uimavaatteet pelastavat lapsen hengen. Four mile beach, Port Douglas, Australia.

Kun uimavaatteet pelastavat lapsen hengen. Four mile beach, Port Douglas, Australia.

by Heini Hirvonen
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

”Äiti! Minun käsivarttani polttaa! Ihan kuin joku pistelisi sitä neulalla!”, Emma itkee.

20160526-153745-AU

Maailman valtamerissä asuu useita eri lajeja meduusoja. Australian pohjoisosista löytyy niitä kahta maailman vaarallisinta: chironex box jellyfish ja irukandji jellyfish. Näitä meduusalajikkeita kutsutaan Australian rantojen varoituskylteissä yleisnimellä marine stingers.

20160526-161043-AU

Irukandji jellyfish


Irukandji on yleisnimi 16 erilaiselle myrkylliselle meduusalle, joiden kellomaisesta kehosta lähtee neljä rihmaa. Näiden rihmastojen ampumien myrkkipiikkien pisto aiheuttaa Irukandjin syndrooman. Irukandji on ulkomuodoltaan täysin läpinäkyvä ja vain noin 2cm kokoinen. Lonkerot voivat olla pituudeltaan 50-500mm.

irukandji2

Ensimmäinen oireet eivät ole kovin kivuliailta, mutta noin puolen tunnin jälkeen uhri alkaa tuntemaan voimakasta pahoinvointia, päänsärkyä, vatsakipua ja rauhattomuutta. Pahimmassa tapauksessa myrkky voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin, mikä voi johtaa hoitamattomana kuolemaan. Irukandji-meduusoja löytyy Australian pohjoisrannikolta sekä Suuren Valliriutan alueelta.

20160526-160725-AU

Chironex box jellyfish


Läpinäkyvä box jellyfish on neliskulmainen meduusa, jonka jokaisesta reunasta lähtee 15 rihmamaista lonkeroa, yhteensä 60. Niiden pituus voi vaihdella 20cm:stä jopa 3 metriin. Box jellyfish on erittäin vaarallinen ihmiselle. Pisto ihoon aiheuttaa kovan, polttavan kivun. Lonkerot saattavat jäädä usein ihoon kiinni. Vakavat pistot voivat aiheuttaa hengityksen tai sydämen pysähdyksen.

Box_Jellyfish

Meduusan piston ensiapu


Viranomaisten suositus vaarallisen meduusan piston ensihoidoksi on 15-30 minuutin huuhtelu viinietikalla. Viinietikkapulloja löytyy kaikilta suuremmilta rannoilta Queenslandissä. Potilas tarvitsee välittömästi sairaalahoitoa.

20160523-141851-AU

Vaarallisten meduusoiden lisäksi on koko joukko muita meduusoja. Ensiapuna voi huuhdella osumakohdan lämpimällä vedellä. Noin 40-asteinen vesi muuttaa meduusan myrkyssä olevan proteiinin koostumusta ja lopettaa siten myrkyn leviämisen kehossa.

Irukandji tai chironex box jellyfish –meduusojen myrkky menee kuitenkin suoraan verenkiertoon, joten näiden pistoja ei saa hoitaa lämpimällä vedellä. Se saattaa nopeuttaa myrkyn leviämistä. John ”the lifeguardin” kanssa jutellessa meille selvisi, että vaarallisten meduusojen suora pisto paljaalle iholle on niin kivulias, että eron kyllä tietää.

20160526-160317-AU

Onnellinen loppu

Emma oli uimassa turvaverkon sisällä, kun meduusa pisti häntä. Irukandji-meduusat ovat niin pieniä, että ne voivat uiskennella verkon sisälle hengenpelastajien tekemistä siivilöinneistä huolimatta. Emma luuli siskon kutittaneen häntä. Yrittäessään koskea Lauraa, hän tulikin vahingossa siipaiseen meduusaa. Onneksi myös isoilla tytöillä on Reiman aurinkosuojavaatteet, jotka suojaavat lähes koko ihon. Emma tunsikin osuman ainoastaan käsivarren paljaalla kohdalla.

