Home Terveys & Turvallisuus Noro ei meitä pysäytä, mutta miten lapsen murtunut jalka?

Noro ei meitä pysäytä, mutta miten lapsen murtunut jalka?

by Heini Hirvonen
Tarinoiden taival:FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Äidin sydän on syrjällään, kun lasta sattuu. Sitä tekisi mitä vain, antaisi mitä vain, että kipu viiltäisi omaa jalkaa. Maailma vain ei toimi niin.

20160417-114211-FI
Urhea tyttömme.

Mutta mennään hetki taakse päin. Meillä saadaan aikaan eniten, kun deadlinet lähestyvät. Oli se tärkeä prese töissä, lasten koe tai maailmanympärimatkalle lähteminen. Ihan sama juttu: viimeisinä iltoina vedetään sata lasissa, heijataan vasemmalla kädellä vauvaa, suikataan suukkoa puolisolle ja nukahdetaan jo ennen kuin pää kohtaa tyynyn, kuten iso-Mamma tapaa sanoa. Turhalle työlle ei ruuhkavuosina ole aikaa. Jos jotain on tässä elämässä oppinut, niin hötkyilemällä ei moni asia mene maaliin.

Ollaan siis otettu rauhallisesti. Itse asiassa niin rauhallisesti, että kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää pidettiin sellainen luonnollinen puolentoista viikon pikku loma nimeltä norovirus. Siis silloin, kun olisi ollut se hyvä aika valmistautua matkaan. Noro kiersi koko perheen, laittoi polvistumaan monta kertaa yön sinisinä tunteina ja onnitteli sähköyhtiötä uudella ja taas uudella koneellisella pyykkiä. Noro ei vain tuonut iloa meille, mutta myös pahaa aavistamattomille, aina apuna oleville isovanhemmille. Rakkaat terveiset myös ystävälle, joka jakaa saman nimen! Tiedämme, että kestät kuittailun.

20160416-183724-FI
Nilkka oli valtavan turvonnut ja kipeä.

Terveys on monelle itsestäänselvyys. Ei viitsitä maksaa muutamaa kymppiä matkavakuutuksesta tai kotona henki- tai tapaturmavakuutuksesta. Elämä on vain niin pienestä kiinni. Maksan vakuutusmaksuni oikein mielellään, kun rakkaimpani saavat parasta hoitoa kustannuksista huolimatta. Tänään katson pientä tyttöäni, joka urheasti kävelee kepeillä ja sanoo, ettei se Äiti enää niin paljon satu. Älä Äiti sure, kyllä minä pärjään. Mitä jos tämä olisi sattunut matkallamme jossain syrjäkylässä ilman matkavakuutusta?

20160417-114138-FI
Nyt saa hyvällä omallatunnolla katsoa leffoja.

Lämmin kiitos Munkkivuoren Dextraan tapaturmapäivystäjä Pertti Turuselle huikean hyvästä ja lasta huomioivasta hoidosta. Suosittelen myös lukemaan Tämä matka –blogin henkilökohtaisen ja rehellisen postauksen vastaavanlaisesta tapauksesta. Entä lähdetäänkö me matkalle? Totta munassa. Otetaan vaan entistä rauhallisemmin ja rakastetaan niitä tärkeimpiä ihmisiä vielä hitusen enemmän.

Alapuolelle kokosimme listan terveysasioista, joita kannattaa miettiä ennen matkaa ja matkan aikana.

TOP 5 Terveys – Ennen matkaa


1. Varmista matkavakuutus. Tarkista oman matkavakuutuksen vakuutussuoja ja korvaavuus esimerkiksi riskialttiissa maissa ja erikoislajien, kuten vuorikiipeilyn ja laitesukelluksen osalta. Huomioi, että useimmat matkavakuutukset ovat voimassa 3kk ja sitä pidemmälle ajalle tarvitaan lisävakuutus. Muista, että voit ottaa erityisvakuuden myös vain osaksi aikaa tai vain tiettyihin maihin, mikäli esimerkiksi sukellat vain osan aikaa matkasta.

2. Tarkista tartuntatautitilanne. Ulkoministeriön sivuilta löytyy maakohtaiset matkustustiedotteet, joista voi tarkistaa tartuntatautitilanteen ja niihin liittyvät riskit.

3. Huomioi lääkkeiden kuljetus. Säilytä lääkkeet alkuperäispakkauksessa. Pyydä tullausta varten lääkäriltä englanninkielinen lääkeresepti erikoisemmille lääkkeille. Tarkista kohdemaan viranomaisilta ja lentoyhtiöiltä lääkkeiden mahdolliset maahantuontirajoitukset ja -määräykset.

4. Selvitä vaadittavat rokotukset.

  • Lasten osalta kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset voi tarkistaa neuvolakortista tai koulun rokotuskortista. Ylimääräiset rokotukset voi puolestaan varmistaa terveysasemalta tai omalta yksityiseltä lääkäriasemalta.
  • Aikuinen voi tarkistaa oman rokotushistoriansa työterveyden, terveysaseman tai oman yksityisen lääkäriaseman kautta.
  • Rokotteiden hinnan saa tarkistettua joko netistä tai apteekista.
  • Huomioi, että useimmat rokotteet vaativat jääkaappisäilytyksen, jotta ne pysyvät kunnossa. Älä siis unohda niitä lääkekaappiin tai käsilaukkuun.

5. Hae Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kelan kautta voi hakea ilmaisen Eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla saa hoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä yllättävissä sairastapauksissa sekä tapaturmissa. Huomaa, että sairaanhoitokortti ei korvaa matkavakuutusta.

TOP 5 Terveys – Matkalla


1. Muista hyvä käsihygienia. Pese kädet runsaalla saippualla erityisesti ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen. Käsidesi on hyvä pitää mukana. Tartuntataudit leviävät erityisesti rullaportaista, ovenkahvoista ja wc-tiloista.

2. Juo vain pullotettua vettä. Vältä hanavettä ja jääkuutioita. Pese myös hampaat pullotetulla tai keitetyllä vedellä.

3. Huolehdi elintarvikehygieniasta. Vältä kylmiä tai huonosti kuumennettuja ruokia. Suosi hedelmiä, jotka voit itse kuoria.

4. Suojaudu hyönteisten pistoilta. Varaa hyttyskarkote mukaan jo kotimaasta, jos olet matkustamassa riskialueille. Illalla kannattaa suojata iho pitkälahkeisilla ja –hihaisilla vaatteilla. Muista myös tarvittava lääkitys esim. malariaa vastaan.

5. Suojaudu auringolta ja juo riittävästi nesteitä. Huomioi tarpeeksi korkea suojakerroin erityisesti otsonikatoalueilla.

Lähteet ja lisää tietoa matkustajan terveydestä:

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.