Laitoimme ohjeen mukaan ensiavuksi viinietikkaa, joka tuntui kovana kirvelynä iholla. Puolisen tuntia tilanteen jälkeen Emmalle tuli päänsärkyä ja vatsakipua, jotka onneksi menivät ohi illan mittaan. Särkylääkettä ei saanut antaa, jotta oireita pystyi seuraamaan. Hengenpelastajan mukaan vastaavia pienempiä sattumuksia on silloin tällöin, mutta Emman tilanteessa suojavaatteet saattoivat pelastaa hänen henkensä!

20160527-115625-AU

20160526-155715-AU

20160527-120321-AU

Queenslandin rantaetiketti, Australia

  • Älä ui rannoilla, joiden turvallisuudesta et ole varma. Autiolla paratiisirannalla uiskentelu voi olla vaarallista.
  • Ole erityisen tarkkana rannoilla, jotka ovat lähellä krokotiilien asuttamia alueita, kuten jokien laskukohdissa.
  • Turvallisinta on uida päiväsaikaan ja hengenpelastan valvomilla rannoilla.
  • Ui ainoastaan turvaverkon sisällä tai uima-altaassa. Meduusariski on suurin marraskuusta toukokuuhun, kun veden lämpötila ylittää 24 celsiusta.
  • Seuraa viranomaisten ja hengenpelastien kylttejä riskitilanteesta.
  • Erityisesti lasten, raskaana olevien ja korkean verenpaineen omaavien on syytä käyttää uidessa suojapukuja tai uimavaatteita meduusariskin takia.
  • Australiassa auringon UV-säteilyriski on korkea. Iho voi palaa suojaamattomana jopa 6-10 minuutissa. Käytä hattua, aurinkovoidetta sekä erityisesti pienillä lapsilla aurinkosuojavaatteita. Huolehdi rasvan lisäämisestä tasaisin väliajoin. Älä oleskele auringossa liian pitkiä aikoja kerralla.

20160525-163256-AU

Lähteet

  • Australian viranomaisten opaskyltit; Low Island, Great Barrier Reef, Australia.
  • Hengenpelastaja Johnin haastattelu; Four mile beach, Port Douglas, Australia.

20160525-161816-AU

You may also like

6 comments

Hanna Harjunen-Soini 1 kesäkuun, 2016 - 16:24

Huh huh, yrittäkää selvitä hengissä Australiasta! Luin taannoin Bill Brysonin Down Under -kirjan, jossa kerrottiin meduusojen pistoksista niin kauheilla tarinoilla että ovat syöpyneet mieleeni ikiajoiksi… Travel safe!

Reply
admin 2 kesäkuun, 2016 - 06:03

Hanna, en tiedä uskallanko lukea mitään kirjaa meduusoista, mutta aika hurjia juttuja täällä niistä ja krokoista kyllä kuulee. Mutta ne on kyllä kauniita -akvaariolasin kautta! Ihanaa, kun elät meidän mukana! Australia on ihana, mitenköhän tänne pääsisi muuttamaan…

Reply
Hanna Harjunen-Soini 2 kesäkuun, 2016 - 07:39

Indonesia, Australia, entäpä mikä on seuraavan kohteen jälkeen se maa johon haluatte muuttaa…😄 Teillä tulee olemaan suuri valinnanvaikeus 😁

Reply
Tapani Vuola 1 kesäkuun, 2016 - 20:24

Teitäpä pistellään! Tiedän meduusoista nyt paljon enemmän kuin ennen 😉

Reply
admin 2 kesäkuun, 2016 - 06:06

Tapsa! Kyllä meitä tosiaan pistellään, vaikka ollaan oltu tosi responsible ja kaikkea. Mutta itse olen kyllä sellainen hömelö koko ajan, että ei ihme, että puhelin otti lähituntumaa krokoihin…Halaus täältä! Arvaa vaan muuten odotanko jo nyt sun puolikasta synttärijuhlaa! Niin brilliant idea! 🙂

Reply
Hanna Harjunen-Soini 2 kesäkuun, 2016 - 08:27

Entä onko mitään kuulunut siitä naisesta, joka oli lähtenyt yksin iltauinnille..?

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.